Familia proiectelor de infrastructură CNG finanțate de Comisia Europeană a adăugat 5 membri noi

miercuri, 20 decembrie 2017

 

Cinci proiecte de gaze naturale se numără printre cele 39 de proiecte pe care Comisia Europeană le-a selectat pentru cofinanțare în cadrul fondurilor "Mecanismul de conectare europeană" (CEF) în cadrul MAP-ului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din 2017. Proiectele finanțate au o valoare însumată de 33,18 milioane de euro (40 milioane USD), adică 19,2%, aproape 173 milioane de euro (204 milioane de dolari) din totalul sumelor investite. Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele ale CE (INEA) utilizează capacitatea de finanțare a acesteia pentru a stimula implicarea și capitalul privat în furnizarea proiectelor CEF pentru transporturi.

 

Cele cinci proiecte acoperă toate tipurile de gaz natural utilizat ca și combustibil: comprimat (CNG), lichefiat (LNG) și bio (RNG / Biometan) și vor ajuta țările implicate să atingă obiectivele de reducere a emisiilor prin adoptarea sporită a acestui combustibil pentru apă și transportul terestru.

 

GAINN4SEA-GAINN pentru Europa de Sud-Est mAritime LNG roll-out (2017-IT-TM-0066-W) - Italia

 

Solicitant coordonator: Consorzio 906 societa cooperativa consortile a.r.l.

Finanțare recomandată: 14,33 milioane de euro, reprezentând 18,44% din costurile eligibile

 

Proiectul se referă la instalarea a două noi instalații multimodale de gaz natural lichefiat (LNG) în porturile principale italiene din Veneția și Livorno din Mediterana, pe coridoarele principale ale rețelelor Baltica-Adriatica și Scandinavia-Mediterana. Este parte a proiectului global GAINN_IT promovat de Ministerul italian al Infrastructurii pentru dezvoltarea de combustibili alternativi. Obiectivul este de a accelera introducerea LNG în transport și de a permite alimentarea navelor mari. Vasele de navigație vor funcționa în principal în porturile Livorno și Veneția, însă operațiunile lor pot ajunge și în porturile Koper (Slovenia) și Rijeka (Croația). Facilitățile vor fi de asemenea utilizate în scopuri industriale (depozitare) și vor furniza LNG stațiilor terestre de alimentare a autovehiculelor de transport de mărfuri grele.

 

GAINN4MID-GAINN pentru implementarea infrastructurii mobile - Italia, Olanda

 

Solicitant coordonator: Consorzio 906 societa cooperativa consortile a.r.l.

Finanțare recomandată: 6,16 milioane de euro, reprezentând 19,35% din costurile eligibile

 

Proiectul urmărește să contribuie la punerea în aplicare a Directivei DAFI și a cadrului național de politică italiană pentru a asigura un sistem de transport multimodal durabil și eficient pe termen lung, acordând o atenție deosebită dezvoltării soluțiilor inovatoare de gaz natural lichefiat (LNG) pe coridoarele principale ale rețelelor Baltica-Adriatica și Scandinavia-Mediterana. Proiectul face parte din proiectul global GAINN-IT pentru implementarea unei rețele de combustibili alternativi în Italia. Aceasta include desfășurarea unei rețele de 6 stații de alimentare cu gaz natural lichefiat și comprimat (L-CNG) în Italia, susținută de containere ISO, cu un terminal multimodal de LNG în Oristano și un buncăr de LNG cu o capacitate de 7.500 m3, utilizate pentru alimentarea instalațiilor de depozitare locale sau pentru furnizarea LNG navelor.

 

LNG Rollout în Europa Centrală - pentru un sector de transport mai ecologic (2017-DE-TM-0040-W) - Germania

 

Solicitant coordonator: LIQUIND 24/7 GmbH

Finanțare recomandată: 3,3 milioane de euro, reprezentând 20% din costurile eligibile

 

Proiectul vizează promovarea utilizării gazelor naturale lichefiate (LNG) drept combustibil pentru navigația interioară și transportul rutier de marfă. Aceasta constă în promovarea introducerii terminalelor de LNG la scară redusă în nouă locații din Germania și una în Republica Cehă. Aceste terminale de mici dimensiuni și cu acces public vor fi dezvoltate în porturile importante din punct de vedere strategic de-a lungul rețelei centrale pentru a dezvolta o piață eficientă de combustibil LNG în Europa Centrală. Aceste terminale vor combina hub-urile de distribuție LNG cu instalații de alimentare pentru camioane și instalații de alimentare pentru navele fluviale. Această acțiune reprezintă lansarea Acțiunii 2015-DE-TM-0376-M, care constă din două terminale LNG în Germania

 

SuperGreen (SG) (2017-EL-TM-0048-W) - Grecia

 

Solicitant coordonator: Ocean Finance Ltd

Finanțare recomandată: 3,94 milioane de euro, fiind de 20% din costurile eligibile totale recomandate

 

Proiectul implică implementarea unui sistem de transport durabil și ecologic în Grecia. Este alcătuită din trei nave electrice și un catamaran cu propulsie hibridă (gaz natural lichefiat / electric) care vor conecta portul de bază Pireu cu alte porturi din rețeaua extinsă. Proiectul mai include o flotă de patru autobuze electrice pentru a transfera pasagerii navelor din mai multe puncte ale Atenei către portul Pireu și viceversa. De asemenea, sunt prevăzute două camioane cisternă de transport cu gaz natural lichefiat (LNG) și diverse sisteme mobile de stocare a energiei electrice pentru a alimenta toate vehiculele, precum și un camion alimentat cu LNG / CNG pentru gestionarea autonomă a tuturor echipamentelor mobile. În plus, aceasta implică o platformă electronică de integrare multimodală pentru a facilita rezervarea călătoriilor.

 

Rețeaua Blue Stations (2017-FR-TM-0034-W) - Franța

 

Solicitant coordonator: Air Liquide Advanced Business

Finanțare recomandată: 5,45 milioane de euro, fiind de 20% din costurile eligibile

 

Proiectul va implementa 15 stații inovatoare de combustibili în Franța, Italia și Marea Britanie și va furniza trei tipuri combustibili: gaz natural lichefiat bio (LNG), gaz natural comprimat bio (CNG) și azot criogenic pentru transportul frigorific („Blueeze“). Situată de-alungul a cinci coridoare a rețelei de bază (Marea Nordului-Mediterana, Atlantic, Baltica-Adriatica, Scandinavia-Mediterana și Mediterană) și în mai multe noduri urbane din rețeaua TEN-T, acțiunea face parte dintr-un proiect global, - adoptarea pe piață a (bio) LNG ca combustibil alternativ prin dezvoltarea infrastructurii într-un număr mare de state membre ale UE, inclusiv în țările eligibile pentru fondul de coeziune. Pe termen lung, acțiunea vizează reducerea a 92.000 de tone de CO2 pe an.

 

Termen linită 2

Alte fonduri de 350 milioane de euro vor veni anul viitor de la apelul "CEF Blending" dedicat infrastructurii pentru vehiculele alternative. Faza de trimitere pentru cea de-a doua dată limită este în prezent deschisă. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 12 aprilie 2018.

 

Din 2014, programul CEF a susținut cu 22,4 miliarde de euro proiectele de transport, dintre care mai multe au fost dedicate infrastructurii de combustibili alternativi precum CNG și LNG. NGVA Europe a creat o hartă a acestor proiecte cu ocazia participării organizației la zilele CEF din Tallinn, în septembrie 2017 (atașat).

 

Surse: https://ec.europa.eu/inea/en/news-events/newsroom/%E2%82%AC1-billion-eu-investment-transport-adopted-member-states, http://www.ngvglobal.com/blog/ec-cef-funding-five-natural-gas-infrastructure-projects-1219

 

Reamintim că în rândul proiectelor CEF ale Agenției pentru Inovație și Rețele (INEA) se numără și CNG Romania, dezvoltat de Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România. Proiectul vizează implementarea a 9 stații de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (CNG) de-a lungul coridoarelor pan-europene.

Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia. Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu .

logo Antares

Notă: Responsabilitatea privind această publicație revine integral autorului. Uniunea Europeană nu este responsabilă pentru modul în care sunt utilizate informațiile publicate.

 

Cătălin Văluțanu

Director Dezvoltare Denisson Energy

Reprezentant în România al NGVA Europe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe