Cum să faci agricultura în România? Top 4 sfaturi pentru o afacere de succes

sâmbătă, 3 august 2019

 

Supermarketurile și aprozarele din România sunt pline de produse din import. Asta, deși țara noastră este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari state cu potențial agricol. Statisticile arată că România ar putea să hrănească 50 de milioane de persoane, de trei ori mai mult decât populația țării. Cu toate acestea românii au ajuns să mănânce cartofi din Egipt, usturoi din China și ceapă din Franța. Mai mult de atât, țara noastră importă produse tradiționale românești, precum brânză, caș , lână, cartofi, porumb și ape minerale. Asta, în condițiile în care agricultorii  români se plâng că nu au puncte de desfacere și că marfa li se strică în depozite.

Așadar, merită să te apuci de un business în domeniul agriculturii? Specialiștii spun că răspunsul corect este “da”. Cu câteva condiții, însă. Iar cea mai importantă ține de experiență. Dacă nu ai cunoștințe de agricultură, riști să închizi porțile firmei destul de repede.

Unde greșesc agricultorii și de ce au crescut importurile în România 

Statisticile arată că valoarea producției în România a crescut cu 7, 2% în anul 2018. Cu toate acestea importurile de produse agroalimentare în 2019 au crescut alarmant și au atins cote maxime. Potrivit INS, în primele 4 luni ale acestui an valoarea importurilor  a depășit 2 miliarde de euro, cifră alarmantă, spun specialiștii. Aceștia au denumit lista produselor importate “ lista rușinii”, pentru că majoritatea alimentelor importate sunt considerate produse care se cultivă cu succes în România. 

De ce rămân agricultorii cu marfa nevândută, când românii spun că ar vrea să aleagă produse românești?

shutterstock_228188542

Iată 4 lucruri la care trebuie să fii atent dacă vrei să te apuci de agricultură. Adică, să le privești ca pe niște sfaturi și să înveți din greșelile altora.

Unde greșesc agricultorii:

  • Nu au depozite frigorifice unde să stocheze marfa pentru perioade mai lungi de timp. Aceștia vând produsele imediat după recoltare, uneori la prețuri derizorii, doar pentru a nu rămâne cu ele;
  • Subvențiile de la stat , de cele mai multe ori întârzie și pun bețe în roate calculelor făcute de agricultori sau fermieri. Dacă ai o afacere, încearcă să nu te bazezi doar pe banii care trebuie să îi primești, pentru că aceștia s-ar putea să întârzie neașteptat de mult;
  • Cerințele drastice ale marilor retaileri reduc șansele producătorilor români. Deși , uneori, o legumă românească  este mai gustoasă, nu arată la fel de bine ca una de import, care este, poate, de multe ori tratată cu mai multe pesticide. Iar cumpărătorii caută, în primul, rând….să arate bine! Un marketing bun ar rezolva și această problemă;
  • Cantitatea mare cerută de marile magazine nu poate fi onorată de micii producători, astfel , aceștia pierd contractele cu supermarketurile. Soluția ar fi ca mai mulți mici producători să se unească într-un cluster și să ofere cantități mari de marfă.

 

Fermele automatizate sau drumul spre succes

O afacere cu animale poate fi un real succes dacă te pricepi la agricultură și mai știi câte ceva și despre mediul de afaceri din această zonă. În primul rând, ferma trebuie mecanizată și măcar parțial automatizată. Poți folosi garduri electrice de pe magnetcenter.ro pentru a împrejmui perimetrul unde ții animalele, iar pentru dotarea acesteia caută să accesezi fonduri europene. Există deja exemple de succes în acest sens, unde o fermă cu 260 de vaci este întreținută de 2 angajați și de….mai mulți roboți care mulg vacile, fac curățenie sau hrănesc vițeii. 

Tehnicile moderne ușurează munca și aduc prosperitate afacerii. Pot fi utilizate și în domeniul agricol la producția de legume sau cereale. 

Trebuie să fii hotărât, perseverent și  să urmărești finanțări care să ridice standardele afacerii tale. 

 

sursa foto: 

shutterstock.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe