Care sunt drepturile pe care elevul le are în școala online și în ce condiții nu pot fi sancționați de profesori!
Școala online este un subiect nou și greu de digerat pentru mulți dintre noi. Profesorii se plâng de imposibilitatea evaluării obiective, iar elevii de faptul că nu li se pare normal să pornească camera la cursurile. ,,Elevii NU au obligația legală de a păstra camerele web pornite. Impunerea unei astfel de condiții sub amenințarea absenței de la curs sau condiționarea notelor este ilegal”, potrivit Asociației Vâlcene a Elevilor.
Cert este că pandemia a adus o serie de schimbări în viața elevilor prin trecerea subită la învățământul online în masă – pentru care sistemul educațional românesc nu a fost în totalitate pregătit, astfel, problemele și întrebările nu au întârziat să apară, un exemplu fiind ,,folosirea camerelor web invocate de profesori ca fiind singurul mod de a certifica activitatea la cursuri, iar lipsa unei prezențe video în cursurile online fiind echivalată cu o absență completă de la curs, asemenea unei absențe din sala de curs în condiții normale. AVE își dorește să clarifice acest aspect pentru a putea sprijini atât elevii, cât și profesorii, să își concentreze atenția pe aspectele cu adevărat importante din învățarea online”.
Este legal sau nu să-i obligăm pe elevi să pornească camera?
,,Întâi trebuie să căutăm baza legală, iar în acest caz legea este limpede. Conform OMEC 5545 Art. 14 Lit. f) elevii au obligaţia de a participa la activităţile online, niciun document oficial menționând obligația de a utiliza camera video atunci când ia parte la școala online”, potrivit Asociației Vâlcene a Elevilor.
Chiar dacă nu se pot face presiuni sau aplica sancțiuni pentru nefolosirea camerei la orele de curs, fapt ce trebuie știut și respectat de toate cadrele didactice, elevii ar trebui să fie deschiși la toate modalitățile care ajută la o desfășurare cât mai apropiată de cea obișnuită a orelor de curs.
,,Totuși, chiar dacă elevii nu au obligativitatea de a porni camerele video în cadrul orelor online, Asociația Vâlceană a Elevilor încurajează participarea cât mai activă la orele de curs, inclusiv prin participarea video, însă doar în condițiile în care aceasta este fezabilă și voluntară. În ciuda circumstanțelor dificile în care ne aflăm, educația trebuie să meargă înainte și, având în vedere că, momentan, învățământul online reprezintă unica opțiune de care dispunem, trebuie să depunem cu toții eforturi pentru a ne asigura că facem ca acest mod de instrucție publică să fie eficient. Implicarea și responsabilitatea fiecăruia dintre noi sunt factorii de care depinde acest mod de învățare pentru a avea succes și ca eforturile tuturor să dea roade”.