Ce este și cum te pregătești pentru un interviu online

joi, 17 decembrie 2020

https://cdn.pixabay.com/photo/2019/05/20/13/15/webinar-4216601_1280.jpg

Piața muncii s-a schimbat radical în ultimele luni, odată cu apariția pandemiei de coronavirus. Dacă, până în urmă cu puțin timp, companiile foloseau interviul clasic și pe cel telefonic pentru recrutarea angajaților, acum, mai mult ca oricând, se pune accent pe interviul online. Evoluția tehnologică oferă posibilități nenumărate pentru o convorbire la distanță. Totuși, chiar dacă aceasta reprezintă o variantă mult mai avantajoasă decât interacțiunea directă cu angajatorul, există anumite reguli de care trebuie să ții cont ca să ai succes.

Ce este un interviu online

Interviul online reprezintă o parte din procesul de recrutare a unui candidat, ce poate face diferența între obținerea unui job și ratarea șansei de angajare, indiferent de parcursul profesional de până atunci. Acesta se desfășoară la distanță, prin intermediul internetului, și le permite atât candidaților cât și specialiștilor HR să interacționeze indiferent de locul unde se află. De regulă, interviul online se realizează prin intermediul camerei web, cele mai utilizate aplicații pentru această metodă de recrutare fiind Skype, Zoom și Google Hangouts. Însă, fiecare angajator poate avea propriile metode pentru un interviu online. De exemplu, pot exista cazuri în care recrutorul își dorește doar un interviu audio, în care să fie înregistrate răspunsurile la întrebări sau un interviu video, la fel, înregistrat. Interviul în timp real este asemănător cu varianta față în față, doar că întreaga discuție se poartă în mediul online.

Cum te pregătești pentru un interviu online

Este foarte avantajos să discuți cu un potențial angajator din confortul propriei tale locuințe. Interviul online poate fi mai puțin stresant dacă ești departe de recrutor și este deosebit de avantajos, pentru că poți aplica pentru joburi în alt oraș sau chiar în străinătate. Dar, la fel ca în cazul oricărui interviu, trebuie să te asiguri că vei reuși să răspunzi cu brio la întrebări. Iată câțiva pași de urmat pentru un interviu online:

Documentează-te despre companie și job

La fel ca și în cazul unui interviu clasic, este necesar să cunoști cât mai multe detalii despre potențialul angajator ca să nu fii luat prin surprindere în cadrul întâlnirii virtuale. O scurtă documentare despre industrie, specificul jobului și domeniul de activitate al firmei te poate ajuta să aduci în discuție întrebări și observații relevante despre organizație.

Adoptă o ținută potrivită

Chiar dacă ești acasă și urmează să ai un interviu online, nu înseamnă că te vei prezenta la discuție în pijamale. Alege-ți cu atenție hainele, la fel ca și cum ai merge la un interviu clasic. Deși ești în fața camerei, imaginea ta contează, pentru că angajatorii sunt atenți la detalii.

Acordă atenție decorului

Creează un mediu potrivit pentru interviul online. Pregătește un cadru cât mai adecvat, renunță la lucrurile inutile de pe fundal, ține cont să nu stai cu spatele către o sursă de lumină și ai grijă să nu fii deranjat pe parcursul întâlnirii. Poți căuta chiar un program care îți permite editarea imaginii pe care interlocutorul tău o vede, astfel încât acesta să nu observe mai mult decât profilul tău, respectiv capul, umerii și partea din bust.

Familiarizează-te cu tehnologia folosită

Dacă nu ai mai utilizat aplicațiile online până acum, ai grijă să faci un test înainte de interviu. Verifică tot ce face fiecare comandă ca să nu-ți oprești, din greșeală, microfonul sau camera în timpul întâlnirii. Examinează-ți cu atenție laptopul, camera web și microfonul, ca să te asiguri că nu vei întâmpina niciun fel de probleme la interviu.

Ia în considerare pregătirile logistice

Angajatorul va stabili ziua și ora interviului, așa că ține cont să fii prezent, fără întârziere, în fața calculatorului. Dacă ai un interviu înregistrat, transmite-l atunci când ți-a comunicat recrutorul că poți face acest lucru. Uneori, înaintea interviului online, s-ar putea să fii rugat să răspunzi la un set de întrebări. Încearcă să cunoști mai multe informații despre semnătura electronică și să-i transmiți documentele prin e-mail, criptate, astfel încât să poată fi văzute doar de către persoana căreia îi sunt destinate. Practic, asigură-te că faci toate demersurile pentru a dovedi implicare, profesionalism și responsabilitate în susținerea unui interviu online.

 

Fiecare proces de recrutare vine la pachet cu provocările sale. Chiar dacă totul se desfășoară în mediul virtual trebuie să tratezi interviul cu maximă seriozitate. Mai mult, fiind vorba despre un spațiu familiar în care se desfășoară întâlnirea, pregătește-ți totul ca la carte pentru a-i face angajatorului o impresie foarte bună.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe