Remus Borza, deputat independent: Infractorii la pușcărie, nevinovaţii în libertate!

sâmbătă, 12 ianuarie 2019

Săptămâna aceasta s-a produs o mutare spectaculoasă la conducerea DNA. Anca Jurma a refuzat să-și mai prelungească interimatul. Apreciez perioada de șase luni de interimat a procurorul-șef Jurma. A încercat să aducă echilibru, să tempereze și să înfrângă pornirile unor procurori care nu fac cinste acestei instituții. Sunt multe „portocale” în DNA. Spuneam încă de acum doi ani că unitatea de elită de la Ploiești nu e un caz singular. Recent, au apărut în spațiul public înregistrări care demonstrau aceleași practici nelegale de instrumentare a dosarelor penale și la structurile DNA de la Oradea și Brașov. Încă de atunci ziceam că se impun un audit și o evaluare obiectivă a performanței fiecărui procuror DNA.

Cred in misiunea DNA

În conferința de presă ținută de Anca Jurma la încheierea mandatului, a precizat că și-ar dori ca provizoratul de la DNA să se încheie cu numirea unui procuror-şef dedicat actului de justiţie, corect şi profesionist, a unui procuror căruia să i se dea şansa şi mijloacele pentru a reuşi. Si eu îmi doresc același lucru.Pana la numirea unui procuror șef cu un mandat de 3 ani a fost numit ca interimar Călin Nistor, procuror-şef adjunct DNA.Cred în capacitatea sa profesională și managerială. E un procuror cu o experință de peste 20 de ani. În 2013, a fost promovat de către Daniel Morar la conducerea DNA tocmai pentru rezultatele sale excepționale: 45 de rechizitorii și nicio achitare.Cred in continuare și in DNA.In misiunea acestei instituții de a asana societatea românească de anumite năravuri incompatibile cu o societate civilizata și europeană.

În decembrie 2018, ca efect al deciziei Curții Constituționale privind compunerea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație, au fost eliberate foarte multe persoane aflate în executarea pedepselor. Sigur că unele nu trebuiau să fie condamnate. Vorbim de victimele unui sistem opresiv, care a decimat elitele economice și politice ale țării, falsificând sau denaturând probe, obținând denunțuri ori mărturisiri prin forță și șantaj, instrumentând infracțiuni de drept comun pe mandate de siguranță națională. Însă, în egală măsură, sunt mulți condamnați care trebuiau să rămână în pușcărie. Ca să dau un singur exemplu, în decembrie au fost eliberați și cei care au devalizat statul român de zeci de milioane de euro prin celebrele restituiri de proprietăți de la ANRP. La fel de frustrant e că în marile dosare de corupție, precum EADS sau Microsoft, capii grupurilor infracționale au scăpat basma curată după ce au dat un tun statului român de câteva sute de milioane de euro.

Acoperitii din justiție-afara din sistem!

Deși este măcinată de scandaluri publice și dezvăluiri, DNA rămâne o instituție vitală pentru România.Ii încurajez pe procurori și judecători să își îndeplinească misiunea încredințată de lege. Toleranță zero pentru orice tip de infracțiune și pentru orice infractor, dar cumpătare, obiectivitate și legalitate în înfăptuirea actului de justiție. Se pune problema unei lustrații, mai ales la nivelul ÎCCJ. Este instanța supremă a statului român de la care așteptăm dreptate și nu nedreptate. Toți acei magistrați care se simt cu musca pe căciulă ar trebui să facă un pas înapoi. Toți cei care au colaborat cu serviciile ar trebui să iasă din sistem. Colaborarea sau apartenența la serviciile de informații a unui magistrat este interzisă prin lege. Încălcarea unei atare interdicții ar trebui sancționată penal. Avem nevoie de o asanare și o recredibilizare a sistemului judiciar românesc.

Noi, în Parlament, deși suntem atacați din toate părțile, inclusiv de magistrați, am onorat și onorăm în continuare puterea judecătorească. În primul rând, printr-un buget cât Casa Poporului de mare. 7.000 de judecători și procurori au un buget de 5 miliarde lei. De 15 ori mai mult decât bugetul Ministerului Economiei, de 10 ori mai mult decât bugetul Ministerului Energiei, de 5 ori mai mult decât bugetul pentru Antreprenoriat și IMM-uri, care girează activitatea a peste 450.000 de IMM-uri, având peste 2 milioane de angajați și reprezentând principalul motor de creștere economică al României. Magistrații au salarii de trei ori mai mari decât un parlamentar. Știți cine este cel mai bine plătit bugetar din România? Procurorul general. Taica Lazăr pleacă în fiecare lună acasă cu peste 11.000 euro! Am înțeles să plătim foarte bine magistrații tocmai pentru a-i feri de orice tentație și pentru a înfăptui cu obiectivitate și celeritate actul de justiție. Dar trebuie să înțeleagă că nici ei nu sunt mai presus de lege și cu atât mai puțin nu sunt Dumnezei pe pământ.

Locul lor e la pușcărie!

CSM, Inspecția Judiciară, noua Secţie de anchetare a infracţiunilor din justiţie să își facă datoria.Sa sancționeze drastic, inclusiv prin excluderea din magistratură pe cei care au încălcat legea, au arestat și condamnat persoane inocente, au politizat actul de justiție. În egală măsură, marea majoritate de magistrați onești din România trebuie să continue lupta cu infracționalitatea. Câtă vreme își exercită mandatul cu bună credință și în deplină legalitate nu au de cine și de ce a se teme. Locul celor care iau șpagă, care devalizează sau trădează statul român, care fac evaziune fiscală, care vând resursele țării pe nimic este la pușcărie!

Infractorii la pușcărie, nevinovaţii în libertate!

Săptămâna aceasta s-a produs o mutare spectaculoasă la conducerea DNA. Anca Jurma a refuzat să-și mai prelungească interimatul. Apreciez perioada de șase luni de interimat [continuare…]

,,Borza Analytica” – analiza saptamanii

În prima ediţie a emisiunii „Borza Analytica” din 2019 am analizat principalele subiecte ale săptămânii care afectează sau influențează parcursul României și, implicit, al românilor.

Israelul ii da șah lui Iohannis

Ieri si-a început mandatul noul ambasador al statului Israel la București.Nominalizarea lui David Saranga în funcția de ambasador al Israelului în România reprezintă o lovitura [continuare…]

DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!

O reformă reală a statului şi implicit a clasei politice se va produce doar atunci când vom accepta că şi noi cei vreo 20 de milioane de cetăţeni avem o problemă, când ne-o vom recunoaşte şi asuma. Şi anume că nu suntem buricul pământului. Că nu suntem nici cei mai frumoşi, harnici şi deştepţi locuitori ai planetei. Când vom accepta că în ultimii 26 de ani, de tranziţie de nicăieri spre niciunde, ne-am dezumanizat, că am devenit sclavii banului şi ai puterii, cerând ostentativ drepturi uitând că avem şi obligaţii, când vom conştientiza că ne-am pierdut rădăcinile, că am...   [continuare...]

Search for:

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ

Remus Borza, ales deputat în Circumscripţia Electorală nr.8, Braşov

 

- Sinteza activităţii parlamentare- Iniţiative legislative- Luări de cuvânt- Vot(Cum a votat Remus Borza în legislatura actuală )- Declaraţia de avere- Declaraţia de interese

 

Comisii permanente:
- Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic - Preşedinte (din feb. 2017)
- Comisia pentru industrii şi servicii (până în feb. 2017)

APARITII ÎN PRESĂ

Iohannis și Dăncilă, compromis. Borza, mesaj tranșant pentru protestatari

10/01/2019

DCNews | Tribunalul Arbitral din Elveția i-a dat dreptate lui Borza

29/12/2018

DCNews | Complet de 5 judecători, răsturnare de situație. Cazul Dragnea. Borza, observație explozivă

09/11/2018

NU SUNT SLUGA NIMĂNUI!

Eu nu înţeleg să fiu sluga nimănui, cu atât mai puţin a unui preşedinte de partid. Eu am un singur stăpân: Poporul Român. Asta trebuie să înţeleagă toţi parlamentarii, prin raportare la art.69 din Constituţie, că noi suntem în serviciul poporului şi nu în serviciul conducătorilor. Printr-o astfel de conduită vom reda încrederea, prestigiul şi onoarea instituţiei fundamentale a unei naţiuni, Parlamentul. Există un deficit de democraţie la toate partidele tradiţionale româneşti, tendinţe autocrate la toţi conducătorii, demagogie, populism şi clientelism politic în exces. Probabil n-au învăţat nimic din lecţia franceză, după cum n-au învăţat nimic nici din episodul “Colectiv”.  [continuare..]

TOP 100 MELODII DE SUFLET

Sunt un om ca toți ceilalți. Sunt un om care își trăiește intens fiecare minut al existenței sale, care iubește, suferă, plânge, se bucură și speră. Un om care în puținele momente de intimitate și relaxare ascultă muzică sau vizionează un film. Sunt încântat dar în același timp și emoționat să-mi deschid sufletul către voi prin intermediul a 100 de melodii care m-au marcat și care mă definesc ca temperament și personalitate.

Remus Borza, deputat independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe