Prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon la Parohia Înălțarea Domnului din Râmnicu-Vâlcea

vineri, 13 decembrie 2019

Credincioși din municipiul Râmnicu-Vâlcea au participat în zilele de 11 și 12 decembrie, la biserica Parohiei Înălțarea Domnului­ din cartierul Ostroveni, la slujbele închinate celui de-al doilea ocrotitor al locașului de cult, Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Din luna decembrie a anului 2017, în locașul de cult se păstrează o raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon.

Biserica Parohiei Înălțarea Domnului din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu-Vâlcea a devenit vreme de două zile loc de pelerinaj pentru credincioșii vâlceni. Sărbătoarea hramului a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie în cuvântul de învățătură, este unul dintre marii păstori de suflete din veacul de aur al Bisericii.

„Sfântul Ierarh Spiridon este unul dintre cei mai populari şi cunoscuţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe şi aceasta datorită multelor minuni pe care le-a săvârşit şi pe care le săvârşeşte. De neam din Cipru, Sfântul Spiridon a trăit în vremea împăraților Constantin cel Mare și Constanțiu. Sfântul Spiridon nu era un om foarte şcolit, fiind un om simplu, păzitor al turmei celei necuvântătoare. Cu toate acestea, el era cunoscător și iubitor al cuvintelor Sfintei Scripturi, de aceea, pentru că Îl iubea mult pe Dumnezeu, Sfântul Spiridon a fost ales episcop al Trimitundei, adică păstor al turmelor celor cuvântătoare, adeverind prin multa sa râvnă și dragoste față de oameni credința și iubirea pe care le-a purtat în inima sa pentru Preasfânta Treime”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Chiriarhul Râmnicului a reliefat apoi rolul pe care Sfântul Ierarh Spiridon l-a avut la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, pentru mărturisirea deofiinţimii Persoanelor Sfintei Treimi. Astfel, Sfântul Spiridon a înfățișat taina Sfintei Treimi prin minunea asupra unei cărămizi, care, datorită rugăciunii sale, s-a desprins în elementele din care este alcătuită, adică pământ, apă şi foc.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop Varsanufie le-a vorbit credincioșilor despre o parte dintre minunile cunoscute ale Sfântului Ierarh Spiridon.

„Sunt nenumărate minunile pe care Sfântul Ierarh Spiridon le-a făcut și le face și astăzi. În insula Corfu, sau Kerkira - cum mai este numită, unde se află moaștele sale, se fac privegheri de toată noaptea, iar în ziua prăznuirii sale sunt schimbate încălțările sale, fiind puse altele noi. În fiecare an, aceste încălțări ale Sfântului Ierarh Spiridon sunt găsite tocite, de aceea s-a înrădăcinat această credință a locuitorilor de pe insula Corfu că Sfântul Ierarh Spiridon, peste an, pleacă din racla în care sunt așezate sfintele sale moaște și merge către credincioșii care se află în diferite suferințe și nevoi. Nu cu mulți ani în urmă, o corabie care ieșise în largul mării dinspre insula Corfu, pentru a pescui, s-a aflat în pericol de scufundare din pricina unei furtuni, însă căpitanul ambarcațiunii a cerut ajutorul Sfântului Ierarh Spiridon. În timp ce se ruga, acest căpitan a văzut un om care mergea pe mare, trăgând după sine corabia până spre țărm, iar acest om nu putea fi decât Sfântul Ierarh Spiridon, căruia acel căpitan s-a rugat. De aceea, când ne rugăm cu multă credință și nădejde în Dumnezeu, acești oameni bineplăcuți Lui, numiți de Însuși Mântuitorul drept «prietenii» sau «casnicii Săi», vin în ajutorul nostru”, a explicat Părintele Arhiepiscop Varsanufie.

Binecuvântare pentru preoți și credincioși

Din luna decembrie a anului 2017, în locașul de cult se păstrează, spre închinarea credincioșilor, părticele din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, dăruite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie. De atunci, Sfântul Ierarh Spiridon a fost rânduit cel de-al doilea ocrotitor al parohiei.

„Este o mare binecuvântare pentru această biserică din cartierul Ostroveni, pentru că aici se găsește o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, căruia părintele paroh i-a confecționat o raclă de argint. Acest sfânt făcător de minuni ocrotește nu numai biserica aceasta, ci și pe locuitorii întregului cartier, pe preoții care slujesc aici zi de zi și pe credincioșii care vin și îi cer ajutorul. De aceea, să ne rugăm lui Dumnezeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Spiridon, viața noastră să fie binecuvântată, să ne ferească de toată întâmplarea cea rea și să dăruiască mântuire sufletelor noastre”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

Distincție pentru slujirea jertfelnică

La finalul Sfintei Liturghii, un grup de copii din cadrul parohiei a susținut un scurt recital de colinde. Prin grija parohiei, pentru serbarea hramului au fost pregătite pentru credincioșii prezenți daruri, care au fost împărțite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie. Totodată, pentru lucrarea pastoral-misionară, socială, culturală și edilitară desfășurată de-a lungul anilor, Chiriarhul Râmnicului a acordat părintelui paroh Ion Dincă cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Râmnicului, și anume Crucea Râmnicului.

Biserica Parohiei Înălțarea Domnului – Ostroveni a fost construită între anii 1992 și 2002, prin purtarea de grijă a preotului paroh Ion Dincă. Între anii 2002 și 2007, au fost executate lucrările la veșmântul pictural și de împodobire a locașului de cult cu catapeteasmă și mobilierul din lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe