Maneliștii, săracii Fiscului

luni, 28 decembrie 2015

În timp ce în viața reală, unii interpreți câștigă cel puțin 1.000 de euro la o singură nuntă, ei își declară la Fisc venituri lunare de zece ori mai mici (libertatea.ro)

În timp ce în viața reală, unii interpreți câștigă cel puțin 1.000 de euro la o singură nuntă, ei își declară la Fisc venituri lunare de zece ori mai mici (libertatea.ro)

Interpreți de muzică populară, compozitori și maneliști au declarat la Fisc că au câștigat sume fabuloase în 2014. În schimb, în 2015 au scăzut veniturile totale declarate de artiști la stat. Paradoxal, un interpret cere la o nuntă 1.000 de euro pe oră (4.500 de lei), dar declară la Fisc, în medie, venituri de 370 de lei pe lună.

Cei care au organizat nunți în ultima perioadă spun că un interpret de muzică populară cu ștaif cere chiar și 1.000 de euro pentru 45 de minute sau chiar pe oră, pentru a „performa“ la un astfel de eveniment, iar sumele vehiculate în piață ajung și la 3.000 de euro încasați de artiști consacrați, la o nuntă. În cazul formațiilor, tarifele practicate ar porni de la 6.000 de lei pe seară și tot urcă până la sume exorbitante, de 15.000 de lei, pentru un singur astfel de eveniment. Piața s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, iar numărul interpreților a crescut considerabil în Craiova și Dolj, în ultimii ani. Și numărul restaurantelor care organizează nunți și botezuri a crescut în ultimii ani, iar unele au astfel de evenimente și sâmbăta, și duminica. Deci, și interpreții cântă destul de des. Tarifele practicate de artiștii care interpretează muzică populară pe la nunți par un „mizilic“ pe lângă sumele vehiculate în piață că ar fi încasate de maneliști cu ștaif.

Doar 168 de artiști plătesc impozit

Cu toate acestea, în 2014 și 2015 numărul artiștilor și interpreților de orice fel care și-au declarat veniturile la Fisc a fost destul de mic, iar veniturile declarate de aceștia au fost în scădere de la an la an, deși tarifele încasate de ei la nunți au fost în creștere.
Potrivit datelor de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, în 2015 se înregistraseră la Fisc cu venituri din activități independente 168 de artiști și interpreți, față de 167 de persoane care își declaraseră venituri de acest gen în 2014. Chiar dacă a crescut cu o persoană numărul artiștilor care plătesc impozite la stat, sumele declarate de ei anul acesta sunt semnificativ diminuate față de cele declarate în 2014.
Potrivit AJFP Dolj, interpreții doljeni care plătesc impozite la stat și-au declarat în 2014 venituri de 839.770 de lei, iar în 2015, de doar 747.309 lei. În medie, înseamnă că, în 2014, un artist a câștigat 5.028 de lei pe tot anul, iar în 2015, media câștigurilor interpreților și compozitorilor este de 4.448 de lei.

La nunți încasează 1.000 de euro pe oră, la Fisc declară 370 de lei pe lună

Dacă împărțim această sumă la cele 12 luni ale anului, înseamnă că, în medie, un artist doljean a câștigat 370 de lei pe lună, bani din care ar fi trebuit să își asigure traiul, dacă nu mai avea alte venituri. Cu alte cuvinte, deși se știe din oraș că, în realitate, un interpret renumit poate încasa 1.000 de euro (4.500 de lei) pentru un program artistic de doar 45 de minute, la Fisc sunt declarate venituri de 370 de lei pe lună, în medie, din partea interpreților doljeni. Este treaba ANAF să verifice dacă o persoană poate trăi cu doar 370 de lei pe lună, în cazul în care artiștii respectivi nu mai au alte venituri, respectiv dacă există sau nu evaziune fiscală în acest domeniu de activitate. De altfel, ANAF a început să verifice la nivel național veniturile persoanelor fizice ale căror cheltuieli reale sunt cu cel puțin 50.000 de lei mai mari decât veniturile declarate în acte.

Cele mai mari câștiguri declarate de artiști*

Cel mai mare venit provine din creație artistică

Cel mai mare venit declarat în Dolj de un artist a fost în 2014 de 100.000 de lei pe an și a fost obținut dintr-o activitate de „creație artistică“, arată datele furnizate de Fisc, la solicitarea GdS. În 2015, cel mai mare venit declarat de artiști la stat a fost de 60.000 de lei pe an și a fost încasat tot de o persoană care a obținut venituri din „creație artistică“. În medie, câștigul acestui artist a fost de 5.000 de lei pe lună, adică aproximativ cât cere un interpret pe un program de 45 de minute la o singură nuntă. Următoarele venituri ca mărime declarate în Dolj anul acesta au fost încasate de interpreți, fără ca Fiscul să poată preciza dacă este vorba despre interpreți de muzică populară, ușoară sau de maneliști. Se observă că artiștii aflați în topul veniturilor în 2015 și-au declarat la stat sume mult mai mici decât cei de anul trecut.

Sursa: gds.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe