Există multe mituri cu privire la panourile radiante și unele sunt destul de convingătoare - dar, dacă le crezi, riști să pierzi avantajele încălzirii de acest tip. Adevărul este că acestea pot fi un mod minunat de a face o încăpere mai călduroasă și mai eficientă din punct de vedere energetic.
Ce mituri nu ar trebui sa crezi, dar pe care le-ai auzit despre panourile radiante:
Mitul nr. 1: Încălzirea radiantă este o tehnologie destul de nouă
Neadevărat. S-ar putea să fii surprins să auzi că încălzirea radiantă este o tehnologie veche și dovedită, care există de mai bine de o sută de ani! Impresia că aceasta este o invenție destul de recentă este, probabil, rezultatul popularității și vizibilității sale.
Mitul nr. 2: Radiatoarele asigură o încălzire radiantă
Ai crede asta, nu-i așa? Dar adevărul ciudat este că radiatoarele sau caloriferele nu sunt deloc radiante. De fapt, ele generează doar aproximativ 20% din căldura lor prin radiație și 80% prin convecție.
Pentru a reaminti pe scurt diferența, convecția este transferul de căldură dintr-un loc în altul prin mișcarea fluidelor sau a gazelor - și, astfel, convecția încălzește aerul, care, la rândul său, oferă căldură obiectelor și persoanelor ce iau contact cu aceasta.
Radiația este transferul de căldură printr-un fenomen electromagnetic, generat de mișcarea termică a particulelor încărcate în materie - și, astfel, radiația încălzește obiectele solide într-un spațiu.
Mitul nr. 3: Panourile radiante sunt doar radiatoare deghizate.
Neadevărat. Spre deosebire de radiatoare, care încălzesc în mare parte aerul într-un spațiu, panourile radiante chiar funcționează încălzind obiectele solide, precum oamenii și mobilierul, beneficiind, în același timp, de atuuri pentru sănătate.
Mitul nr. 4: Deoarece aerul cald se ridică, încălzirea în pardoseală trebuie să fie mai bună decât panourile radiante de pe tavan.
Acest lucru este neadevărat din două motive.
În primul rând, tipurile de energie termică din încălzirea prin pardoseală și panourile radiante sunt diferite.
Prima este convectivă, deoarece încălzește, în primul rând, aerul dintr-o cameră.
Panourile radiante încălzesc obiecte solide din „linia lor vizuală”, în același fel în care căldura de la soare îți poate oferi căldură fără a avea acest efecti neapărat și în ceea ce privește aerul din jurul tău.
În al doilea rând, există problema eficienței. Deși încălzirea în pardoseală va oferi o temperatură constantă într-un spațiu, nu ia în considerare nivelurile de ocupare din locul respectiv sau modul în care este utilizat. De asemenea, acoperirea de pe o podea foarte groasă, cum ar fi cea de lemn, pot reduce semnificativ cantitatea de energie care le pătrunde. Panourile radiante nu sunt oprite de astfel de obiecte.
Mitul nr. 5: Încălzirea în spațiu prin unități divizate sau ventilatoare este mai confortabilă decât cea radiantă, deoarece oferă căldură în toată camera, mai degrabă decât doar obiectelor.
Din nou, nu este adevărat. Pentru a menține spațiul confortabil din punct de vedere termic, nu este necesar să se încălzească volume mari de aer în jurul lor - poate fi risipă de energie pentru a face acest lucru.
Eficiența încălzirii spațiului prin unități divizate sau ventilatoare (aer condiționat) este influențată de dimensiunea camerei și de numărul de unități instalate.
În funcție de zonele și de aerul încălzit (determinat de factori, inclusiv materialele din care este construită clădirea), încercarea de a face cald în acel spațiu se poate dovedi ineficientă și costisitoare.
Sistemele de încălzire convenționale permit colectarea căldurii distribuite în zonele în care este mai probabil să scape, de exemplu, de-a lungul tavanelor și pereților, astfel încât realizarea unei temperaturi confortabile poate fi dificilă. Unul dintre avantajele cheie ale panourilor radiante este că încălzirea poate fi direcționată către interiorul spațiului, reducând sau eliminând temperaturile excesive de pe pereții exteriori.
Acestea fiind spuse, iată 5 mituri distruse despre panoul radiant - o tehnologie remarcarbilă, care îți va reduce din factura lunară. Economisește și fii mai prietenos cu mediul, alegând încălzirea prin această metodă și casa ta va fi mai călduroasă și mai ecologică!
Sursă foto: pinterest.com
Web Design by DowMedia