Modul defectuos în care fosta conducere a CET Govora a încheiat contracte comerciale cu Oltchim şi Ciech Soda (fostele Uzine Sodice Govora) va face obiectul unui nou proces prin care se cere recuperarea unui prejudiciu de 566 milioane de lei. Acţiunea a fost înaintată Tribunalului Vâlcea, la data de 10 septembrie a.c., chiar de administratorul judiciar al companiei, Euro Insol.
„Din raportul privind cauzele care au dus la insolvenţa CET Govora a reieşit şi care au fost persoanele responsabile pentru vânzarea aburului industrial sub costuri. S-a descoperit un posibil prejudiciu de circa 100 de milioane de euro, creat în ultimii ani din vânzarea aburului industrial către principalii contractanţi, respectiv Oltchim şi Ciech Soda. Aceste contracte au fost deja reziliate şi ulterior renegociate, acum iniţiindu-se acţiunea de răspundere patrimonială împotriva fostelor cadre din conducerea CET Govora”, a declarat pentru „Adevărul” Remus Borza, fondatorul EuroInsol. În acţiunea înaintată instanţei se solicită obligarea a 18 foste cadre din conducerea CET Govora la plata sumei totale de 463,65 milioane de lei, din patrimoniul personal.
„Cererea de chemare în judecată a fostelor cadre din conducerea CET Govora s-a făcut la Tribunalul Vâlcea. Aceste prejudicii aduse companiei reprezintă principala cauză a intrării în insolvenţă a CET Govora”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Munteanu, practician în insolvenţă coordonator al EuroInsol. Astfel, prejudiciul creat, în perioada 2007 – 2008, prin vânzarea aburului industrial sub costurile de producţie ar fi fost de 23 milioane de lei, cel creat în perioada 2009 – 2012, se ridică la 128,32 milioane de lei, iar cel provocat între anii 2013 – 2014 a fost stabilit la 62,63 milioane de lei. Conform raportului prinvind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a CET Govora, prejudiciile cauzate de fosta conducere între anii 2015 – iulie 2016 a fost de 70,35 milioane de lei.
Cele 18 persoane pentru care EuroInsol a solicitat atragerea răspunderii patrimoniale personale sunt Mihai Bălan, Constantin Bălăşoiu, Nicolae Draşoveanu, Laurenţiu Coca, Constantin Lăpădat, Daniela Oţeşanu, Iustin Predescu, Marinica Potop, Gheorghe Crăciun Cârstoiu, Marian Mirea, Eftimie Ghermac, Jean Decuseară, Eugen Mihalache, Marius Eugen Andronie, Sorin Fodoreanu, Dragoş Constantinescu, Laurenţiu Nicolae Cazan şi Luiza Popica.
În ce priveşte prejudiciul creat prin vânzarea sub preţ a aburului industrial către Oltchim, acesta depăşeşte suma de 103 milioane de lei. Polonezii de la Ciech Soda ameninţă cu închiderea fabricii, din cauza creşterii preţurilor de către CET Govora Acţiunea în instanţă survine într-un moment în care cei de la Ciech Soda ameninţă oficial că există şanse de 50% să oprească producţia din România, din cauza majorării de către CET Govora cu 135% a preţului aburului industrial furnizat producătorului de sodă. De altfel, la începutul lunii septembrie, polonezii de la Ciech Soda informau oficial că au demarat deja programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea şi că sunt forţaţi să continue pregătirile pentru oprirea producţiei.
Compania reclamă că nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preţ rămâne unul mai mult decât dublu faţă de 2018, deoarece „propunerile primite nu sunt unele sustenabile şi nu au răspuns îngrijorărilor CIECH”. „Ultimele runde de discuţii, desfăşurate săptămâna trecută (sfârşitul lunii august – n. red.), nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plăteşte deja, în România, unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghiţite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de preţuri, anterioare, operate de CET. Chiar şi după o uşoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situaţia unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriaşe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET)”, anunţa compania, într-un comunicat.
Citeste mai mult: adev.ro/pxx4j8
Web Design by DowMedia
Pe linga Mihai Bălan , Constantin Bălăşoiu , Nicolae Draşoveanu , Laurenţiu Coca , Constantin Lăpădat , Daniela Oţeşanu , Iustin Predescu , Marinica Potop , Gheorghe Crăciun Cârstoiu , Marian Mirea , Eftimie Ghermac , Jean Decuseară , Eugen Mihalache , Marius Eugen Andronie , Sorin Fodoreanu , Dragoş Constantinescu , Laurenţiu Nicolae Cazan şi Luiza Popica mai sint atitia care trebuiesc trasi la raspundere. Ma refer la fostii presedinti ai CJ dintre care pasatul gigi inca traieste si este prosper si inca ce. Deasemeni toate loazele care care au supt si inca mai sug seva cet-ului precum consoarta lui Constantin Lăpădat si firma Nova Satu Mare care acum suge de la Primaria Ramnicului Valcea si de pe la Consiliul Judetean. Nu se poate sa nu fi gasit o firma valceana care sa lucreze la gradinita de linga OQ. Dar se pare ca , darnicia este la Nova care stie sa-si multumeasca binefacatorii. Deci actiunea trebuie extinsa si inca cit.
Daca nu vor putea sa justifice mormanele de bani , atunci trebuie confiscate toti si dati la bugetul consolidate de stat ca sa le piara cheful de furat si praduit.
Pe ei , pe ei si sa nu aiba nimeni mila de aceste jeguri nesatule.
Nu numai Mihai Bălan , Constantin Bălăşoiu , Nicolae Draşoveanu , Laurenţiu Coca , Constantin Lăpădat , Daniela Oţeşanu , Iustin Predescu , Marinica Potop , Gheorghe Crăciun Cârstoiu , Marian Mirea , Eftimie Ghermac , Jean Decuseară , Eugen Mihalache , Marius Eugen Andronie , Sorin Fodoreanu , Dragoş Constantinescu , Laurenţiu Nicolae Cazan şi Luiza Popica trebuie sa plateasca ci si cei care reprezentau actionarul majoritar al societatii comerciale CJ Valcea. De ce pasatul gigi sa nu plateasca , banii lui nu merg? Este unul dintre cei care a actionat ca pe mosia proprie , a angajat pe cine a vrut muschii lui si ai buicanului. Deasemeni raposatul Cilea Ion a facut binefaceri cu banii CET-lui dindu-I marelui roib ca sa poata sa-I creasca lui burdihanul sis a aiba de unde cadorisi amantele , fara numar.
Din cheagul CET-ului s-au mai infruptat si consoarta lepadatului dan care aducea pasta de dinti , sapun si alte consumabile de parca societatea nu avea serviciu de aprovizionare , dar se pare ca trebuiau aduse la pret de trei ori mai mare si banii pe loc. Iarasi Nova Oas care a supt CET-ul din toate pozitiile trebuie vazut pe cine au pe coada pentru ca , acum renoveaza gradinite pe banii Primariei Ramnicului. Sa nu stie nimeni a cui este sluga credincioasa? Sa aiba vreo implicare CJ de are intrare la primarie acum Nova?
Nu se gasea o firma de constructii in Valcea care sa faca acele lucrari la gradinita de linga restaurantul OQ sau aici este vorba de altceva si anume de comission.
In timp ce aceasta societate comerciala o spircaia si dadea oamenii afara , beneficiarii aburului se lefaiau in concedii exotice si prime babane. Polonezii spre exemplu s-au umplut de bani de isi permit sa-si plateasca pupatorii de dos direct de la Varsovia si nu oricum. Invatati fiind cu pomana acum fac pe nebunii daca CET-ul doreste pretul corect la abur. Este corect din punctual de vedere al producatorului dar nu la fel privesc si pomanagii.
Cine este curios sa verifice citi bani au platit la bugetul local acesti mizerabili polonezi care au exportat tot profitul acasa la ei iar acum fac pe victimile. Rusinos pentru un popor care solicita corectitudine din partea partenerilor. Cit tupeu si nerusinare sau hotii striga , hotul.
Aproape toti cei enumerati si-au tras case si ansambluri de blocuri , mama mama , asa ca au de unde plati. Si cind te gindesti ca o parte dintre ei abia stiu sa scrie!