* Acţionarii minoritari s-au întrebat ce se întâmplă cu acţiunile persoanelor fizice, dacă activele se vând pe bucăţi
* ASF: "Starea societăţii este precizată în mod expres şi actualizată în acord cu soluţiile adoptate de instanţele competente, respectiv în insolvenţă sau în reorganizare judiciară"
Creditorii "Oltchim" (OLT) au fost convocaţi, pe 19 octombrie, pentru a fi informaţi cu privire la situaţia actuală a companiei, pe ordinea de zi fiind inclusă şi prezentarea evoluţiei demersurilor întreprinse în legatură cu proiectul de modificare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.
În luna septembrie, "Oltchim" a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.
Decizia a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
Anterior, însă, perioada de reorganizare a activităţii Oltchim a fost extinsă cu încă un an, în adunarea creditorilor, fără ca planul de reorganizare să fie modificat.
În contextul modificării metodei de privatizare, micii investitori au cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), prin intermediul site-ului BURSA, să spună ce se întâmplă cu acţiunile persoanelor fizice în procent de 11,3453%, dacă activele se vând pe nouă module.
Un alt cititor a comentat: "Acţionarii nu mai au nici un drept atât timp cât OLT este dator vândut. Acum creditorii dictează sau nu mai înţelegem că suntem în insolvenţă?"
Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare numai până când planul de reorganizare a fost confirmat, în instanţă, conform prevederilor legale, după cum ne-a trans¬mis ASF: "În conformitate cu prevederile art. 43 alin. (1) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, prevederi preluate de art. 81 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, acţiunile societăţilor emitente, în sensul Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă de la tranzacţionare cu începere de la data primirii comunicării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Conform informaţiilor publicate pe site-ul operatorului de piaţă (raport curent din 23.04.2015), la termenul din 22.04.2015, în dosarul de insolvenţă nr. 887/90/2013 aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, instanţa a confirmat planul de reorganizare al societăţii.
În aceste condiţii acţiunile Oltchim au fost reintroduse la tranzacţionare".
Referitor la măsurile luate pentru asigurarea protecţiei investitorilor, în cazurile companiilor listate aflate în insolvenţă/reorganizare, ASF ne-a precizat: "Obligaţiile de trans¬parenţă incidente emitenţilor ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare.
Informaţii cu privire la emitentul Oltchim SA, respectiv cu privire la procedura insolvenţei şi aprobarea planului de reorganizare pot fi regăsite de către investitori pe site-ul autorităţii prin accesarea sistemului de raportare, pe site-ul operatorului de piaţă şi pe site-ul emitentului.
În aceste condiţii, investitorii au acces la informaţia cu privire la situaţia societăţii din perspectiva evoluţiei procedurii de insolvenţă/reorganizare.
Totodată, prin rapoartele curente publicate de către emitent, prin persoanele abilitate conform legii, starea societăţii este precizată în mod expres (în antetul rapoartelor curente intocmite, în română, engleză şi franceză) şi actualizată în acord cu soluţiile adoptate de instanţele competente, respectiv în insolvenţă sau în reorganizare judiciară".
În aceste condiţii, nu este clar cum societatea a schimbat planul de privatizare, în aplauzele Ministrului Economiei Costin Borc, fără o aprobare în Adunarea creditorilor.
La întrebarea ce se întâmplă cu acţiunile persoanelor fizice în procent de 11%, dacă activele se vând pe nouă module, ASF ne-a transmis: "Odată cu aprobarea planului de reorganizare, activitatea debitoarei se află sub supravegherea administratorului judiciar şi se derulează în acord cu planul de reorganizare confirmat de instanţa competentă.
Astfel, deciziile de afaceri aparţin administratorilor desemnaţi. Eventuale sume încasate din vânzarea unor active vor fi utilizate conform deciziilor organelor de administrare în drept".
Deşi noua metodă de privatizare anunţată presupune vânzarea pe bucăţi, ministrul Economiei Costin Borc a vorbit, într-o întâlnire de la finalul lunii trecute la Râmnicu Vâlcea, despre găsirea unui investitor pentru combinatul chimic.
"Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim", a spus Borc, care a precizat că, până la finalul anului, crede că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român.
BURSA 19.10.2016
Web Design by DowMedia
[…] * Acţionarii minoritari s-au întrebat ce se întâmplă cu acţiunile persoanelor fizice, dacă activele se vând pe bucăţi * ASF: „Starea societăţii este precizată în mod expres şi actualizată în acord cu soluţiile adoptate de instanţele competente, respectiv în insolvenţă sau în reorganizare judiciară” Creditorii „Oltchim” (OLT) au citește toată știrea… […]
Vreau sa stiu csnd se vand camerele de nefamilisti olchim si cat costa o camera