Parcul Național Buila-Vânturarița sau exploatare minieră?

duminică, 19 martie 2017

Către: Guvernului României

Parcul Național Buila-Vânturarița sau exploatare minieră?

Dorim ca decizia Guvernului referitoare la modificarea limitelor Parcul Național Buila-Vânturarița (cel mai mic dintre cele 13 parcuri naționale ale României) în favoarea extinderii carierei de calcar Bistrița să fie luată astfel:
1. Cu argumente tehnice și știintifice, cântărite atent;
2. Cu evaluarea tuturor aspectelor de mediu, economice și sociale cu privire la prezentul și viitorul cariereri și regiunii;
3. Cu respectarea legislației din domeniile minier și de mediu;
4. Cu transparență și implicarea tuturor factorilor interesați, prin explicarea lucrurilor în mod realist tuturor cetățenilor.
Toate informațiile necesare pot fi obținute urmând recomandările din raportul existent asupra situației: goo.gl/SMqm96

De ce este important?

La ora actuală politicienii și autoritățile locale din Vâlcea fac demersuri și presiuni pentru rezolvarea politică a situației, fără consultarea/implicarea nici măcar a administrației parcului național și a asociației care l-a înființat.
Asta deși au avut la dispoziție încă din 2009 raportul cu concluzii și recomandări care dacă ar fost urmate ar fi clarificat situația.
Nu dorim să se înceapă extinderea din voința politică, pentru a realiza ulterior că s-a greșit.
Vrem să fim convinși prin studii și argumente tehnice reale că nu se fac aceste distrugeri ireparabile în van.
Vrem să avem încredere în autorități că respectă legile în vigoare și vrem să fie implicați în luarea deciziei toți factorii interesați.
Dacă se distruge muntele din parc, acesta e pierdut definitiv și odată cu el dispar de acolo și peisajul și relieful carstic cu doline și lapiezuri, și recifii de corali și punctele fosilifere, și frasinii seculari și pădurea virgină, și pajistea înflorată și speciile de plante și animale.
Exploatarea mai pune în pericol și:
- una dintre cele mai frumoase peșteri din zonă, aflată în imediata apropiere;
- Cheile Costești, care sunt și așa colmatate în două locuri de prăbușirile din carieră;
- mănăstirea Arnota, unde este înmormântat Matei Basarab, monument istoric destul de încercat în timp tocmai de detonările trecute din carieră.
- chiar stabilitatea muntelui poate avea de suferit. Tocmai de asta am recomandat un studiu geofizic care să pună în evidență faliile și fracturile prezente în zonă;
- stabilitatea haldei de steril care a afectat deja în trecut atât câteva zeci de gospodării strămutate, cât și cursul râului, care a trebuit să fie schimbat.
O abordare matură înseamnă exploatarea resurselor ținând cont și punând în balanță toate aspectele sociale, economice și de mediu, având grijă nu numai de valorificarea resurselor dar și de ce lași în urmă, nu numai de profitul economic dar și de beneficiile sociale pe termen lung, nu numai de interesele companiilor implicate dar și ale comunităților locale.

Florin Stoican

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe