UPDATE: Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat marţi că în judeţul Vâlcea mai sunt 15 persoane care refuză să fie evacuate, însă autorităţile intervin pentru a convinge sinistraţii că este nevoie să fie duşi într-o zonă de siguranţă.
"Mai sunt 15 persoane în insula în care nu se poate ajunge decât cu elicopterul şi care refuză să plece. Debitul este crescut din ce zic autorităţile locale şi vom merge cu primăriţa să-i aducem într-o zonă de siguranţă. Este o evacuare, preventiv îi scoatem, nimeni nu poate şti. Noaptea elicopterul nu poate să fie folosit, trebuie să-i luăm acum. Restul persoanelor vor fi evacuate pe cale rutieră. Urmează să ajungă un transport care va fi predat autorităţilor, a mai aterizat un elicopter. S-a acţionat bine, când s-a solicitat sprijinul s-a ajuns, problema sunt oamenii care nu doresc să asculte autorităţile. Există un raport al unei persoane decedate în judeţul Argeş", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
UPDATE: Operaţiune dramatică în localitatea Vaideeni din judeţul Vâlcea. 20 de copii şi adulţi care au rămas blocaţi pe un podeţ înconjuraţi de puhoaie au fost salvaţi cu elicopterul. Un copil a fost luat însă de viitură, informează România TV.
UPDATE: Trei case au fost luate de viitură de pe râul Olăneşti, după cum a declarat, marţi, primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă, iar fenomenul continuă prin eroziunea malului.
"E dezastruos, Olăneştiul nu a avut niciodată acest debit, trei case au fost luate de apă şi altele sunt în pericol. Am evacuat oamenii, sunt în alertă. Situaţia e critică în comuna Vlădeşti", a declarat primarul Ghiţă.
UPDATE: Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Mircea Duşa au ajuns în comuna vâlceană Vaideeni, unde râul Luncavăţ şi-a modificat cursul şi a inundat cătunul Atârnaţi, izolând aproximativ 700 de persoane. Cei doi demnitari au dat asigurări că sinistraţii vor fi sprijiniţi şi că într-un timp foarte scurt vor sosi pături şi alimente pentru persoanele evacuate din cătunul Atârnaţi.
Vicepremierul Gabriel Oprea a spus că se va încerca convingerea persoanelor care nu doresc să-şi părăsească locuinţele aflate în pericol pentru că riscurile la care se expun sunt mari şi că, în ultimă instanţă, aceştia ar putea fi evacuaţi chiar dacă "nu şi-o doresc".
Cei doi demnitari au inspectat zona afectată de inundaţii şi au cerut autorităţilor locale să asigure spaţii unde bunurile sinistraţilor să fie depozitate, precum şi condiţii de cazare pentru pentru persoanele evacuate. Mai mult, persoanele evacuate vor fi cazate la sediul poliţiei din localitate, în oraşul Horezu şi în şcoala din Vaideeni.
Râurile Cerna, Luncavăţ şi Bistriţa au produs viituri, au ieşit din matcă şi au inundat zeci de gospodării riverane.
Mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), din Comandamentele Locale de Urgenţă lucrează în prezent pentru evacuarea oamenilor, animalelor şi altor bunuri în zonele unde râurile au ieşit din matcă şi, cum este cazul Luncavăţului, şi-au schimbat cursul.
"La Vaideeni, râul şi-a schimbat cursul şi curge prin cătunul Atârnaţi. Cerna a produs o viitură destul de mare în zona Lăpuşata. Acţionăm cu efective suplimentare şi încercăm să salvăm animalele, bunurile", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU, Cătălin Popescu.
Un număr de 700 de oameni au rămas izolaţi după ce râul şi-a schimbat cursul. Două elicoptere sunt în plin proces de evacuare a 50 de oameni izolaţi pe o insulă creată în mijlocul râului.
Sub cod de alertă de inundaţii sunt toate localităţile în aval de acest râu: Măldăreşti, Oteşani, Popeşti şi Şirineasa. În Râmnicu Vâlcea, ploile au produs inundaţii în cartierele Râureni, Troianu, Dealul Malului şi Goranu.
Râul Luncavăţ a ieşit din matcă şi a distrus 200 de locuinţe din cătunul Atârnaţi din comuna vâlceană Vaideeni, nu mai puţin de 700 de localnici rămânând izolaţi, a declarat marţi pentru AGERPRES primarul Nicolae Băluţă.
"A fost prăpăd. Râul Luncavăţ a ieşit din matcă şi a rupt tot ce înseamnă drumuri de acces, sunt 200 de case şi gospodării din cătunul Atârnaţi distruse. Ne trebuie un TAB militar pentru evacuarea lor. Dramatic este că sunt şi 20 de persoane izolate pe o insulă creată de râu. Nu mai sunt drumuri comunale, nimic, numai râul este peste tot. Prefectura a cerut de urgenţă un elicopter pentru a-i scoate de acolo", a afirmat primarul Nicolae Băluţă.
Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a solicitat marţi un elicopter în comuna Vaideeni, pentru a scoate oamenii izolaţi de viitură.
Ploile căzute marţi dimineaţă au dus la închiderea DN 7A, DN 65C şi a unor drumuri judeţene, iar mai multe gospodării din Drăgăşani, Lăpuşata, Costeşti, Vaideeni, Roşiile sunt indundate.
Judeţul Vâlcea este sub avertizare de cod roşu de inundaţii până la ora 23.00. (RTV.NET)
<iframe width="540" height="315" src="https://www.romaniatv.net/embed_iframe.php?id=161297" border="0" scrolling="no" style="border: 0px;"></iframe>
https://www.facebook.com/photo.php?v=805652086134350&set=vb.100000686977325&type=2&theater
Acest spectacol v-a fost oferit de Mafia Lemnului, protejată de poliție, procuratură, SRI, parlament.
Acest spectacol v-a fost oferit de Mafia Lemnului, sub inaltul patronaj al parlamentului, procuraturii si politiei rutiere.
Caut o familie saraca , care doreste sa se stabileasca in jud OLT , unde detin o casa cu curte gradina vie , fantana etc dar si o femeie de 97 ani care se descurca singura deocamdata ,Vom face acte de proprietate cand va fi timpul ,Dac astiti pe cineva care doreste sa vina in locatia de mai susu , Pot fi gasita la tel 0724993672(puteti raspandi anuntul , este o oferta de ajutorare pentru cei necajiti sau ramasi fara casa in urma inundatiilor).