Simpozionul „Centenarul Marii Uniri a românilor” (1918 – 2018), implicaţii politice, socio – economice şi culturale

vineri, 30 noiembrie 2018

Prefectura Judeţului Vâlcea împreună cu Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Vâlcea au organizat joi, 29 noiembrie, Simpozionul „Centenarul Marii Uniri a Românilor (1918 – 2018), implicaţii politice, socio – economice şi culturale”.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat că „principalul factor de coeziune spirituală și socială este reprezentat de către Sfânta Liturghie, fiind Taina adunării credincioșilor laolaltă și a unirii lor cu Hristos și întru Hristos.

Credincioșii, participând cu toții la aceeași Liturghie „într-un gând”, înțelegeau puterea unificatoare a Sfintei Liturghii și viețuiau întru unitate ca fiind același popor al lui Dumnezeu. Acest lucru a înlesnit apoi unirea lor socio-politică.

Astfel, alături de efortul clerului Bisericii Ortodoxe Române de întărire a conștiinței de neam și a unității tuturor românilor, propovăduirea dreptei credințe, oglindită în păstrarea neschimbată a Cuvântului lui Dumnezeu, vestit prin predica apostolică la strămoșii noștri, și participarea românilor la Sfânta Liturghie, sărbătoare de sărbătoare, au contribuit la unirea românilor într-o Românie Mare”.

În prezența membrilor Forumului Cultural al Râmnicului, ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vâlcea, Asociaţiei „Cultul Eroilor – Regina Maria”, filiala Vâlcea, Asociaţiei Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, au urmat comunicările susținute de doamna Doina Glăvan, şefa Serviciului judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale și a domnului Florian Marin, Prefectul Judeţului Vâlcea. În continuare, Prof. univ dr Corvin Lupu a susținut prelegerea „Aspecte privitoare la relaţiile României cu SUA şi Rusia, în contextul realizării Marii Uniri”, iar prof dr. Florin Epure, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea, a prezentat tema „Personalităţi vâlcene în slujba Marii Uniri din 1918”.

La final, prefectul judeţului Vâlcea a înmânat distincţii speciale unor persoane care s-au remarcat în promovarea ideii de unire în ţară şi în Republica Moldova.

„Marea Unirea din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ie stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzii cu inteligenţă politică remarcabil spre ţelul dorit” (Florin Constantiniu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe