Cafeaua este un ingredient ce oferă, pe lângă energie, şi aromă vieţii noastre. Pentru fiecare dintre noi cafeaua face parte dintr-un ritual, însă pentru unele popoare este un adevărat cult, din vremuri străvechi.
Dar oare câţi dintre noi ştiu cum să îşi aleagă cafeaua corect sau cum să îşi prepare cafeaua în aşa fel încât să obţină gustul perfect?
Secretul preparării unei cafele perfecte constă în mai mulţi factori. În primul rând trebuie ştiut că o cafea bună este pregătită într-un vas adecvat. În general, fiecare dintre noi îşi prepară cafeaua acasă, într-un ibric.
Este foarte important ca ibricul să fie perfect curăţat. Înainte de a pune apa la fiert, ibricul trebuie curăţat în detaliu. Clătiţi bine recipientul pentru a fi siguri că nu rămân substanţe pentru curăţat în apa în care fierbeţi cafeaua. Toate acestea pot altera gustul final al băuturii.
De asemenea trebuie ţinut cont de materialul din care este confecţionat . Cei care doresc să calce pe urmele profesioniştilor vor folosi întotdeauna un ibric din inox. Inoxul este recunoscut pentru faptul că nu împrumută “gustul” metallic niciunui aliment care este preparat în el.
Cumpăraţi cafea boabe
Pasul cel mai important în pregătirea cafelei perfecte îl reprezintă boabele de cafea. Dacă vreţi că totul să decurgă minunat, aruncaţi cafeaua măcinată şi cumpăraţi cafea boabe. Bineînţeles, trebuie să cumpăraţi şi o maşină de râşnit cafeaua. În timpul măcinării, cafeaua eliberează cea mai mare parte din aroma sa. Astfel, cafeaua măcinată ambalată este decât o pală umbră a cafelei preparate imediat după măcinare. Ca să vă bucuraţi cu adevărat de puterea aromei trebuie să puneţi apa la fiert, iar cu câteva momente înainte că această să fiarbă trebuie să începeţi să măcinaţi cantitatea de cafea pe care doriţi să o preparaţi. După ce apa dă în clocot, stingeţi focul şi începeţi să adăugaţi cafeaua mestecând uşor pentru a omogeniza compoziţia.
*Cei care beau cafeaua dulce trebuie să adauge zahărul la început. Acesta se va topi treptat şi firesc, iar cafeaua va avea un gust mai bun
Măcinaţi boabele de cafea chiar înainte să o preparaţi
Soiul de cafea Arabica are o aromă superioară în comparaţie cu Robusta.
Întotdeauna începeţi prepararea unei cafele cu boabe întregi şi proaspete de cafea Arabica. Acestea vor da o aromă cât mai profundă dacă vor fi folosite în maximum patru ore de la deschiderea pachetului. Păstrarea cafelei sub formă de boabe reprezintă „ambalajul natural” pentru a se menţine prospeţimea şi aroma. Măcinaţi boabele de cafea chiar înainte să preparaţi cafeaua şi nu o cantitate mai mare decât utilizaţi. Cafeaua începe să-şi piardă din aromă în câteva ore de la măcinare. Măcinaţi boabele atât de fin cât spune fiecare reţetă. Astfel, pentru cafeaua făcută la filtru, boabele măcinate fin precum zahărul tos vor duce la un rezultat foarte bun. Scopul este de a realiza fierberea într-un timp scurt, de cinci minute. În cazul în care procesul de fierbere se finalizează în mai puţin de patru minute, boabele trebuie măcinate mai fin.
Gust amărui? Prea multă apă!
Utilizaţi aproximativ două linguriţe cu cafea măcinată pentru fiecare cană (aproximativ 200 ml). Atunci când cafeaua are un gust amărui înseamnă că nu s-a folosit destulă cafea. În cazul în care se doreşte o cafea mai puţin concentrată, după trecerea apei prin filtru se mai adaugă apă fierbinte. Cu cât procesul de producere a cafelei la filtru este mai lung, cu atât cafeaua va fi mai tare. De asemenea, cu cât sunt mai fin măcinate boabele de cafea, cu atât creşte şi tăria cafelei. Atenţie însă! Dacă se fierbe prea mult ori dacă boabele se macină prea fin, cafeaua va căpăta un gust amărui.
Folosiţi întotdeauna apă proaspătă şi rece. O cafea conţine 98% apă, deci este esenţial folosirea unei surse de apă cât mai bune. Pentru a filtra reziduurile de clor şi unele substanţe chimice din apă, ce produc un gust caracteristic, se poate utiliza un filtru de apă. Nu se foloseşte apa dedurizată!
Temperatura optimă: 100°C
Pentru fierberea cafelei, apa trebuie să aibă 100°C. În cazul în care temperatura este prea mică, va rezulta o cafea prea slabă, iar dacă este prea mare se va forma un gust amărui.
Trebuie să ştiţi că principala cauză de pierdere a aromei este reîncălzirea cafelei. Odată fiartă, cafeaua păstrată într-un recipient neacoperit îşi va păstra prospeţimea pentru nu mai mult 30 de minute. Vasele termorezistente sunt o soluţie foarte bună – sunt închise etanş şi izolează termic, prevenind evaporarea, astfel păstrându-se şi aroma.
Dicţionarul specialităţilor
– Espresso: deşi este considerat varianta mai tare a cafelei, are de două ori mai puţină cafeină decât aceeaşi cantitate de cafea normală. Diferenţele de preparare sunt următoarele: cafeaua la filtru este fiartă cu ajutorul aburului ce iese cu o presiune precisă, între nouă şi zece atmosfere, cafeaua obişnuită este fiartă prin amestec cu apă clocotită (la filtru sau la ibric), iar pentru espresso se folosesc cele mai bune sortimente de cafea, iar acesta se serveşte, de cunoscători, fără zahăr sau lapte.
– Cappuccino: e o combinaţie de espresso cu spumă de lapte. Aceasta din urmă e obţinută adesea tot cu aparatul ce face espresso (acesta are, de cele mai multe ori, o ieşire specială pentru abur, ce este ejectat într-un vas cu lapte ce face spumă).
– Caffé latté: este un espresso în care se adaugă cel puţin de două ori mai mult lapte decât cantitatea de espresso.
– Caffé mocha (mochaccino): se prepară tot ca un espresso şi se adaugă lapte, iar apoi deasupra se rade un pătrăţel de ciocolată.
– Caffé macchiato: la espresso se adaugă spumă de lapte şi caramel (sau numai una dintre cele două, depinzând de gusturi).
– Caffé Coretto: este un espresso ceva mai tare, pentru că este servit cu câteva picături de lichior (de mentă, de cireşe sau de cafea).
Web Design by DowMedia