* “Combinatele Chimcomplex Borzești și Râmnicu Vâlcea vor avea o micșorare a cifrei de afaceri cu minim 25% iar a profitului cu 40%, în 2020”
* “Avem produse a căror piață a scăzut în luna aprilie cu 60% ca urmare a închiderii fabricilor de producție a mobilierului sau a celor auto”
În urmatoarele două săptămâni, Chimcomplex va lansa în producție și instalația de alcool izopropilic care este substanța activă pentru “ultradezinfectanți” (TP1 adica cei pentru contactul uman), ne-a spus Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, în cadrul unui interviu acordat publicatiei financialintelligence.ro/
“La o capacitate de 4.000 tone pe an, vom asigura independența României de importurile costisitoare”, a precizat el.
Recent, compania a lansat producția de biocid, ce stă la baza dezinfectanților recomandați de Organizația Mondială a Sănătății în lupta cu COVID-19. Într-o săptămână de când a primit avizul de biocid, compania a livrat 1000 de tone de produs. Pentru această linie de producție, compania a investit 750.000 euro.
***
Ați anunțat că lansați producția de biocid, ce stă la baza dezinfectanților recomandați de Organizația Mondială a Sănătății în lupta cu COVID-19. Care este nivelul comenzilor până acum și cât ați livrat deja?
Ștefan Vuza: Primele livrări s-au realizat prioritizat către instituțiile care ni s-au adresat pentru asigurarea nevoilor acute de hipoclorit de sodiu 1.25% pentru dezinfectarea spațiilor externe. Compania a livrat într-o săptămână de când am primit avizul de biocid 1000 de tone de produs.
Care este destinația acestor biocide? Aveți comenzi și pentru export?
Ștefan Vuza: Produsul Hipoclorit de Sodiu 1.25% este disponibil exclusiv pentru piața din România, în conformitate cu legislația în vigoare, atât pentru instituții publice cât și pentru toti agentii economici, ca dezinfectanti direct pentru toate suprafetele incepand de la parcuri, alei, strazi publice sau interioare, spatii publice sau private, holuri, birouri, locuinte etc. Pentru moment, produsul va fi livrat doar în ambalaje de tip IBC de o tonă sau în cisterne auto, urmând ca în perioada următoare să se distribuie îmbuteliat și în alte recipiente, pentru utilizatorii de uz casnic.
Hipocloritul de Sodiu este recomandat de WHO (Organizația Mondială a Sănătății) și de EPA (Agenția de Protecție a Mediului a SUA ) ca fiind o soluție eficientă pentru dezinfecție și decontaminare în lupta cu virusul Covid-19.
În data de 19.03.2020, Organizația Mondială a Sănătății a publicat ghidul cu nr. WHO/2019-nCoV/IPC_WASH/2020.2 privind substanțele active recomandate împotriva COVID-19, unde precizează:
“Mulți dezinfectanți sunt activi împotriva virușilor încapsulați, cum ar fi virusul COVID-19, inclusiv dezinfectanții spitalicești utilizați în mod obișnuit. În prezent, OMS recomandă utilizarea de:
hipoclorit de sodiu de 0,5% (echivalent cu 5000 ppm) pentru dezinfectarea suprafețelor.
alcool etilic 70 % pentru dezinfectarea echipamentelor reutilizabile (de exemplu, termometre);
Mai aveți în producție și alte produse necesare în lupta împotriva coronavirus – de exemplu materie primă pentru alte echipamente?
Ștefan Vuza: În urmatoarele două săptămâni, vom lansa în producție și instalația de alcool izopropilic care este substanța activă pentru “ultradezinfectanți” (TP1 adica cei pentru contactul uman). La o capacitate de 4.000 tone pe an, vom asigura independența României de importurile costisitoare. Astăzi fiecare țară fiind pe cont propriu! Cei peste 2000 de salariați ai Chimcomplex se străduiesc să dea tot ce pot țării.
Care au fost investițiile necesare pentru noua linie de producție biocide?
Ștefan Vuza: Compania și-a modificat liniile de producție industriale pentru a putea produce în regim prioritar hipocloritul de sodiu, ca produs necesar pentru sănătatea publică.
Aceasta a presupus o investiție de aproximativ 750.000 euro.
Am scris Ministrului de Finanțe și Ministrului Economiei să ne sprijine prin a garanta investiția necesară finalizării investiției și a lanțului de distribuție și așteptăm.
Cum vă influențează noua linie de producție, din punct de vedere financiar – cifră de afaceri și proditabilitate?
Ștefan Vuza: Suntem mândri că o companie românească, poate contribui cu știința și expertiza sa acolo unde acest virus are cel mai mare impact, adică la răspândire, iar noi ajutăm să limităm răspândirea lui!
Prețul dezinfectanților produși de combinat reprezintă 3% din cifra de afaceri, deci impactul este minor însă munca este multă pentru că volumele sunt mari. Profitul este mic dar acum ne concentrăm să oferim sprijin pentru linia întâi.
Ce așteptări aveți cu privire la profitul și cifra de afaceri pe 2020?
Ștefan Vuza: Combinatele Chimcomplex Borzești și Râmnicu Vâlcea și vor avea o micșorare a cifrei de afaceri cu minim 25% iar a profitului cu 40%, dar toate sunt încă estimări, iar închiderea de an 2020 poate fi și mai jos.
Cum evoluează activitatea după intergrarea activelor Oltchim?
Ștefan Vuza: În concordanță cu planul strategic inițial, la un an după achiziția activelor Oltchim, Chimcomplex a finalizat operațiunile de integrare și a numit o nouă echipă executivă. S-a îmbunățit astfel structura de conducere a companiei și s-a făcut transferul mai multor funcții de conducere la nivel regional. Echipa executivă s-a separat de cea administrativă, noul sistem de management fiind conceput pentru a facilita implementarea strategiei de dezvoltare în cel mai echilibrat mod. Echipa executivă este susținută de către consiliul de administrație pe principii de guvernanță corporatistă, iar împreună pun în practică planul companiei pentru perioada 2020 – 2025.
Planurile de investiții se ridică la 150 milioane euro și vor asigura o creștere a producției de la 270 milioane euro, în prezent, la 650 milioane euro, în 5 ani.
Cum evoluează comenzile pe produsele tradiționale ale companiei?
Ștefan Vuza: Începutul anului 2020 a venit cu o criză majoră în toată industria chimică din Europa, manifestată prin scăderea tuturor prețurilor la vânzare, iar situația s-a agravat odată cu apariția crizei economice generalizate cauzate de coronavirus. Avem produse a căror piață a scăzut în luna aprilie cu 60% ca urmare a închiderii fabricilor de producție a mobilierului sau a celor auto.
Industria are nevoie de sprijinul Guvernului și de refinanțarea băncilor locale absolut necesare continuării activității companiilor / fabricilor pe termen mediu și lung.
Încetarea industriei ar putea avea efecte în lanț și duce la dispariția unor producători locali indispensabili pentru buna desfășurare a economiei.
Sursa:
Chimcomplex vrea să lanseze producția de “ultradezinfectanți”, după ce a început producția de biocid
Web Design by DowMedia