ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI LA VÂLCEA

joi, 18 septembrie 2014

“În anul comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, tema Zilelor Europene ale Patrimoniului din România este dedicată patrimoniului renascentist. Atât cronicile vremii cât şi alte izvoare istorice dezvăluie marea operă culturală şi ctitoricească a Sfântului Constantin Brâncoveanu cât şi pe cea a unor mari ierarhi sau demnitari ai epocii brâncoveneşti. La trei secole de la martiriul principelui creştin se cuvine să rememorăm istoria înălţării sau preînnoirii marilor aşezăminte monastice dar şi a bisericuţelor săteşti de către voievodul muntean în vechiul ţinut al Vâlcei. O întreagă pleiadă de ierarhi, egumeni, preoţi, vornici şi logofeţi au urmat exemplul domnitorului, întregind opera epocii brâncoveneşti prin nu mai puţin impunătoare edificii laice şi religioase, presărate pe întreg ţinutul Vâlcei.

Scopul evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului este de a antrena cât mai mulţi cetăţeni la cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural. În această zi trebuie să fie deschise monumentele sau siturile care de obicei nu sunt accesibile publicului. Vizitele pot fi gratuite sau propuse la preţuri preferenţiale.

Îi invităm pe toţi iubitorii de monumente istorice să participe la toate evenimentele care se vor desfăşura cu prilejul sărbătoririi Zilelor Europene al Patrimoniului din acest an, conform programului realizat împreună cu instituţiile şi ascociaţiile culturale din judeţul nostru.”, a declarat prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru cultuură Vâlcea.

 

„Sentimentul că în acea epocă de „minunat amestec de Renaştere şi de bizantinism, de baroc şi de orientalism” poate face să progreseze spiritualitatea în ţara cârmuită de el, a fost justificat. Folosind, parcă, îndemnul adresat intelectualilor din secolul al XIII-lea de Renard de Beaujeu, domnul s-a suit pe umerii iluştrilor săi înaintaşi, a putut privi mai departe şi a impulsionat învăţământul, crearea de biblioteci, tipografii, etc... Sfârşitul tragic al domnului şi al Cantacuzinilor, înlăturarea brutală a personalităţilor române şi strivirea roadelor pe care le sădiseră a determinat o întrerupere bruscă a epocii de înflorire spirituală de atunci, voită ca naţională. Va trebui să treacă mai bine de un veac pentru ca procesul să cunoască o revitalizare cu rezultate la fel de complexe, dar de altă strălucire.”, scrie în volumul său profesorul Radu-Ştefan Vergatti.

 

20 septembrie

Ora 11,00: Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea

  • Cuvânt de deschidere:

- Prof. dr. Epure Florin, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea.

  • Expoziţia de fotografie „Arhitectura brâncovenească în imagini”. Expun: Mircea şi Cristina Băduţ - Fotoclubul „Floarea de Colţ”.
  • Lansarea volumului "Brâncoveneşti. Sfinţii martiri Brâncoveni. Culegere de Studii", semnată de Prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti şi publicată la Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului în 2014.

În context:

  • Expoziţia bibliofilă: „Constantin - Vodă Brâncoveanu în istoriografia românească”.

 

ALTE MANIFESTĂRI ALE ZEP 2014:

 

19 septembrie

Orele 10,00 - 18,00: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

„Ziua porţilor deschise” la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea. În context vizite la depozitul de carte veche deţinut de Biroul Patrimoniu al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul”; expoziţia de facsimile „Carte veche românească din fondul bibliotecii”; vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Alexandra Cojocaru.

Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.

 

20 septembrie

Orele 10,00 - 14,00: Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea

Expoziţie şi atelier de pictură „Moştenirea Brâncovenilor”- prof. Maria Duicu; secvenţă de teatru „Martiriul Brâncovenilor” - prof. Deaconu Ruxandra; evocarea „Brâncoveanu - domn la el acasă şi domn al Ţării Româneşti”- prof Sîiulescu Flavius Cătălin.

Organizator:

  • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea.

 

25 septembrie

Ora 13,00: Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea

Expoziţia de icoane „Icoane brâncoveneşti din colecţia de patrimoniu a Muzeului «Aurelian Sacerdoţeanu» Vâlcea”.

Organizator:

  • Muzeul Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe