Conform raportului administratorilor, SC Chimcomplex SA a obținut anul trecut venituri de 1,278 miliarde de lei, un profit de 95 milioane de lei (20 milioane de euro) și o cifră de afaceri de 1,171 miliarde de lei (238 milioane de euro). În cursul anului 2020 la Sucursala Râmnicu Vâlcea a SC Chimcomplex SA au fost puse în funcţiune sau modernizate mijloace fixe în valoare de 26,14 milioane de lei. Principalele pieţe de desfacere la Sucursala Râmnicu Vâlcea în 2020 au fost: Uniunea Europeană 52%, România 29%, Orientul Mijlociu 8%, alte regiuni 11%. Vânzarea produselor prin intermediul distribuitorilor asigură preluarea riscului de neplată a consumatorului final, finanţarea producţiei prin plăţi în avans, condiţii logistice (mijloace auto autorizate pentru transportul mărfurilor periculoase, depozite), diminuarea costurilor de vânzare pe pieţe geografice mai îndepărtate, redistribuirea produselor în cantităţi reduse către micii consumatori, prospectarea pieţei şi promovarea produselor.
La Sucursala Râmnicu Vâlcea a SC Chimcomplex SA, valoarea producţiei marfă realizată în anul 2020 a fost de 922 milioane de lei, faţă de 1 miliard de lei în 2019. Pe piaţa internă, vânzările de produse finite au fost în valoare de 240 milioane de lei. Vânzările interne au reprezentat în 2020 un procent de 27% din totalul vânzărilor de produse finite, ponderea cea mai mare având-o poliolii-polieterii. Pe piaţa externă, livrările de produse au fost de 662,2 milioane de lei. Vânzările pe piaţa externă au reprezentat în 2020 circa 73% din totalul vânzărilor de produse. În totalul vânzărilor externe, ponderea cea mai mare o au o poliolii-polieterii. Pe piaţa internă, SC Chimcomplex SA, în domeniul său de activitate, a devenit producător unic, consolidându-şi poziţia pe piaţă, după achiziţia activelor SC Oltchim SA, care deţine tehnologii similare de obţinere a produselor clorosodice. La nivel global, SC Chimcomplex SA deţine o cotă de piaţă redusă pentru produsele clorosodice, principale pieţe de desfacere fiind piaţa internă şi celelalte ţări din Europa de Est şi zona balcanică. Printre clienţii cei mai importanţi de sodă caustică lichidă sunt combinatele de alumina de la Tulcea şi respectiv din Bosnia, Petrotel Lukoil, OMV Petrom, Rompetrol. Având în vedere rolul important al costurilor de transport în stabilirea preţului la destinaţia finală, piaţa ţintă de export a produselor clorosodice este compusă din ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Pentru sodă caustică, pe aceste pieţe există o concurență puternică, formată atât din firme europene, cât şi din firme din Iran, Egipt, SUA şi China.
Structura de personal de la Sucursala Râmnicu Vâlcea a SC Chimcomplex SA la 31 decembrie 2020 număra 1.197 angajați. Structura organizatorică a SC Chimcomplex SA este de tipul ierarhic funcţională, având în componenţă compartimente dimensionate corespunzător cu volumul şi complexitatea activităţilor, grupate pe criteriul funcţiunilor societăţii comerciale. În vederea realizării obiectivelor organizaţiei, societatea dispune de personal de specialitate pentru toate domeniile de activitate. Angajaţii SC Chimcomplex SA beneficiază de un mediu de lucru profesionist şi de dezvoltare, relaţii de muncă echitabile, aprecierea obiectivă a perfomanțelor, siguranţă şi securitate personală. SC Chimcomplex SA susţine procesul de formare a viitorilor specialişti, oferind stagii de practică şi internship-uri pentru elevi şi studenţi, contribuind astfel la continuarea tradiţiei industriei chimice prin instituţiile de învăţământ şi la crearea unor premise pentru generaţiile viitoare de salariaţi.
(Petre Coman)
Web Design by DowMedia