10 cele mai frumoase locuri din județul Vâlcea

sâmbătă, 9 martie 2019

Județul Vâlcea se află în partea de sud a țării, în regiunea istorică Țara Românească. Acesta are reședința de județ în orașul Râmnicu Vâlcea și se învecinează cu județele Alba, Sibiu, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Hunedoara. Vâlcea este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase zone locuite din regiunea Țara Românească, pe teritoriul său găsindu-se castre romane, cetăți dacice, dar și conace medievale. De asemenea, județul este renumit și pentru peisajele sale naturale spectaculoase, dar și pentru lăcașurile de cult devenite monumente istorice. Dacă treci prin județul Vâlcea, iată care sunt locurile pe care nu trebuie să le ratezi. Iar dacă vrei să te cazezi în acest județ, află aici unde poți face asta.

Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului

piramidele de pamant din valea stancioiului

Sursă foto: Flickr.com

Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului reprezintă una dintre principalele obiective turistice din Râmnicu Vâlcea. Rezervația geologică a fost declarată arie protejată în anul 2.000 și se întinde pe o suprafață de 12 hectare, în partea estică a cartierului Goranu, într-o zonă împădurită cunoscută sub numele de Valea Stăncioiului.

Ceea ce impresionează la aceste formațiuni naturale, unice în țară, sunt formele lor diverse (creste, turnulețe, piramide, turnuri, jgheaburi), create în urma eroziunilor solului făcute de ape și de aer, și înălțimea lor, de aproximativ 80 de metri. Accesul la acestea nu este amenajat, însă dacă vrei să le vizitezi poți cere îndrumare de la localnici. Poți descoperi mai multe lucruri interesante despre orașul Râmnicu Vâlcea de pe Wikipedia.

Casa Memorială Anton Pann

casa-memoriala-anton-pann_54744692

Sursă foto: © Ciolca

În Râmnicu Vâlcea se află și Casa Memorială Anton Pann. Clădirea, care adăpostește un muzeu memorial dedicat scriitorului Anton Pann, a fost construită în secolul al XVIII-lea, în stil tradițional și reprezintă un monument de arhitectură urbană. Aceasta are parter și un etaj ce prezintă și un foișor împrejmuit de gărdulețe și stâlpi din stejar, sculptați în motive tradiționale. Expoziția dedicată scriitorului include piese de mobilier, obiecte decorative, portrete ale unor personalități din zona Vâlcea, dar și corpuri de mobilier pictate, din zona Transilvaniei. Alături de acestea se pot admira și lucrări muzicale, albume folclorice și lucrări literare scrise de Anton Pann. Află mai multe despre Casa Memorială Anton Pann de pe site-ul oficial.

Valea Oltului

valea-oltului_33445485

Sursă foto: © Marian Mocanu

Valea Oltului este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din județul Vâlcea. Denumirea văii provine de la râul care o străbate. În ultimii ani aceasta a devenit una dintre destinațiile preferate a turiștilor români și străini.

Valea Oltului este un obiectiv turistic ideal pentru pasionații de natură și drumeții, aici meritând fi menționat Parcul Național Cozia, cu traseele sale montane, Cascada Lotrișor, Cascada Urzicii și Cheile Lotrișorului. De asemenea, aici se află și unele dintre cele mai importante mănăstiri din sudul țării: Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu și Mănăstirea Ostrov.

Stațiunile balneoclimaterice din Vâlcea

800px-Olanesti_Spring_house

Sursă foto: Wikipedia

În județul Vâlcea și câteva stațiuni balneoclimaterice. Aici se află trei dintre cele mai cunoscute stațiuni cu ape minerală din țara noastră: Băile OlăneștiBăile Govora și Stațiunea Călimănești – Căciulata. Acestea sunt formate în jurul unor izvoare cu ape minerale și termale (Băile Călimănești – Căciulata) cu ajutorul cărora se pot trata sau ameliora numeroase boli. În aceste stațiuni se pot urma atât cure interne, cât și cure externe. De asemenea, fiind situate în zone montane, cei care ajung în stațiunile balneoclimaterice din Vâlcea se pot bucura și de peisajul superb ce le înconjoară, aici putând face și diverse drumeții. Dacă vrei să vizitezi aceste stațiuni, poți afla mai multe despre ele de pe site-urile oficiale și poți găsi cazare aici.

Muzeul Satului Vâlcean

muzeul-satului-valcean_60432641

Sursă foto: © Ciolca

Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic, în aer liber, amenajat în localitatea Bujoreni. Acesta a fost înființat în anul 1974 sub forma unui sat ce reproduce imaginea unei așezări rurale tradiționale, din județul Vâlcea, cu toate instituțiile sale social-culturale. Satul-muzeu se întinde pe o suprafață de 8 hectare și cuprinde aproximativ 80 de construcții, iar aici sunt expuse peste 12.000 de obiecte, în cele patru sectoare în care este împărțit acesta. Aici vei descoperi numeroase gospodării, o primărie, o școală, ateliere meșteșugărești, dar și obiecte ce ilustrează arta populară vâlceană. Află mai multe informații despre Muzeul Satului Vâlcean de pe site-ul oficial.

Castrul roman Arutela

castrul-roman-arutela_53706253

Sursă foto: © Adrea

Castrul roman Arutela reprezintă un alt monument istoric important din județul Vâlcea. Acesta se află în apropierea orașului Călimănești, în punctul numit „Poiana Bivolari”. Potrivit unor inscripții descoperite pe porțile castrului, acesta a fost construit în secolele I-II d.Hr, în timpul împăratului roman Hadrian. Castrul roman Arutela a fost descoperit în anul 1888, în urma unor săpături arheologice. Aici au fost găsite, inițial, mai multe monede și obiecte metalice romane, apoi, băile și o parte din ruinele castrului, ce pot fi admirate și în prezent. Pe Wikipedia poți descoperi mai multe lucruri interesante despre acest obiectiv turistic.

Muzeul Memorialul Nicolae Bălcescu

muzeul-memorial-nicolae-balcescu

Sursă foto: Ghidul Muzeelor

Un alt muzeu memorial important, din județul Vâlcea, este cel dedicat revoluționarului român Nicolae Bălcescu. Acesta se află în localitatea Valea Bălcească, satul de origine al familiei istoricului și patriotului român. Clădirea în care este amenajată expoziția memorială și domeniul ce o înconjoară a fost donată statului, în anul 1948, de către Radu Mandrea, strănepotul lui Nicolae Bălcescu, cu scopul de a se amenaja aici un loc de studiu și de recreere. Astfel, în conacul boieresc construit în stil brâncovenesc a fost amenajată o expoziție cu 15.000 de obiecte ce cuprinde atât bunuri de patrimoniu aparținând familiei de boieri, cât și obiecte aduse din alte părți ale Olteniei. De asemenea, se spune că muzeul adăpostește și colecție masonică, unică în muzeele din România, a cărei valoare este echivalentă cu cea a tezaurului național.

Muzeul Trovanților

muzeul-trovantilor_65805897

Sursă foto:© Paulmalaianu

Județul Vâlcea se poate lăuda și cu un muzeu natural, în aer liber. Este vorba despre Muzeul Trovanților, situat la intrarea în localitatea Costești. Trovanții sunt formațiuni geologice formate din straturi de nisipuri cimentate în mod natural de-a lungul timpului. Acestea au texturi și forme diverse și, de obicei, se dezvoltă ascendent, de la centru spre margine, iar despre ele se spune că ar avea peste 6 milioane de ani vechime. Aceste formațiuni se regăsesc și în comuna vâlceană Costești, unde Asociația Kogayon, un ONG de protecție a mediului, a amenajat o rezervație unică în Europa, menită să protejeze și să promoveze aceste fenomene naturale. Trovanții din Costești sunt impresionanți prin vechimea, forma și dimensiunea lor.

Mănăstirea Cozia

manastirea-cozia_55841039

Sursă foto: © Icononiac

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai vechi și mai frumoase lăcașuri de cult din județul Vâlcea. Complexul monahal medieval, ce a fost ridicat între anii 1387-1391, se află în localitatea Călimănești și a fost ctitorit de către Mircea cel Bătrân, voievodul Țării Românești. Pe lângă importanța sa istorică, mănăstirea are și o importanță culturală, aici funcționând încă din anul 1415, timp de mai multe secole, o școală și tot aici fiind redactate hrisoavele domnești, importante documente istorice. De-a lungul timpului ansamblul monahal a fost renovat și extins, în prezent aici mai putând fi încă admirată biserica medievală ctitorită de Mircea cel Bătrân, care încă păstrează o parte din picturile originale. Află mai multe despre Mănăstirea Cozia de pe Wikipedia.

Salina Ocnele Mari

salina-ocnele-mari_28218484

Sursă foto: © Ciolanescu Laurentiu

Salina Ocnele Mari, din localitatea cu același nume, reprezintă cea mai importantă zonă de extragere a zăcămintelor de sare din județul Vâlcea. Exploatarea sării de la Ocnele Mari începe pe vremea dacilor și continuă până în zilele noastre. De-a lungul timpului, aici au fost deschise mai multe puțuri. Pe lângă zonele unde încă se fac exploatări de sare, în salină a fost amenajată o zonă turistică, la o adâncime de 225 de metri față de nivelul mării, ce se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Parcul turistic include un altar, un muzeu, terenuri sportive, spațiu de joacă pentru copii, magazine de suveniruri și locuri de luat masa.

De asemenea, în urma săpăturilor arheologice, în apropierea Salinei Ocnele Mari a fost descoperit și centrul dacic Buridava, format din mai multe așezări și fortificații. Aici au găsite mai multe obiecte ceramice, un spațiu de depozitare a cerealelor și o fântână. Poți afla mai multe informații despre istoria Salinei Ocnele Mari aici.

Transalpina

transalpina_55158950

Sursă foto:  © Icononiac

O parte a județului Vâlcea este străbătut de una dintre cele două șosele alpine ale României. Este vorba despre șoseaua Transalpina, considerată a fi cea mai înaltă șosea din țara noastră. Acesta leagă regiunile istorice Oltenia și Transilvania și străbate, în total, patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Transalpina este unul dintre drumurile montane vechi, ce străbat Carpații, despre acesta spunându-se că a fost, inițial, un coridor roman. Transalpina este cunoscută și ca „Drumul Regelui” deoarece, în timpului celui de-al Doilea Război Mondial, regele Carol al 2-lea a ordinat refacerea acestuia. Deși în anul 2015 acesta a fost redeschisă pentru circulație, traversarea ei se face în condiții de șantier, drumul fiind încă în reparații. Poți afla mai multe informații despre Transalpina de pe Wikipedia.

Sursa: https://bunadimineata.ro/de-dimineata/10-cele-mai-frumoase-locuri-din-judetul-valcea/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe