Praznicul Rusaliilor la Catedrala Arhiepiscopală

luni, 5 iunie 2017

La Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, duminică, 4 iunie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pogorârea Sfântului Duh este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieții lui Hristos în noi. Având în vedere că prin Duhul ne împărtășim de Hristos, în Biserica Ortodoxă sfintele slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre”.

În cuvântul împărtășit credincioșilor la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a fost reafirmată învățătura Părintelui Dumitru Stăniloae care arăta că „Duhul Sfânt prilejuiește în mod special „comuniunea” (2 Cor. 13, 13; Filip. 2, 1). Duhul ne ferește de singurătatea ucigătoare. De aceea e Mângâietorul. Totdeauna El îți oferă o comuniune. În El, găsește oricine o mângâiere. El ne asistă totdeauna. El ne înviorează bucuria noastră de Dumnezeu. El e „de-viață-Făcătorul”. În Duhul, cunoaștem și mărim pe Dumnezeu, și ne bucurăm de El. El dă mărturie conștiinței noastre despre Dumnezeu (I Cor. 12, 3-9). Sfântul Atanasie zice: „Noi fără duhul suntem străini și depărtați de Dumnezeu. Iar prin împărtășirea de Duhul, ne unim cu Dumnezeirea. Deci a fi în Dumnezeu nu e un lucru al nostru, ci al Duhului Care este în noi și rămâne în noi atâta timp cât Îl păstrăm în noi prin mărturisire.” Duhul e Sfântul și Sfințitorul, prin fidelitatea cu care asistă pe ceilalți, prin fidelitatea pe care o întreține în ceilalți față de Dumnezeu și întreolaltă. Ține de Duhul să participe și să Se facă participat ca Persoană. El e expresia generozității lui Dumnezeu, a uitării lui Dumnezeu de Sine în „ieșirea” Lui la creaturi. El e bucuria lui Dumnezeu de ele și a lor de Dumnezeu”.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei la sărbătoarea Sfintei Treimi, în cadrul căreia s-au citit cele șapte rugăciuni speciale, de invocare a Sfintei Treimi și a binecuvântat ramurile de tei și de nuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe