La sfârşitul anului trecut, Judecătoria Drăgăşani a admis cererea Parchetului din Drăgăşani şi a redeschis urmărirea penală faţă de fostul primar al comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu, a fostului secretar al Primăriei, Ion Măgădan, şi faţă de funcţionarul public Ionela Lungu. Concret, în Dosarul nr. 2385/223/2018, Judecătoria Drăgăşani a pronunţat următoarea soluţie: „În baza art. 335 alin. 4 şi 41 Cod pr. penal, Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 62/II/-2/2018 din data de 12.09.2018 a prim procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani. Confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa cu nr. 62/II/-2/2018 din data de 12.09.2018 a prim procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani. Conform art. 275 alin. 3 Cod pr. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 19 decembrie 2018”. În urmă cu 14 luni, Ion Horia Horăscu a fost arestat preventiv la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. În urma anchetei s-a stabilit că primarul Horăscu a făcut o serie de plăți nelegale, a primit mită în două rânduri și a plătit din bugetul comunei datoriile unei societăți comerciale la care era administrator. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au explicat că ex-primarul comunei Prundeni, Ion Horăscu, era cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de luare de mită, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual și uz de fals.
Procurorii vâlceni au reținut că, între anii 2009 și 2010, edilul Horăscu a primit, în două rânduri, sume de bani de la o persoană pentru încheierea unor contracte de achiziții publice. Anchetatorii nu au precizat însă despre ce sume de bani a fost vorba. Alte nereguli ar fi fost comise de primarul comunei Prundeni în cursul anului 2017. Cu ocazia reparării căminului cultural, edilul ar fi achitat suma 40.000 de lei către o firmă, în baza unor facturi fiscale false. Alte plăți nejustificate ar mai fi fost făcute și cu ocazia reabilitării Centrului Multifuncțional Călina (35.000 de lei), dar și în cadrul contractelor de lucrări având ca obiect refacerea unor drumuri și a rețelei de canalizare (477.000 de lei). Procurorii susțin că plățile au fost făcute, deși lucrările în cauză nici măcar nu au fost făcute. Anchetatorii au mai explicat că, o parte din suma de bani primită de Primăria Prundeni din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului pentru obiectivele de infrastructură afectate de calamități a fost folosită de către inculpatul Ion Horăscu, în alte scopuri, schimbând destinația fondurilor, valoarea totală a sumelor folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate fiind de 653.565 de lei.
Tot în cursul anului 2015, primăria a încheiat cu Ministerul Finanțelor o convenție de împrumut pentru cofinanțarea unor proiecte finanțate din programele naționale, primind ca finanțare suma de 1.534.562 de lei. Problema ar fi că, din această sumă, ex-primarul Horăscu a schimbat destinația unor fonduri în valoare de 1.410.562 de lei. Pentru a face posibilă plata sumei menționate și a da aparența de legalitate că suma este folosită în scopul declarat corespunzător destinației creditelor bugetare, inculpatul Horăscu Ion a întocmit în fals documentele specifice decontării investițiilor prin înscrierea unor date eronate, care conțineau informații fără legătură cu obiectul angajamentelor legale achitate. De asemenea, același Ion Horăscu este cuzat că, în luna august, anul 2017, a achitat către bugetul de stat suma de 86.436 de lei din bugetul comunei Prundeni, pentru a stinge executarea silită pentru debite datorate de persoana fizică Horăscu Ion, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, după cum au mai precizat procurorii vâlceni. Cu alte cuvinte, Ion Horăscu a plătit din bugetul comunei... datoriile firmei pe care o administrează.
(Petre Coman)
Web Design by DowMedia