Stiai ca studiul unui instrument muzical iti dezvolta abilitatile cognitive? Ce trebuie sa stie valcenii despre beneficiile acestei activitati

miercuri, 11 decembrie 2019

 

Studii din domeniul psihologiei si al neurostiintelor cognitive au descoperit ca a invata sa canti la un instrument nu este doar o forma de exprimare artistica, ci are si efecte semnificative asupra bunei functionari a creierului. Fie ca vorbim de chitara, fie de pian sau vioara, de profesionistii cu ani buni de studiu in spate, dar si de amatorii cu ureche muzicala care si-au gasit un nou hobby, a invata cum se foloseste un instrument este un excelent antrenament cognitiv. 

Rezultatele stiintifice atesta faptul ca procesul de a canta la un instrument modifica forma creierului, capacitatile sale mnezice si de procesare a informatiilor, contribuind activ la cresterea coeficientului de inteligenta.

Afla care sunt cateva dintre cele mai relevante beneficii cognitive ale acestei preocupari artistice:

 

  • Dezvoltarea abilitatilor mnezice

 

Studii de specialitate au demonstrat in repetate randuri ca muzica are efecte asupra creierului si imbunatateste capacitatea cognitiva de procesare a informatiilor si de memorare, in special in randul copiilor. 

Asadar, micutii care studiaza inca de la varste fragede un instrument muzical, dezvolta abilitati spatio-temporale cu pana la 35% mai ridicate decat media, fiind mult mai receptivi la informatii si la stimulii din mediu, procesandu-i si memorandu-i cu usurinta. 

 

  • Cresterea capacitatii de concentrare

Ascultarea muzicii si, cu atat mai mult, interpretarea acesteia vocal sau la un instrument, stimuleaza functionarea creierului, imbunatateste abilitatea de focusare pe sarcina, antrenand, in acelasi timp, si atentia distributiva. Procesul de invatare al teoriei muzicale necesita un efort cognitiv destul de ridicat, magia artistica avand loc abia dupa ce aceasta este insusita. Asadar, capacitatea de concentrare, de gandire logica si de sinteza sunt strans corelate cu procesul de a canta la un intstrument. 

Incepe cu un instrument accesibil, precum chitara. Pentru a-ti achizitiona un instrument de calitate, la un pret avantajos, click aici si vezi oferta disponibila. 

 

  • Antrenarea rabdarii si a perseverentei

Studiul unui instrument muzical, este o activitate de cursa lunga, care necesita implicare, perseverenta si efort sustinut pentru a-i culege roadele. 

Fie ca vorbim de profesionisti, fie de cei care canta doar in scop recreativ, a reusi sa scoti acorduri placute urechii la un instrument muzical necesita multe ore de studiu in avans. 

 

  • Procesarea rationala a emotiilor disfunctionale

 

Fie ca te confurnti cu stresul acumulat, cu o stare generala de anxietate, fie cu emotii negative intense, ritmul alert al societatii contemporane te pune la incercare si pare o provocare tot mai mare sa te mentii pe linia de plutire. Audierea muzicii si studierea unui instrument muzical, este o activitate care te relaxeaza, iti induce o stare de calm si este o minunata forma de a crea o punte de legatura intre emotiile gandurile si actiunile tale. 

Asadar, daca muzica este in mod conventional asociata cu emotiile si cu arta, din prisma beneficiilor sale asupra creierului, cu putina imaginatie, se putea asocia cantatul la un instrument cu un antrenament de fitness pentru creier. 

Sursa imagine - Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe