O poveste desprinsă parcă dintr-un film de groază s-a petrecut în Vâlcea și arată neputințele a două sisteme de care depind viețile oamenilor. În 2013, o tânără însărcinată, victimă a unui accident rutier provocat de soțul ei, a așteptat ore întregi o salvare. Avea nevoie de o mașină cu echipamente performante, așa cum sunt doar două pentru întregul județ, însă niciuna nu era disponibilă la acel moment. Femeia a murit la doar 34 de ani.
În august 2013, Alina Budur mergea spre casă, la Vâlcea, pe locul din dreapta al mașinii conduse de soțul ei. Era fericită și liniștită. În sfârșit, Dumnezeu îi împlinise visul de a deveni mamă.
Se întorceau de la Ierusalim
Însărcinată în luna a patra, Alina a mers cu partenerul ei de viață la Ierusalim, în semn de mulțumire. Pe drumul de întoarcere de la aeroport, pe șoseaua Pitești-Râmnicu Vâlcea, autoturismul a ajuns pe contrasens, a lovit un TIR și, apoi, a fost proiectat într-o altă mașină. Alina a coborât singură, în timp ce soțul ei a rămas încarcerat. Ultima imagine descrisă de martorii accidentului este a tinerei plângând la geamul șoferului, ținându-se de burtică și cerând ajutor. Ambii au ajuns la Spitalul din Râmnicu Vâlcea, acolo unde tânăra a fost diagnosticată cu ruptură de splină și fractură toracică, ceva pentru care nu exista specialist în tot județul, așa că a fost cerut și aprobat transferul la Spitalul Floreasca. Soțul ei, grav rănit, a plecat cu o ambulanță spre Capitală în timp ce pentru ea a fost solicitat un elicopter SMURD care a și aterizat la Vâlcea.
Operată de urgență pentru ruptura de splină, Alina era intubată, așa că avea nevoie de o ambulanță cu echipamente de susținere a funcțiilor vitale, iar în județ existau doar două. Una era plecată spre București chiar cu soțul ei, iar a doua cu un alt pacient, la Craiova. Scoasă din operație, tânăra a așteptat la Terapie Intensivă câteva ore. Elicopterul a plecat înapoi spre Capitală la ora 21, fără pacientă, atunci când pilotul a anunțat că, dacă mai așteaptă, nu mai poate zbura. Au plecat pentru că nu a existat acea autospecială care să o ducă pe o distanță de câțiva kilometri până în locul în care o așteptau.
A murit în Salvare
Când a ajuns o salvare la ea, Alina a fost trimisă spre București, dar a murit în ambulanță. Nu a mai rezistat drumului. Iar de aici a început chinul unor părinți care și-au pierdut unicul copil și nepotul pe care îl așteptau.
„Șocați, îndurerați, oamenii au lăsat ancheta să curgă trei ani și jumătate, abia apoi au angajat un avocat, în momentul în care au simțit că nu vor afla niciodată adevărul. Aveau nevoie să știe cine este vinovat, în speranța că, astfel, își vor găsi, cât de cât, liniștea. Soțul Alinei s-a declarat nevinovat pentru producerea accidentului. Părinții au făcut plângeri și împotriva medicilor, a ambulanțierilor, a echipajului de pe elicopter, dar au fost clasate, pentru că s-a considerat că nu era vina personalului medical. Apoi, au fost mai multe expertize medico-legale, tehnice, dar și cea criminalistică. În urma lor, s-a stabilit că soțul Alinei a intrat pe contrasens și a provocat accidentul”, ne-a explicat avocatul Diana Cotuna.
În ultimul lor cuvânt în fața instanței, părinții victimei le-au spus judecătorilor că doresc să se termine procesul mai repede, ca să își poată plânge durerea. Iar procesul s-a terminat la sfârșitul anului 2019, adică după 6 ani și jumătate. Soțul a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare. „S-a stabilit la expertiză că TIR-ul pe care l-au lovit avea o viteză de 40 de kilometri pe oră, iar mașina lor avea 72 de kilometri pe oră, erau în limita legii pentru acel tronson de drum. A urmat apoi o lungă înșiruire de factori care au dus la această tragedie”, mai spune Diana Cotuna. La acest moment, Serviciul de Ambulanță Judeţean (SAJ) Vâlcea nu mai are doar două salvări cu echipament pentru susținere a funcțiilor vitale, ci trei și jumătate, adică una este în service, din cauza unei defecțiuni la motor.
Medicul care l-a dus pe soțul Alinei spre Capitală, în urmă cu 6 ani, a fost chemat de acasă, la acel moment, deoarece nu erau doctori suficienți.
„Nimeni nu se aștepta ca Alina să iasă din mașină pe picioarele ei și să moară câteva ore mai târziu”
Diana Cotuna, avocat
Sursa: https://jurnalul.antena3.ro/stiri/social/tanara-insarcinata-ucisa-de-sistem-833963.html