Mărturisirea dreaptă a credinței și rugăciunea, temelii ale Bisericii

marți, 11 iunie 2019

În Duminica a șaptea după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea

Biserica a rânduit pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) în Duminica a șaptea după Paști, înaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt și după Înălțarea Domnului la cer, pentru a arăta că mărturisirea dreptei credințe înseamnă mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Hristos. Această dreaptă mărturisire a credinței a fost afirmată de Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic prin formularea celor dintâi dogme ale Bisericii creștine, concretizate în primele 7 articole ale Simbolului de credință de la Niceea sau Crezul.

Evanghelia Duminicii a 7-a după Sfintele Paști (Ioan XVII, 1-13) relatează Rugăciunea arhierească a Domnului Iisus Hristos din Grădina Ghetsimani, înainte de Pătimirile Sale, în care Mântuitorul S-a rugat pentru unitatea Bisericii.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasințitul Părinte Varsanufie a accentuat necesitatea păstrării unității de credință și de iubire pentru a rămâne în Trupul lui Hristos, în Biserică: „Doar părtășia în credința dreaptă, primită de la Hristos Domnul și fixată în scris de Sfinții Părinți, face ca viața noastră să devină tot mai apropiată de viețuirea în Împărăția lui Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu și de aproapele, temeluită pe dreapta credință, ne face să trăim Împărăția lui Dumnezeu ca tot mai prezentă în viața noastră, încă din lumea aceasta. Pericopa Evangheliei pe care am ascultat-o la praznicul Înălțării Domnului ne-a îndemnat să rămânem în cetatea Ierusalimului până ce vom fi îmbrăcați cu putere de sus. Să râmânem fiecare dintre noi coborâți cu mintea în cetatea Ierusalimului nostru, în inima noastră, până ce vom fi tot mai întăriți întru Duhul Sfânt, pentru ca bucuria lui Hristos Domnul să fie tot mai deplină în noi, după cuvântul evanghelic pe care l-am ascultat asăzi”.

În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Lumea de astăzi are tot mai multă nevoie de unitate, are nevoie tot mai mult de iubire și pace, iar toate acestea sunt roade ale Duhului Sfânt în noi. Să-L lăsăm pe Dumnezeu să lucreze în noi prin Duhul Sfânt, iar viețuirea noastră să fie în lume un exemplu de iubire, de comuniune, de pace, aducându-L pe Dumnezeu în sufletele semenilor noștri!”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit preot pe diaconul Gheorghe Ciprian Radu, pe seama bisericii Parohiei Drăganu, cu hramul  Sfântul Ierarh Nicolae, Protoieria Drăgășani, și diacon pe teologul Petre Cătălin Trifan, pe seama bisericii Parohiei Aninoasa, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Protoieria Drăgășani.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Sfântul Antim Ivireanul a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de prof. Cristian Marian Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe