Ștefan Vuza (Chimcomplex): „Ne aflăm într-o altă etapă a economiei. Avem parte de o reașezare”

sâmbătă, 26 septembrie 2020

Miercuri a avut loc prima zi a Forbes CEE Forum 2020, eveniment care reunește oameni de business de top din România, editorii Forbes din țările CEE, precum și ambasadori și autorități.

Ștefan Vuza, președinte Chimcomplex, a fost speaker în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2020. Iată care au fost principalele sale declarații:

„Percepția mea ca antreprenor este că organizația este ca un organism, iar prima reacție în fața oricărui tip de pericol este aceea de a fugi, după care urmează etapa în care se caută soluții. Ceea ce trăim astăzi nu este o criză, deoarece cu toții dăm înapoi, nu există un câstigător. Într-o criză standard jucătorii mari au pârghii ca să traverseze noua situație. Firmele mici care par a fi cele mai amenințațe de noul context, cred că se vor adapta. Un exemplu în acest sens este segmentul berii artizanale, care a acaparat 40% din producția realizată de piața clasică a berii.

În această perioadă, trebuie să recunoaștem că noi toți dăm cu un pas, doi înapoi, fie că ești bancher, fie că lucrezi în producție. Și, în acest caz e ca și cum ai păși într-un nou anotimp: și, iată că, deși suntem la finalul lui septembrie trăim o toamnă frumoasă, așadar, nu putem spune că această toamnă este o criză a verii care tocmai a trecut. Deci, ne aflăm doar într-o altă etapă a economiei. Ne-am obișnuit însă să folosim termenul criză, dar în realitate consider că avem parte de o reașezare. Practic acest covid a accelerat niște procese, e ca și când mergem cu o mașină, dar de mâine nu mai mergem cu viteza a doua, ci cu a treia.

S-ar putea ca unii jucători să se adapteze la această viteză, în timp ce alții este posibil să resimtă în scaun un recul puternic. De exemplu, sunt unii antreprenori care au spus că jucătorii mari din piață vor găsi soluții ca să depășească această perioadă, în principiu așa este, într-o criză standard jucătorii mari au pârghii de a-și reveni, cei mijlocii sunt tot timpul prinși la mijloc și din rândul acestora mulți își vor închide capacitățile de producție, iar jucătorii mici se vor adapta mult mai ușor noii situații.

Consider că firmele mari se confruntă cu aceeași suferință ca și celelelalte de pe piață în ceea ce privește adaptarea la noua viteză, care e oferită de digitalizare, tehnologizare sau de un altfel de comportament al cumpărătorului. Bineînțeles că așii competitivi ai firmelor mari rămân aceeași, au volume, dar s-ar putea să nu se adapteze și, atunci firmele mici, despre care mulți economiști susțin că vor fi înghițite de acest val al schimbării, în realitate se vor dezvolta.

Din punct de vedere al antreprenoriatului sunt sigur că vom găsi oportunități de business în această perioadă, chiar dacă acum înregistrăm pierderi, noi am raportat o pierdere de 5%, în timp ce marii jucători de pe piață au înregistrat 10% pierdere, nu ne bucură acest lucru desigur, dar trebuie să găsim soluții ca să evoluăm pozitiv”.

Sursa: forbes.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe