Prețurile cresc, cheltuielile cresc, chiriile cresc, copiii cresc. Deși salariile au crescut și ele, românii parcă au din ce în ce mai puțini bani de buzunar. Ciudat, nu-i așa? Un ban în plus nu a cântărit niciodată prea greu în niciun buzunar. Dar cum ai putea face asta? Mai ai timp și energie pentru un al doilea job? Nici vorbă! Să mai strângi cureaua? Nu ar fi prea plăcut.
Iată niște sugestii care ți s-ar putea potrivi pentru a avea bani în plus – nefăcând (aproape) nimic!
Cea mai mare problemă atunci când vine vorba de bani, pe lângă faptul că mereu sunt prea puțini, este lipsa de organizare. Educația economică lipsește cu desăvârșire din școli, fiecare învățând să-și drămuiască venitul așa cum poate. Școala vieții te călește, este adevărat, însă o viziune mai sistematică asupra monetăriei individuale și familiale poate face minuni! Nu este greu absolut deloc.
- Încearcă să-ți faci un plan financiar. În acest caz, pixul și foaia sunt sfinte. Scrie pe o coală de hârtie cât câștigi lunar. Mai jos, scrie rând pe rând costurile pe care le ai pentru întreținerea casei: chiria/datoria bancară/ratele, gazul, lumina, apa, internetul, electricitatea. Apoi, gândește-te ce alte cheltuieli majore lunare mai ai. Alte datorii la bănci, meditațiile celui mic, cursurile de înot și toate celelalte. Urmează să îți amintești cam cât ai plătit când ai fost ultima oară la un hypermarket pentru cumpărăturile săptămânale. Suma înmulțește-o cu numărul lunar de vizite pentru astfel de cumpărături. Fără să îți fie frică, trage o linie și fă un calcul. Restul rezultat sunt banii pe care îi mai ai pentru micile tale plăceri.
- Partea bună acum vine! Având, în linii mari, planul financiar în față, poți acționa asupra lui. Gândește-te la cumpărături. Știai că, în medie, fiecare familie de români aruncă anual 170 de kilograme de mâncare la gunoi? Această cantitate îngrijorătoare de risipă alimentară se datorează calității slabe sau a depozitării inadecvate și plasează România în topul risipitorilor din Uniunea Europeană. Cumpărând cumpătat și echilibrat vei reuși să economisești o importantă sumă de bani împreună cu fiecare coș de cumpărături. În plus, dacă fumezi, poate ar fi cazul să renunți la acest obicei nesănătos și costisitor. Un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi cheltuiește anual, în medie, 7.455 lei. Dacă se mai pun la socoteală și băuturile alcoolice consumate suma economisită crește considerabil. Acești bani ți-ar putea asigura ție și familiei tale o vacanță de vis, nu crezi?
- Acum îndreaptă-ți atenția înspre cheltuielile utilităților. Fiecare dintre acestea reprezintă un element indispensabil omului secolului XXI. Sănătatea și confortul nu trebuie periclitate. Știința și tehnologia vin cu soluții incredibile. De exemplu, dacă ți-ai monta panouri solare, factura la curentul electric poate scădea până la 75%! Pentru a achiziționa un panou solar nepresurizat efortul este minim. Folosind un sistem fotovoltaic în gospodărie venitul tău nu va mai fi influențat de oscilațiile prețului la energie. Mai mult, aceasta este o formă de reducere a poluării și de protejare a mediului înconjurător.
- Chiar și când vine vorba despre transport se pot face economii considerabile. Poți contribui la reducerea traficului intens și haotic folosind transportul în comun. Această modalitate implică mai puține mașini pe carosabil, mai puțină poluare a aerului și mai mulți bani pentru ce îți dorești tu! Dacă nu ești convins, încearcă mersul pe bicicletă, trotinetă sau clasicul mers pe jos, care “face piciorul frumos”. Forma ta fizică se va îmbunătăți pe zi ce trece.
Nu este greu să economisești bani atunci când devii mai responsabil și structurat cu propriul venit. Aceste obiceiuri au avantaje directe atât asupra ta, cât și asupra calității vieții sociale. Schimbarea a fost, este și mereu va fi la tine!
Sursa foto: Pinterest.com