Ultima escapadă în Ţara Loviştei a fost într-un weekend din luna iulie. Am vrut să ne odihnim, dar şi să hoinărim puţin prin munţi. În afară de Cascada Scoruşu aflată destul de aproape de pensiunea „Casa Altfel” din Mălaia, unde ne-am cazat, se găseşte Fântâna Brătienilor, datată 1923–192.
Fântâna Brătienilor (Crucea Brătienilor) este situată în punctul „Sub podgorii”, pe drumul care duce spre Muntele lui Brătianu. Accesul se face dinspre strada Valea Satului, traseul fiind marcat cu bandă albastră. Fântâna se găseşte la circa 15-20 minute de mers pe jos prin pădure - se arata pe blogul de calatorii carinatataranu.ro
Crucea a fost construită de către Vintilă Brătianu şi soţia sa – Lia, în memoria părinţilor lor. Crucea a fost sculptată în gresie masivă, dar trecerea timpului şi intemperiile naturii au făcut ca numele Ion C. Brătianu, tatălui lui Vintilă să fie ilizibil.
„Ridicatu-sa această sfântă cruce în anul 1925 de la Hristos, în amintirea părinţilor noştri Ion Brătianu şi soţiei lui Pia şi Anastasie Stolojan şi soţia lui Olga, de către noi, robii lui Dumnezeu, Vintilă şi Lia Brătianu, ca să le fie veşnică pomenire.”
La câţiva metri de crucea de piatră se găseşte izvorul. Crucea Brătienilor este inclusă pe Lista monumentelor istorice. Pe acelaşi munte – proprietatea lui I.C.Brătianu – la 12 km de centru, se aflau casele lui, cu anexe pentru creşterea oilor şi pista unde aterizau avioanele cu care Brătienii veneau la moşie.
Conacul Brătienilor, o construcţie din sec. al XIX-lea , refăcut în 1920, este în prezent doar ruină. Deşi se află pe Lista monumentelor, pe locul respectiv este acum este o stână.
Aceste urme ale Brătienilor pe aceste meleaguri, ar fi trebuit conservate, restaurate, dar aşa cum se întâmplă în sute de alte cazuri, fie autorităţile sunt nepăsătoare, fie urmaşii nu au bani să se ocupe de protejarea moştenirilor străbunilor.
Web Design by DowMedia