Una dintre cele mai bogate familii din Polonia vrea sa construiasca o centrală în Valcea şi sa angajeze 1.000 de oameni. De la vorbe la fapte mai e, insa, drum lung!

miercuri, 3 februarie 2021

Familia Kulczyk, una dintre cele mai bogate familii din Polonia, acţionar majoritar la Ciech Soda România, va construi în apropiere de fostele Uzine Govora o nouă centrală în cogenerare şi va angaja 1.000 de oameni.

CIECH Soda România a obţinut acordul de mediu pentru construirea unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, care va produce aburul industrial necesar pentru repornirea fabricii de sodă calcinată, potrivit unui comunicat. Este aşteptat din partea autorităţilor răspunsul final privind alocarea fondurilor şi condiţiile de funcţionare, arată compania.   Potrivit studiului de fezabilitate, pe care compania l-a finalizat în trimestrul al patrulea al anului 2020, într-un interval de aproximativ 3 ani, poate fi construită o nouă centrală în cogenerare pe terenul care aparţine fabricii, asigurând bazele pentru repornirea producţiei de sodă în Vâlcea şi contribuind la crearea a aproape 1.000 de locuri de muncă în judeţ.   De asemenea, atunci când îşi vor relua activitatea CIECH Soda România, SNS Salrom (unul dintre principalii furnizori de materii prime) şi serviciile locale de mentenanţă, va fi asigurată creşterea numărului de noi locuri de muncă în economia locală a judeţului Vâlcea şi vor fi sprijinite cele deja existente. (Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie 2019, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în economia României în 2018 ca urmare a activităţilor CIECH Soda România).   „Studiile noastre arată posibilitatea unei reduceri a emisiilor de CO2 cu 275.000 de tone în producţia de abur faţă de volumul emisiilor generate de fostul furnizor, iar acest lucru este încurajator în ceea ce priveşte continuarea dezvoltării planurilor. Desigur, aceste aspecte depind încă de luarea unor decizii finale de către toţi factorii implicaţi, adică investitori şi autorităţi, dar astăzi suntem cu un pas mai aproape de ideea că am putea relua activitatea de producţie a sodei calcinate, reînnodând tradiţia de peste 60 de ani de mândrie profesională în Vâlcea”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Activitatea CIECH Soda România este în prezent redusă la 70 de angajaţi care sunt implicaţi în producţia de silicat de sodiu lichid, cu ajutorul propriului generator de abur industrial de joasă presiune, în conservarea uzinei şi în funcţiile de suport al activităţii.   CIECH Soda România era ultimul producător de sodă calcinată rămas din ţară, furnizând materii prime importante pentru diferiţi producători locali de sticlă, detergenţi, substanţe chimice şi produse metalurgice, reprezentând o sursă locală şi de încredere pentru aprovizionarea cu sodă calcinată. Reluarea producţiei va ajuta şi la reducerea importurilor de sodă calcinată din Bulgaria şi Turcia până la aproximativ 30 milioane de dolari pe an. În ceea ce priveşte contribuţia la economia oraşului Râmnicu Vâlcea şi a României prin plata de impozite, raportul EY a arătat, de asemenea, că fiecare 1 milion de lei plătit sub formă de impozite a atras alte 3 milioane de lei la bugetul de stat.   Pentru decizia finală de investiţie, Grupul CIECH contează pe un răspuns privind sprijinul local punctual în ceea ce priveşte: accesul la fonduri pentru completarea investiţiei din linii de finanţare asigurate de UE, bonusul pentru cogenerare existent şi conexiunile la reţele naţionale de transport al energiei electrice şi al gazelor, arată compania   Mai mult, construirea unei noi centrale în cogenerare necesită atragerea unui partener extern pentru CIECH care va fi responsabil pentru construcţia şi întreţinerea unei noi surse de abur industrial şi, de asemenea, pentru finanţarea investiţiei.

Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică, fiind prezent în peste 100 de ţări şi înregistrând în 2018 venituri echivalente cu 1 miliard de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acţiuni CIECH a fost achiziţionat de KI Chemistry, o companie aparţinând celui mai mare fond de investiţii privat polonez, Kulczyk Investments.   CIECH Soda România S.A., o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată şi silicat de sodiu până în 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2016, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piaţă. În septembrie 2019, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunţării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la preţuri şi în cantităţi sustenabile.   În prezent, principalele linii de producţie a sodei ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania îşi va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală în cogenerare. Linia de producţie a silicaţilor rămâne operaţională şi va fi reluată în curând producţia de silicaţi lichizi.   În vara anului trecut, acţionarii CIECH Soda România (Fostele Uzine Sodice Govora) au ratificat planul de concediere colectivă în cadrul companiei, prin care au desfiinţat peste 500 de locuri de muncă.

Citeste mai mult: adev.ro/qny61g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe