Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acorda parintilor si reprezentantilor legali zile lucratoare libere pentru ingrijirirea sanatatii copiilor. Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic. Parintele care solicita ziua libera trebuie, de asemenea, sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia celalalt parinte nu a solicitat o zi libera in acel an, si nici nu o va solicita.
Potrivit hotnews.ro, controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Dupa efectuarea controlului medical, parintele/reprezentantul legal al copilului are obligatia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor. Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinta, pe care parintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat. In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera pentru acesta o scutire medicala.
Potrivit Legii 91/2014, se acorda parintilor/tutorilor asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat o zi sau doua zile lucratoare libere, in functie de numarul copiilor pentru a verifica anual starea de sanatate a copilului/copiilor.
Familiile sau persoane care au in ingrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucratoare libera, iar ce care au trei sau mai multi copii vor beneficia de doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul. De asemenea, pentru aceasta zi libera, angajatorul nu are obligatia sa plateasca parintilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.
Web Design by DowMedia