Scepticismul covid și frica de vaccin
Odată cu declanșarea pandemiei lumea s-a împărțit în două tabere. Cei care nu au crezut și nu cred încă în existența virsului, și tabăra celor care cred. Încă de acum un an au apărut în spațiul online cantități uriașe de informații, fie de-o parte a baricadei, fie de cealaltă.
Prima speranță a apărut când erau deja anunțate primele vaccinuri anti-covid, de la Pfizer și Moderna. Și tot atunci scepticii, dar și cei care cred, au început iar campanii de intoxicare a populației cu informații, care mai de care, mai controversate.
În fața unui număr foarte mare de infecții și decese, mulți au refuzat și refuză să poarte măști, deoarece nu consideră că virusul este real. Chiar și unii dintre cei care cred că virusul există nu sunt preocupați de îmbolnăvire.
După apariția vaccinurilor, statele lumii au demarat ceea ce avea să devină cea mai mare campanie de vaccinare a populației globului. Autoritățile au sperat, și încă mai speră, să poată vaccina întreaga populație, pentru a scăpa de virus.
Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă pentru nevaccinații covid
Cu toatea astea există un număr important de oameni, și în 2021, care nu cred în vaccin și nu vor să se vaccineze. Unii dintre ei, chiar dacă au trecut prin boală, au refuzat vaccinarea. Specialiștii, coordonatorii campaniilor de vaccinare, încearcă să-și convingă populațiile să se vaccineze, dar scepticismul este în creștere.
Printre cei care au încercat, prin diferite metode, să atagă atenția sau să convingă populația să se vaccineze, se numără și medicul Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că există riscuri majore pentru cei care s-ar infecta cu noile tulpine sau cu altele noi, mult mai virulente.
Dar, mai spune Valeriu Gheorghiță, există șansă dacă românii acceptă să se vaccineze. Chiar dacă nu sunt cu randament mare împotriva noilor tulpini, totuși oferă un grad de imunizare, care poate ajuta.
”Odată cu apariţia unor tulpini virale mutante, trecerea prin boală nu ne mai oferă protecţie semnificativă. Tocmai de aceea avem nevoie de vaccinare. Pe de o parte pentru a creşte numărul de persoane care nu mai sunt receptive la boală. De cealaltă parte pentru a creşte protecţia faţă de aceste noi tulpini virale mutante. Este important să înţelegem că pandemia nu s-a terminat.
Avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic. Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa”, susţine medicul Valeriu Gheorghiță.