Râmnicu Vâlcea – un oraș surprinzător

duminică, 19 august 2018


După cum vă povesteam în articolul trecut, petrecând 8 zile în prea-relaxanta stațiune Căciulata, se impunea să găsim lucruri noi și interesante de făcut pe lângă dulcea leneveală de la băile termale. Așa am ajuns să vizităm orașul Râmnicu-Vâlcea – unul dintre acele locuri care nu era neapărat pe lista noastră de călătorii, dar care a apărut acolo mai mult datorită întâmplării și apropierii de locul unde ne aflam.

Cum această scurtă excursie nu a fost planificată din timp, nu făcusem o cercetare înainte astfel încât să ne creăm așteptări – pur și simplu am mers să vedem cum este, iar dacă mergeam cu așteptări, acestea ar fi fost mult depășite, în cel mai bun sens.

Orașul Râmnicu-Vâlcea – descriere generală

Municipiul Râmnicu Vâlcea este capitala județului Vâlcea, un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori, așezat în partea centrală a țării, în regiunea Oltenia, la confluența râurilor Olănești și Olt.

Nouă ne-a lăsat impresia unui oraș frumos aranjat, cu multe zone verzi și locuri în care localnicii și turiștii se pot plimba sau se pot relaxa la umbră.

Desigur, ca în orice alt oraș din România, sunt o mulțime de blocuri comuniste, chiar și în zona centrală. Însă se întâlnesc de asemenea clădiri vechi cu elemente arhitecturale frumoase.

Centrul orașului Râmnicu-Vâlcea

După parcurgerea celor aproximativ 20 de kilometri dintre Căciulata și Râmnicu Vâlcea, microbusul cu care am mers ne-a lăsat chiar în centrul orașului.

Ce am observat prima dată, este că centrul orașului este foarte… respirabil. Obișnuiți fiind cu aglomerația și nebunia de la noi din Cluj, ne-a plăcut acest aspect.

Al doilea lucru care ne-a plăcut, este că piața centrală a orașului este pietonală. Un loc fain, amenajat modern, cu fântână arteziană și ceva verdeață.

Tot în centrul orașului este un pasaj pietonal și o parcare subterană, astfel încât cei care sunt în trecere prin oraș, își pot lăsa mașina pentru a explora împrejurimile la pas.

În apropiere se află și Biserica „Cuvioasa Parascheva”, un monument istoric ce datează din secolul XVI și care merită văzut dacă sunteți în zonă.

Parcul Mircea cel Bătrân

Aflat chiar în centrul orașului, se spune despre acest parc că ar sta pe locul cetății domnești a lui Mircea cel Bătrân – vechile ziduri din jurul său stând mărturie. Astfel, intrarea în parc este străjuită de statuia domnitorului.

În spatele statuii este o fântână arteziană și o casă cu arhitectură frumoasă ridicată în secolul XVIII, care în prezent adăpostește Palatul Copiilor, însă de-a lungul anilor a fost, pe rând, reședință boierească, sediu al primăriei și casă a pionierilor.

Parcul nu are o întindere foarte mare, însă este un loc frumos de plimbare pe alei și relaxare pe băncuțe la umbra arborilor bătrâni.

Parcul Zăvoi

Intrarea principală în Parcul Zăvoi este pe strada Știrbei Vodă, pe malul râului Olănești, printr-o poartă frumoasă din lemn, împodobită cu steaguri.

Plimbându-ne pe alei, primul lucru care ne-a plăcut foarte mult în parc a fost un mic bazin cu nuferi.

Apropiindu-ne, am fost încântați să descoperim printre nuferi broaște țestoase, broscuțe mici și pești colorați.

Aleile parcului sunt bine întreținute, sunt numeroase bănci pentru relaxare la umbra arborilor și locuri amenajate cu aranjamente florale care încântă privirile vizitatorilor.

În parc este și un lac cu o fântână arteziană în mijloc și un restaurant cu terasă.

Se spune despre Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea că ar fi unul dintre cele mai vechi parcuri din România și locul în care s-a intonat pentru prima oară imnul țării, acum 170 de ani. O componentă istorică a neamului nostru care face din acest parc un loc de neratat atunci când vizitați orașul.

Palatul de Justiție

Zona cu tribunalul și judecătoria Râmnicu Vâlcea din Scuarul Revoluției este foarte frumos amenajată, cu clădiri impunătoare înălțate la sfârșit de secol XIX care au fost declarate monumente istorice, fântâni arteziene și verdeață.

În capătul acestui scuar încântător se înalță Monumentul Independenței.

Arhiepiscopia Râmnicului

Deși nu se poate spune despre noi că am fi bisericoși, lăcașurile religioase pe care le vizităm ne fac întotdeauna o impresie bună prin stilul arhitectural și amenajările din jur.

Aflat la poalele dealului Capela, ansamblul bisericesc și administrativ încântă ochii privitorilor cu clădiri frumoase și multă verdeață, atent îngrijită.

Casa Memorială Anton Pann

Adăpostită de o frumoasă clădire monument istoric construită în secolul XVIII, expoziția memorială conține elemente care ilustrează modul în care era amenajată o locuință de târg de secol XIX, dar prezintă și o parte dintre lucrările reprezentative ale lui Anton Pann. Puteți vizita acest loc plin de istorie pe strada Știrbei Vodă, la numărul 4.

Muzeul de Artă „Casa Simian”

Pe lângă faptul că acest muzeu adăpostește opere de artă foarte valoroase ale unor artiști cunoscuți, merită vizitat chiar și numai pentru arhitectura frumoasă a casei în care se află.

Casa, sau mai bine spus vila în incinta căreia se află muzeul, are o arhitectură frumoasă care amintește de reședințele luminoase din însorita Italie și te transportă cu gândul în acele locuri.

Pe lângă interioarele bogate în creații artistice importante, muzeul are și o minunată grădină de vară în care parcă simți cum devii una cu atmosfera fascinantă a locului.

Casă în stil neoromânesc

Ieșind din Muzeul de artă, puteți vedea pe cealaltă parte a străzii o frumoasă casă cu elemente arhitecturale deosebite, construită în stil neoromânesc.

Colegiul Național „Alexandru Lahovari”

O clădire foarte frumoasă care ne-a atras atenția în timp ce ne plimbam pe străzile orașului.

Muzeul de Istorie

Muzeul de istorie al județului Vâlcea este adăpostit de o clădire construită în secolul XIX, cunoscută drept fosta clădire a „Școlii cu Ceas”.

Exponatele muzeului sunt prezentate în ordine cronologică pe cele două niveluri ale clădirii, începând cu mărturii arheologice despre primele așezări din zonă și până în perioada modernă.

De la locuințe, unelte și vase, până la portul tradițional al oamenilor locului și exemple de restaurare a unor artefacte valoroase din trecut, exponatele te poartă pe linia timpului ajutându-te să descoperi și să înțelegi mai bine cultura și specificul zonei.

Pe lângă expozițiile permanente, muzeul găzduiește periodic și expoziții temporare relevante. Clădirea muzeului este frumos îngrijită, dotată cu echipamente moderne, iar personalul este amabil și prietenos.

Grădina Zoologică

Grădina zoologică din Râmnicu Vâlcea se află în cartierul Ostroveni al orașului, pe strada cu același nume, la numărul 95.

Este destul de micuță, însă este bine amenajată și adăpostește animale și păsări din mai multe specii, provenind din diferite părți ale lumii.

Tot în incinta grădinii, este și un acvaterariu, unde pot fi admirate mai multe specii de pești, șerpi, păianjeni sau gândaci.

Nouă cel mai mult ne-au plăcut tigrii tolaniți la umbră, încercând să se ascundă de razele arzătoare ale soarelui.

O haită de lupi ne-a făcut să ne bucurăm mai mult ca niciodată de prezența unui gard. 🙂

Barza era ocupată cu o discuție aparent foarte importantă cu gâsca vecină, așa că nu ne-a acordat prea multă atenție.

În interior este și un loc de joacă amenajat pentru cei mici, ca vizita la Zoo și distracția să fie complete!

Oamenii din Râmnicu Vâlcea

Deși este ultimul punct de pe lista noastră, noi îl considerăm a fi cel mai important. Fiind turiști cu oareșce experiență, am interacționat inevitabil cu sute sau chiar mii de oameni în călătoriile noastre, din mai multe țări ale lumii. Unele experiențe au fost foarte frumoase, altele… mai puțin.

Oamenii din Râmnicu Vâlcea ne-au impresionat în cel mai bun mod. De obicei, când vizităm un loc nou, nu obișnuim să întrebăm localnicii despre locurile de vizitat sau modalitățile de a ajunge acolo, pentru că ne descurcăm destul de bine ajutându-ne de hărți și internet. La fel au stat lucrurile și în Vâlcea. Totuși, probabil avem noi a alură mai… turistică, pentru că în două cazuri separate, oamenii de pe stradă s-au apropiat voluntar de noi și ne-au înbtrebat dacă avem nevoie de ajutor, dacă vrem să ne spună unde să mergem și ce să facem. Am fost foarte plăcut surprinși, mai ales că nu ne putem aminti un alt loc din România pe care l-am vizitat și în care oamenii să fie atât de prietenoși.

Un alt episod fain a fost cu un șofer de microbus (unul dintre mijloacele de transport public din Râmnicu Vâlcea) care ne-a luat de Zoo și l-am rugat să ne spună unde să coborâm pentru a lua alt microbus spre Căciulata. Deși nu a știut să ne răspundă exact, și-a sunat un coleg ca să se asigure că ne lasă în cel mai bun loc și până la urmă… chiar acolo ne-a lăsat. Mulțumim!

Cât despre ceilalți vâlceni cu care am interacționat… a fost la fel de plăcut! Vânzătoarele din magazine, personalul muzeelor, doamna care ne-a vândut bilete la Zoo – toți au fost amabili, prietenoși și de ajutor. Sunt faini vâlcenii!

Concluzii

Deși nu am reușit să ajungem în toate locurile faine de vizitat din Râmnicu Vâlcea, pentru că am fost acolo pentru o singură zi, orașul ne-a lăsat o impresie foarte bună. E minunat când mergi într-un loc nou fără să ai așteptări prea mari și pleci de acolo impresionat.

Oamenii care au orașul în grijă fac o treabă minunată și crează condiții bune pentru localnici și turiști deopotrivă. Nu știm dacă sau când vom mai ajunge prin zonă, dar cu siguranță ne-ar plăcea să mai explorăm Râmnicu Vâlcea.

Nu putem spune că este un oraș turistic în adevăratul sens al cuvântului, neîntrunind caracteristicile unei destinații turistice în sine, însă este un loc care merită cu siguranță vizitat de cei care sunt în zonă sau în trecere.

Posted on 

Sursa: https://aztravel.tips/ramnicu-valcea-un-oras-surprinzator/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe