Percheziţii şi arestări într-un dosar de fraude informatice şi spălare de bani!

vineri, 15 aprilie 2016

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au efectuat ieri un număr de 26 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea (municipiul Drăgășani, comuna Dănicei și comuna Sutești), Olt (comuna Dobroteasa, comuna Strejești, comuna Cungrea, comuna Vulturești, comuna Verguleasa) și pe raza municipiului București în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani.
Pentru 7 s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar faţă de două s-a luat măsura controlului judiciar. În cursul zilei de astăzi, cei şapte au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pe numele acestora. În prezent, cei şapte sunt încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de frauda informatică şi spălarea banilor în cadrul unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, mai multe persoane de pe raza judeţului Vâlcea şi a comunei Dobroteasa, judeţul Olt au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice.

S-a reţinut că activitatea infracţională consta  în postarea pe diferite site-uri comerciale a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse  pe care în fapt nu le deţineau.

S-a stabilit că sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea  anunţurilor de vânzare a  bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării  în conturi bancare deschise  în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on line banking în conturi deschise la unităţi bancare din România din România.

Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că grupul infracţional era structurat pe 4 paliere, după cum urmează:
– Primul palier era  format  din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil  fiind denumiţi în argou „lansatori” şi care erau destinatarii finali ai sumelor de bani obţinute ilicit.
– Al doilea palier era reprezentat de către suspecţii care racolau alţi participanţi implicaţi în deschiderea conturilor, ridicarea banilor şi predarea lor.
– Al treilea palier îl reprezintau  suspecţii al căror rol era acela de a deschide conturi în străinătate, conturi recomandate victimelor pentru a vira banii reprezentând contravaloarea produselor pe care doreau  să le achiziţioneze.
– Ultimul palier era constituit din  suspecţi al căror rol era acela de a dobândi şi a deţine  bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, respectiv de a sprijini transferul de astfel de bunuri de către cei care aveau controlul on line al conturilor.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că din grupul infracţional organizat au făcut parte  și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta săgețile la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și/sau ridica  sumele de bani virate.

Prin activitatea grupului au fost prejudiciați cetățeni străini de pe teritoriul  Germaniei, Austriei, României, Spaniei, Belgiei, cu suma totală de peste  900.000 de euro.
Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe