A treia doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță: Nu va fi revaccinată toată populația, ci doar cei cu răspuns imun scăzut

marți, 18 mai 2021

O a treia doză de vaccin ar putea fi necesară pentru a mări imunitatea față de infectarea cu Covid-19. Foto: Guliver/GettyImages

În cazul în care se va pune problema unei a treia doze de vaccin, foarte probabil nu va fi revaccinată toată populația, ci numai acele persoane care au avut un răspuns imunitar slab după schema completă de vaccinare, a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. El a precizat că datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare, se menține eficiența vaccinurilor existente și deocamdată, la nivel internațional, nu este luată o decizie în privința administării unei a treia doze.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% - 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (...) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.

O a treia doză de vaccin, pe lângă rolul ei de a întări imunitatea în cazul anumitor categorii de populație la risc, ar putea fi necesară însă și pentru cazul în care vor apărea variante virale mutante ale virusului la care actualele vaccinuri nu ar mai funcționa adecvat.

„Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale, mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a subliniat însă că „nu este nimic agreat internaţional” cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

„Nici cei de la Pfizer nu au spus că este obligatoriu. Se evaluează această posibilitate, dar care nu este cu titlu de recomandare absolută. Nu este nimic agreat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Centrul European de Control al Bolilor sau Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite. Sunt, repet, date ştiinţifice care considerăm că este firesc să fie disponibile, în mod deosebit legate de siguranţă şi de tolerabilitate şi eficacitate”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe