A treia sesiune a simpozionului organizat sâmbătă, 7 decembrie, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie: „Lucrarea cultural-duhovnicească și social-misionară a episcopului Vartolomeu Stănescu”a cuprins lansarea volumului Preoți vâlceni în închisorile comuniste, alcătuit de către dr. Adrian Nicolae Petcu, consilier superior CNSAS, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Acesta a fost publicat la Editura Praxis, sub îngrijirea autorului și a părintelui consilier cultural Ștefan Zară, în cadrul colecției Eparhia Râmnicului în secolul XX.
Inaltpreasfintitul Părinte Varsanufie a precizat că, datorită acestor cercetări de arhive, s-a constatat că, până în prezent, Eparhia Râmnicului are cei mai mulți preoți care au avut de suferit în perioada regimului comunist, iar în viitorul apropiat va fi stabilită în Permanența Consiliului Eparhial o zi de cinstire a acestor slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române.
„După o cercetare în arhivele fostei Securități și cele păstrate la Centrul eparhial de la Râmnicu-Vâlcea, am reușit să identificăm 76 de preoți și cântăreți bisericești (din care 67 preoți) din arealul de astăzi al Eparhiei Râmnicului, adică județul Vâlcea (înainte de anul 1948 nu includea malul stâng al râului Olt), care au cunoscut universul concentraționar din România comunistă. Lucrarea de față reflectă stadiul cercetărilor pe tema preoților vâlceni în închisorile comuniste. Este pentru prima dată când o astfel de temă este abordată din perspectivă arhivistică dublă, din arhiva fostei Securități și din arhiva bisericească. Nu se pretinde o lucrare exhaustivă, ci una de etapă menită să scoată la suprafață cazurile preoților vâlceni care au suferit în timpul persecuției comuniste și au trecut prin universul concentraționar. În mod evident, în cazul unor preoți se pot spune mai multe lucruri, să se aprofundeze anumite secvențe biografice, să se adauge mărturii neștiute sau mai puțin știute până acum etc. Însă, prin schițarea acestor biografii, am încercat să aducem în atenție aspectele mai importante legate de: data/locul nașterii, studii, locurile de slujire, motivele și datele arestărilor, perioadele de detenție, sentințe/decizii de trimitere în închisoare, aspecte mai importante în relația cu organele de represiune, data/datele eliberării/eliberărilor, reintegrarea în preoție, dar și câteva secvențe din perioada postdetenție”, a precizat istoricul dr. Adrian Nicolae Petcu.
Volumul Preoți vâlceni în închisorile comuniste a fost lansat în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.
„Acum, la început de decembrie, se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și, dacă suntem astăzi, aici, împreună, trebuie să realizăm că datorăm aceasta celor din anul 1989. Dacă nu erau ei, cu siguranță că nici despre Vartolomeu Stănescu nu am fi vorbit în acest moment. De aceea, în această lună ar trebui să fim cu gândul mai mult în rugăciune pentru bunicii, părinții, frații, surorile sau copiii noștri , care și-au dat viața pentru ca noi să trăim așa cum se cuvine, în libertate. Această carte nu este doar un izvor pentru alte cărți, un instrument de lucru pentru istoricii acestei perioade, ci este și o carte de colecție pentru mulți vâlceni, pentru că au ocazia de a-i găsi în paginile ei pe cei apropiați sau pe care i-au cunoscut, dar, în același timp, și o carte de anamneză, o carte prin care ne putem împlini datoria de a valorifica experiența, rugăciunea, dar mai ales curajul de a mărturisi Adevărul chiar cu prețul jertfei de sine”, a precizat părintele consilier cultural Ștefan Zară.
Web Design by DowMedia