Sursa foto: https://pixabay.com/photos/large-home-residential-house-389271/
Intenționezi să achiziționezi o nouă proprietate sau ai de gând să construiești o casă în acest an? Atunci trebuie să te familiarizezi cu studiile necesare pentru realizarea lucrărilor, într-un cadru legal.
Printre acestea, se numără și studiul geotehnic. Iată ce este acesta, de ce este necesar și ce presupune realizarea documentației aferente.
Evaluările geotehnice au ca scop studierea proprietăților fizice ale solului, pentru a identifica eventualele probleme legate de realizarea unor lucrări de construcție. În plus, acesta este necesar pentru a evalua starea structurilor afectate de slăbiciunea sau de posibilele defecțiuni ale materialelor subterane.
Prin urmare, realizarea unui studiu geotehnic reprezintă primul pas către efectuarea construcției sau pentru consolidarea unui șantier. Acesta include informații utile și necesare despre consistența și structura solului sau despre nivelul apei subterane. În plus, acesta prevede recomandările necesare pentru realizarea corectă a proiectului tehnic aferent construcției oricărei clădiri.
Iată ce implică realizarea unui studiu geotehnic, în cazul construcției unei clădiri rezidențiale:
Investigarea amplasamentului geotehnic prin intermediul forajelor asigură obținerea informațiile utile și necesare despre stratigrafia solului și a rocilor. Probele uniforme provenite din straturile solului sunt prelevate, în mod normal, la intervale de aproximativ 1.5 m. Cu toate acestea, locația și frecvența pot fi modificate, atunci când se observă schimbări ale straturilor terenului sau atunci când sunt identificate condiții sensibile de lucru.
În urma forajului, probele colectate de la nivelul solului sunt trimise în laboratoare pentru efectuarea analizelor aferente. Pe baza rezultatelor obținute și a observațiilor din teren, este elaborat raportul geotehnic. Acesta, împreună cu înregistrările efectuate în timpul forajului, reprezintă documentația pe care clientul o va primi.
Următoarele informații trebuie să fie specificate în cazul unui studiu geotehnic aferent unei noi construcții:
Consultantul geotehnic rezumă și evaluează următoarele informații:
Toate aceste informații pot fi folosite pentru a evalua proiectarea fundației sau pentru a stabili opțiuni alternative de proiectare. Rezultatele acestui studiu și discuțiile avute cu dezvoltatorul clădirii și cu arhitectul conduc la acceptarea investigațiilor detaliate, realizate asupra terenului pe care vor fi realizate lucrările de construcție.
Prin urmare, mizați pe cunoștințele și experiența specialiștilor în domeniu, pentru a beneficia de documentația aferentă unui studiu geotehnic realizat corect.
Web Design by DowMedia