Persoanele cu credite în lei cu dobândă variabilă primesc, zilele acestea, SMS-uri și alte informări de la bănci, prin care li se aduce la cunoştinţă cu cât le cresc ratele bancare, ca urmare a majorării ROBOR. Ieri, indicele dobânzilor interbancare care umflă ratele românilor a mai făcut încă un salt. La cei împrumutați prin „Prima Casă“, creșterea ratei bancare lunare este cea mai mare. Unii datornici sunt nevoiți să suporte o creștere de 45 – 50% a ratei, într-un timp scurt. Cât mai poate crește indicele ROBOR?
Evoluția indicelui ROBOR constituie principala preocupare a celor cu rate în moneda națională și cu dobândă variabilă. ROBOR la trei luni (3M) s-a situat luni, 2 iulie 2018, la cel mai înalt nivel din ultimii ani, ajungând la 3,24%, față de 3,15%, cât se situase vineri, pe 28 iunie. Și cotațiile la șase, nouă și 12 luni au crescut, spre disperarea celor împrumutați în lei.
La unele bănci, începutul lunii iulie este data la care se schimbă dobânda ROBOR exprimată prin contractele de credit la trei luni și la șase luni, în sensul că se împlinește termenul din contractul de credit la care se schimbă ROBOR care stă la baza ratei. De exemplu, o instituție financiară care utilizează ROBOR la 3M are drept date de schimbare a cuantumului dobânzii la 1 aprilie, 1 iulie, 1 octombrie, 2-3 ianuarie la valoarea indicelui din ziua respectivă sau din ziua precedentă. Alte bănci au ca termen de schimbare a dobânzii trei luni de la data încheierii contractului. Când se împlinește termenul din contract, băncile le transmit clienților prin SMS, prin e-mail sau prin poștă noile niveluri ale indicelui ROBOR care sunt luate în calculul dobânzii și valoarea noii rate bancare începând cu noul termen.
„Rata mea a crescut cu aproape 50% într-un an“
GdS avertiza în articolele anterioare că persoanele cele mai afectate de creșterea ROBOR sunt cele care s-au împrumutat la bănci prin programul „Prima Casă“, din cauză că ponderea indicelui ROBOR în totalul ratei este cea mai mare. Acum, după majorările succesive ale ROBOR, indicele reprezintă mai mult de 50% din totalul ratei bancare pe care o datorează împrumutatul. Rata bancară prin Prima Casă este compusă din ROBOR la 3M sau 6M, plus o marjă fixă a băncii de 2%. Cum ROBOR a crescut peste 3% la toate perioadele (3,6,9 și 12 luni), atunci este evidentă influența ROBOR în cuantumul ratei. Așadar, cei cu credite prin „Prima Casă“ se vor aștepta la majorări ale ratei lunare ori de câte ori se împlinește scadența din contractele de credit.
Un exemplu de creștere galopantă a ratei vă prezentăm în cele ce urmează. Un craiovean care a contractat un credit prin „Prima Casă“ pe 20 septembrie 2017, cu o dobândă după formula ROBOR 6M+2%, avea de plată inițial 900 de lei pe lună. Din cauza creșterii ROBOR, de la 20 martie 2018, rata lui lunară a devenit 1.154 de lei pe lună. Ieri, banca i-a mai transmis craioveanului încă o notificare, prin care era înștiințat că de la 20 septembrie rata sa bancară va urca la 1.300 de lei pe lună. Deci într-un singur an, rata familiei împrumutate a crescut cu 400 de lei pe lună, de la 900 de lei anul trecut, la 1.300 de lei anul acesta, deci o creștere de 45% a ratei bancare. „Am făcut creditul pe 25 de ani. Cine se aștepta ca după nici un an de împrumut să îmi crească rata cu 400 de lei? Dacă mai crește în ritmul acesta nu știu ce se va întâmpla. Oricum, cert este că rata mea a crescut cu aproape 50% într-un singur an!“, a spus tânărul craiovean, contactat de GdS.
Chiar dacă pe programul „Prima Casă“ gradul de îndatorare inițial nu depășește 30 – 33%, după majorările galopante ale ROBOR într-un timp scurt, unii dintre cei împrumutați au ajuns deja să dea băncii peste 50% din venituri. Adică oamenii plătesc la bancă exact salariul unuia dintre soții care s-au împrumutat. (gds.ro)