„Sărbătoarea de astăzi ne încredințează de bucuria veșnică în care a fost așezat Sfântul Ierarh Nectarie, ne încurajează și ne întărește duhovnicește în fața supărărilor și a suferințelor noastre”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Sfânta Liturghie săvârșită, vineri, 9 noiembrie, cu prilejul celui de-al treilea hram al Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
În cuvântul de învățătură împărtășit părinților consilieri, stareților și starețelor mănăstirilor, preoților, monahilor și credincioșilor, Chiriarhul Râmnicului a spus că „din viața Sfântului Ierarh Nectarie învățăm că Dumnezeu Se dăruiește celor cu sufletele curate și sfinte, iar din cele care sunt putință doar la Dumnezeu, se împărtășesc și oamenilor. Însă oamenii se împărtăşesc de darurile Duhului Sfânt pe măsură ce-și sfințesc viața, pe măsura credinței lor, iar darul tămăduirii bolilor incurabile, de care Sfântul Nectarie s-a învrednicit a fi părtaș de la Dumnezeu, se descoperă a fi înflorirea harului divin în sufletul său, roadă a smereniei și a dragostei, a îndelungilor postiri, a iertării și a milosteniei.
Părintele Dumitru Stăniloae ne învață că „sfințenia omului este o participare la sfințenia și la curăția plină de taină prin infinitatea ei, a lui Dumnezeu, și prin aceasta la viața Lui, care se face simțită în trăirea aceleiași taine și infinități”.
Sfântul Nectarie este pentru noi, așadar, învățător prin viața sa de sfințenie, prin purtarea sa bineplăcută înaintea lui Dumnezeu, dar și prin povețele sale în care îndemna pe preoți, monahi și credincioși să se lepede de păcat și să dorească viața virtuoasă, să se ridice din moartea spirtuală a sufletului la bucuria învierii lui prin credinţa în Hristos.
Despre minunile Sfântului Nectarie nu se poate vorbi doar la trecut, pentru că mulțimea credincioșilor din toată lumea care aleargă în această zi de prăznuire să cinstească sfintele sale moaște, oferă mărturia autentică a faptului că în Biserică sfinții sunt în permanență ocrotitori și mijlocitori tuturor celor care-și așază nădejdea de vindecare în rugăciunile lor”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit și Slujba de pomenire a eroilor căzuți pe frontul de luptă în Primul Război Mondial pe Muntele Coți și în satul Greblești.
Web Design by DowMedia