80 de firme au boicotat cea mai mare licitaţie de vânzare a masei lemnoase din judeţul Vâlcea!

miercuri, 23 decembrie 2015

Cea mai aşteptată licitaţie de masă lemnoasă din an, în care se scot la vânzare cele mai mari cantităţi exploatabile anul viitor de pe partizile (parcelele) stabilite de Direcţia Silvică Vâlcea, s-a soldat marți, 22 decembrie, cu un rezultat neaşteptat. La licitaţie s-au înscris foarte mulţi agenţi economici – aproximativ 80, dar nici unul dintre ei nu a licitat.

La principala licitaţie de masă lemnoasă pe picior pentru producţia anului 2016 a fost scos la vânzare un volum total de masă lemnoasă de 90.000metri cubi.

„Licitaţia a fost boicotată. S-au prezentat toţi în sală, au plătit garanţia, taxa de participare, dar nu au depus oferte. Licitaţia va fi reluată, dar în aceleaşi condiţii, pentru că hotărârea de Guvern nu a fost schimbată, iar preţurile de referinţă rămân aceleaşi”, a declarat Daniel Rădulescu, reprezentat al Direcției Silvice Vâlcea..

Cei peste 80 de agenţi economici din domeniul exploatării masei lemnoase care au fost prezenţi la licitaţia de ieri nu au depus nici o ofertă, ba chiar s-au urmărit între ei ca nici unul să nu „rupă rândurile”, mai ales că boicotarea celei mai mari licitaţii din an a fost o premieră pentru Vâlcea, dar şi la nivel naţional.

„Ne exprimăm indignarea cu privire la valoarea preţurilor de pornire pe picior, precum și cu privire la cele stabilite pentru valorificarea lemnului la drum auto, preţuri impuse de RNP – Romsilva, prin Decizia nr. 691/2015 a directorului Adam Crăciunescu, fără a fi corelate cu condiţiile tehnice de exploatare, calitatea masei lemnoase, inflaţie sau cu evoluţia de piaţă a preţului lemnului la nivel european. Dorim să menţionăm că Vâlcea nu este nici Austria și nici Germania”, spun reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România – Sucursala Vâlcea, care acuză o totală lipsă de transparenţă din partea RNP Romsilva în ceea ce privește prezentarea modului de stabilire a preţurilor de referinţă și de pornire la licitaţia principală pentru producţia anului 2016 și acuză triplarea prețurilor,

Boicotul s-a manifestat la nivel naţional, pentru condiţiile de licitare stabilite la nivelul tuturor direcţiilor silvice din ţară, nemulţumirile lor nefiind îndreptate împotriva Direcţiei Silvice Vâlcea.

De altfel, cei de la ASFOR au şi evidenţiat acest lucru în comunicatul transmis după evenimentele de ieri.

„Considerăm că valorificarea masei lemnoase din pădurile proprietate publică a statului trebuie să fie un acord între doi parteneri și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare reprezintă înţelegerea liber consimţită între părţi”, spun aceştia, condamnând impunerea unilaterală din partea RNP - Romsilva a unui caiet de sarcini și a unui contract de vânzare-cumpărare a masei lemnoase, fără a exista o minimă consultare a agenţilor economici.

Semnal de alarmă privind falimentarea sectoarelor de exploatare – prelucrare a masei lemnoase

Boicotarea licitaţiilor de masă lemnoasă ale RNP, fenomen petrecut în această perioadă în mai multe judeţe din ţară, este în principal o modalitate de a atrage atenţia Romsilva şi Guvernului în privinţa unor măsuri care afectează în principal agenţii economici mici şi mijlocii, din domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase.

„Toate aceste măsuri restrictive, nejustificate, neconcurenţiale luate în ultimii ani și culminând cu cele din acest an pe fondul interpretării discreţionare a HG 924/2015 au adus agenţii economici din sectorul de exploatare în imposibilitatea de a mai achiziţiona masă lemnoasă. Dorim și pe această cale să atragem atenţia că distrugerea (falimentarea) sectoarelor de exploatare – prelucrare a masei lemnoase din judeţul Vâlcea este foarte aproape, consecinţele fiind resimţite de comunităţile locale prin imposibilitatea asigurării locurilor de muncă, plata taxelor și impozitelor”, susțin reprezentanții Asociaţiei Forestierilor din România – Sucursala Vâlcea.

Pentru că anul acesta nu mai este timp pentru organizarea unei noi licitaţii, aceasta va fi reprogramată anul viitor. Întârzierea încredinţării spre exploatare a sutelor de partizi care făceau obiectul acestei licitaţii va afecta şi ea activitatea agenţilor economici, pentru că principalele operaţiuni de exploatare a masei lemnoase pe picior se desfăşoară în sezonul rece, când arborii au intrat în repaus vegetativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 comments on “80 de firme au boicotat cea mai mare licitaţie de vânzare a masei lemnoase din judeţul Vâlcea!”

  1. Sa nu se mai vaicareasca culita barbu ca a taiat milioane de mc la preturi nesimtite. Poate asa se mai diminueaza taierile massive si iresponsabile ale caror efecte se resimt in degradarea terenurilor, schimbari climatice si inclusiv prin incalzirea globala.
    Sa se mai zmiorcaie in numele AFR cu pozitii populiste privind afectarea locurilor de munca etc.
    Nu trebuie bagati in seama asa cum doresc sa se reactioneze la presiunea lor dolosiva si in interes propriu.

  2. De ce trebuie sa fie cea mare cantitate?Oare aceste termite se gandesc la viitorul copiilor?Cat au plantat acesti devoratori de paduri?Cred ca Romsilva este cel mai mare dusman al padurii !!!

    1. Masa lemnoasa care se exploateaza anual de catre societatiile de exploatari forestiere ,este pusa in valuare de catre Romsilva in baza amenajamentelor silvice care sunt facute la fiecare 10 ani de catre specialisti,iar in aceste amenajamente este aratat ce lucrare silvica trebuie facuta,si ce cantitate de masa lemnoasa trebuie exploatata.Asa ca nu trebuie terfelita Romsilva ci cei care vor sa cumpere la preturi derizorii ,masa lemnoasa pe care vor sa o prelucreze si sa o exporte catre tarile asiatice sau orientale.Patronii companiilor de exploatare,printre care se afla si Dl Barbu,si Dl Coverca,au in interes foarte mare sa exploateze la preturii derizorii,ca de nu le vor murii copilasii de foame........

    2. Lazare, citește statisticile si vezi ca retrocedarea haotica a dus la dispariția a peste 500.000 ha pădure, tăiate sub oblăduirea ocoalelor private si a ITRSV! O avea si Romsilva păcatele ei dar este una din putinele companii cu capital de stat rămase pe piața! Si evident este convenabil rolul țapului ispășitor pe care i-l atribuie anumite grupuri de interese!

  3. vai ,Domnul Barbu nu poate sa mai calatoreasca in strainatati-China,Dubai,au inceput sa i se imputineze banii,si celelalt mare patron-analfabet pe nume Coverca,nu poate sa-si mai tina copilasii in luxuri.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe