În anul 2015, comuna Prundeni, sub înaltul patronaj al primarului Ion Horia Horăscu, a fost transformată în veritabile şantiere. Şi până şi acest lucru a fost făcut atât de minuţios încât nici nu se vede că se lucrează, în timp ce în municipii cu pretenţii, ca Drăgăşani sau chiar Rm. Vâlcea, circulaţia este paralizată de lucrările ce se efectuează. Horăscu este primarul care a reuşit minunea asfaltării tuturor drumurilor şi când a văzut că nu mai are nimic de făcut, a asfaltat şi cele mai nesemnificative uliţe. Nu ratează nici o ocazie să ne spună că este un om cu foarte mare teamă de Dumnezeu şi se vede acest lucru după modul în care se preocupă şi de soarta bisericilor, înlesnind la maximum accesul enoriaşilor mai aproape de Dumnezeu. Literaţi din zona de sud a Vâlcii, din întreg judeţul, din toată România şi, ca şi cum nu ar fi fost deja destul, din alte ţări, se strâng, regulat, la Prundeni, pentru acţiuni culturale, pentru că primarul Horăscu depăşeşte sobrietatea sălilor de lectură şi a birourilor, oferindu-le geniilor condeiului posibilitatea de a se întâlni în natură, pentru a avea o sursă şi mai profundă de inspiraţie, ceea ce nu li se oferă în fiecare zi. De reţinut însă că toţi preferă întâlniri la Prundeni, în detrimentul mediilor urbane ale Vâlcii, pentru că aici dispun de atmosferă, de tehnologie, de tot ce trebuie, al standarde occidentale. Primarul Horăscu este cel care a pus bazele Festivalului Vinului Vâlcean, un eveniment organizat cu fonduri obţinute în baza unor proiecte depuse pentru finanţare europeană, în ciuda faptului că nu această comună poartă de fapt şi de drept, titulatura de Capitală a Vinului Oltean ci, culmnea, municipiul vecin, Drăgăşani, de care a rămas numai numele căci i-a luat-o de mult comuna Prundeni, înainte....
Primarul Ion Horia Horăscu a reuşit, cel puţin la capitolul Turism şi Dezvoltarea Turismului, ceea ce nu a reuşit nici unul din Guvernele care au condus România, de la căderea lui Ceauşescu încoace. A pus la punct un proiect european cu titlul Turismul Monahal, în care a implicat biserici nu numai de pe raza Prundeniului, ci şi-a depăşit cu mult atribuţiile, salvând turismul din toată Vâlcea şi chiar o parte din cel de la Sibiu, unde deşi s-au făcut multe, iată, edilul din Prundeni a mai găsit ceva nefăcut. Pentru că nu este nimeni mai interesat de preţuirea valorilor, tot la Prundeni se organizează regulat un Campionat Naţional de Softball, în memoria lui Dragoş Avram. Conservator din fire, primarul Ion Horia Horăscu nu numai că a păstrat ce alţi au distrus de mult, dar, în comuna sa, oina, cândva sport naţional al românilor, astăzi deja istorie, este aici la mare cinste, Prundeni-ul, organizând regulat şi Festivalul Naţional de Oină. A convins ziarişti şi scriitori reputaţi să rupă din timpul lor extrem de preţios pentru a se deplasaa regulat în comuna Prundeni pentru a lua parte, alături de sătenii interesaţi de astfel de acţiuni cultural, la zile şi serii de lectură, în care citeau împreună diferite scrieri şi le comentau.
Ion Horia Horăscu este cel mai premiat primar. A primit decoraţii, de-a lungul celor două decenii de când este ales consecutiv primar la Prundeni, cu o majoritate covârşitoare de voturi, de fiecare dată, de la cea de Primar de Două stele, la cea de Primar de Cinci Stele. Mereu atent cu cei din jurul său, primarul Horăscu a amenajat o cantină pentru săraci la standarde occidentale şi nu s-a oprit aici, ci a construit chiar şi case pentru categoriile defavorizate şi case de toată frumuseţea şi atât de încăpătoare că o săracă din satul Călina şi-a adăpostit şi calul în ea. Împreună cu unul dintre cei mai buni consilieri personali ai săi, profesorul pensionr de Limba şi Literatura Română, Cornel Roşianu, a pus şi bazele unui ansamblu folcloric numit Mândrele din Prundeni, deja celebru la nivel naţional. Până şi foştii granzi ai SRI-ului, majoritatea acum în rezervă, au călcat pragul instituţiilor culturale de la Prundeni, preferând întâlniri aici, decât în mediile urbane cu mult deficitare comunei lui Horăscu. Horăscu a pus, în satul Zăvideni, bazele unui Ateneu Sătesc, într-o perioadă în care multe comune şi chiar oraşe încă nici nu dispun de un amărât de cămin cultural, unde au loc regulat, acţiuni de amploare şi anvergură naţională şi chiar internaţională, sub genericul „Colocviile Ateneului Sătesc”. Horăscu a înfiinţat, la Prundeni, cea mai frumoasă şi mai dotată bază sportivă din ţară, unde au acces atât elevii, aparţinând de fapt şi de drept şcolii, dar şi tinerii dornici de mişcare sau organizării de diferite competiţii. Primarul din Prundeni nu rateaza nici un eveniment cultural, fiind invitatul de onoare al Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanu” Vâlcea la orice acţiune a lor.
Primarul Ion Horia Horăscu nu pierde nici o ocazie să se situeze mereu în mijlocul ţăranului român şi nu numai a consătenilor lui, dar şi la diversele acţiuni din comunele învecinate şi nu numai.... Horăscu a înfiinţat, la Prundeni, un Centru de Informare Turistică, dar nu numai pentru comuna sa, ci şi pentru încă şase alte localităţi rurale, funcţional în satul Călina, la mai puţin de 5 kilometri de al doilea municipiu al Vâlcii, Drăgăşani. Horăscu a fost primarul care a demarat acţiunea de reinventare a sistemului de irigaţii la nivelul Vâlcii, după el luându-se şi alţi primari din sud, ca să nu mai spunem că aceştia decât şi-aiu pus semnătura pe nişte proiecte pe care tot Horăscu le-a întocmit în locul lor şi le-a adaptat comunităţşii acestora din urmă. Horăscu a reuşit, de curând, să atragă investitori din China, la Prundeni, care vor săînfiinţeze afaceri în sectorul agronomic şi nu numai, aceasta după ce, tot aici, Horăscu a reuşit să atragă patroni care să creeze locuri de muncă în industria tampoanelor, a iluminatului cu panoul solare sau eolian şi aşa mai departe.... Primarul Horăscu este singurul edil care a reuşit să atragă fonduri de la Uniunea Europeană chiar şi pentru a tocmi lăutari care să îi încânte regulat pe consătenii săi. Aşa a apărut, la Prundeni, ideea unor gale ale cântecului tradiţional, prilej cu care de fiecare dată este sărbătorit câte unul sau mai mulţi artişti ai cântecului popular, emisiunile realizate aici fiind difuzate pe posturi naţionale de televiziune.
Sursa: publipro.ro
Web Design by DowMedia