Incinerare sau înhumare?  Avantaje și dezavantaje   

vineri, 13 martie 2020

 

Alegerea dintre înmormântare și incinerare este o decizie profund personală și foarte dificilă. În ultimii ani, cremațiunea a câștigat multă popularitate, însă părerile rămân împărțite. Există foarte multe argumente pro și contra, dar, până la urmă, contează doar dorința exprimată de defunct în cursul vieții. Unele persoane dezvoltă, încă de mici, frica de a se descompune sau de a fi îngropați. Credințele religioase și culturale joacă, de asemenea, un rol important. În România, Biserica Ortodoxă nu acceptă procesul de incinerare, deși acesta este promovat, acum în lume din motive sociale, tehnologice și filozofice. De aceea, este aproape imposibil pentru cele două tabere să găsească un numitor comun în această problemă.

Iată, în continuare, câteva argumente pro și contra în ceea ce privește această dilemă:

  1. Respectul pentru rămășițe

În multe culturi și credințe, asigurarea vizualizării trupului este o parte importantă a serviciilor funerare. Una dintre cele mai frecvente preocupări ale familiei decedatului este dorința de a fi respectuos cu memoria acestuia.

Este interesant de remarcat faptul că, pentru unii oameni, respectul înseamnă păstrarea integrității corpului, în timp ce, pentru alții, numai gândul de a permite rămășițelor să fie îngropate este pur și simplu inacceptabil.

  1. Impactul asupra mediului

În urmă cu mulți ani, era ceva de domeniul fantasticului ca înmormântarea să aibă vreo influență asupra mediului înconjurător. Există, însă, nenumărate dezbateri între susținătorii fiecărei alegeri în ceea ce privește impactul negativ asupra mediului.

Unii consideră că o incinerare presupune eliberarea unei cantități semnificative de poluanți în atmosferă. Pe de altă parte, ceilalți vorbesc despre lipsa de biodegradabilitate a coșciugelor tradiționale, precum și despre toxicitatea lichidelor defuncților.

  1. Costuri diferite

În mod logic, incinerarea este mult mai puțin costisitoare decât înmormântarea tradițională. Nu mai ai nevoie de atâtea accesorii și nu te mai costă locul din cimitir. De asemenea, nu plătești nimic pentru serviciul funerar.

Cu toate acestea, este o decizie personală, luată de individ împreună de membrii familiei. De aceea, trebuie respectate dorințele, sentimentele și credințele persoanei iubite decedate.

  1. Religia

Opinia despre incinerare variază mult în rândul creștinilor. Biserica Catolică a interzis incinerarea până în anii ’60, când interdicția a fost ridicată. Totuși, rămășițele trebuie să fie îngropate, nu împrăștiate sau duse acasă.

Inclusiv în România, BOR este împotrivă, spre deosebire de adventiști sau de luterani. Iudaismul chiar a evitat dintotdeauna cremațiunea, deși unii evrei acceptă acum practica.

În Orient, incinerarea este obligatorie în unele religii, inclusiv în hinduism și în budism. Pentru musulmani este, însă, interzisă.

  1. Libertate și după moarte

Resturile incinerate pot fi depozitate într-o urnă și puse pe un raft acasă, ori pot fi împrăștiate pe un câmp, în aer și chiar în apă, în funcție de dorințele decedatului. Aceasta înseamnă că poți transporta cenușa dacă te muți în altă parte, lucru ce nu este imposibil în cazul înmormântării.

În concluzie, decizia este una foarte dificil de luat. În România, numărul celor care acceptă incinerarea este încă foarte mic. Acest lucru este legat, în principal, de Biserica Ortodoxă, care condamnă această practică și consideră trupul drept un templu al Duhului Sfânt şi locaş al sufletului.

sursa foto - pixabay.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe