Cartea directorului Florin Epure selectată pentru Târgul Internaţional
de carte “BookExpo America 2015” de la New York
Cartea “Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia” scrisă de istoricul Florin Epure, a fost selectată să participe la cel mai important târg de carte internaţional din spaţiul nord-american, care reuneşte sute de edituri din toată lumea, la BookExpo America (27-31 mai 2015), organizat la Jacob K. Javits Convention Center din New York.
Ţara noastră a participat pentru a doua oară consecutiv la cel mai important târg de carte internaţional din spaţiul nord-american, care reuneşte sute de edituri din toată lumea. Prima participare cu un stand al României la BookExpo America a avut loc anul trecut. Cele peste douăzeci de evenimente care au avut loc în anul 2014 la standul României de la BookExpo America au dovedit cât de importantă este această participare.
Participarea românească la BookExpo America 2015 a fost organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR New York, în parteneriat cu Ministerul Culturii. La standul României au fost prezenţi, autorii Ana Blandiana, Romulus Rusan, Oana Cajal, Theodor Damian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Aurora Cornu, Valery Oisteanu, Carmen Firan, Valentina Ciaprazi ş.a. Doina Uricariu, directoarea ICR New York, au prezentat cartea “Pas cu pas” de Klaus Iohannis.
“Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”, apărută la Editura Rao a fost primită cu entuziasm în mediile ştiinţifice. Cercetarea s-a concretizat printr-o teză de doctorat, care şi-a propus să analizeze edifici¬ile rezidenţiale, de apărare şi religioase mateine ridicate în regiunea Olteniei, în special, dar şi pe cele celelalte zidiri ale voievodului, în general. S-a realizat, astfel, o evoluţie a acestora, de la zidirea lor până în prezent, pe baza cercetării izvoarelor istorice, a pisaniilor, documentelor aflate în arhivele oficiilor de patrimoniu ale direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional, studiilor de arhitectură şi artă, documentelor cartografice şi fotografice, descrierior arheologice, a scrierilor memorialistice etc.
Referindu-se la acest volum, academicianul Răzvan Theodorescu spunea: „Ce este absolut nou în această carte, şi mărturisesc, m-a surprins plăcut, este faptul că Florin Epure duce istoria fiecărui monument până în zilele noastre, cu toate restaurările. Nu se referă numai la perioada îndepărtată, la perioada mateină, restaurările, persecuţiile, prigoanele, rezistenţa în munţi, cu documente de la CNSAS. Florin Epure a vrut să facă o radiografie a locurilor, nu numai a monumentelor şi are aici o istorie a Vâlcei şi a Olteniei, extrem de interesantă care transcede epoca lui Matei Basarab.”
Web Design by DowMedia
BARBOSUL DIN FOTOGRAFIE, TURNATOR AL SECURITATII, CU ANGAJAMENT SEMNAT, CU NENUMARATE "RECOMPENSE" BANESTI (SI DE ALTA NATURA) PRIMITE DE LA "STAPINII" LA CARE TURNA, PRECUM SI CU CIRCA 400 DE NOTE INFORMATIVE DESPRE : COLEGI, VECINI, PRIETENI, RUDE, ETC.