Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 475/ 27.06.2014 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 46/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, ale cărei prevederi le prezentăm în articolul de mai jos.
Acordarea deducerii speciale pentru credite în cazul contribuabililor care obţin venituri din salarii
Potrivit actului normativ menţionat mai sus, persoanele fizice care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se află funcţia de bază. Acelaşi regim fiscal se aplică şi în cazul moştenitorilor care au preluat contractele de credite restructurate, precum şi garanţilor care au preluat prin novaţie credite restructurate, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare a facilităţii.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumulativ persoanele fizice pentru acordarea deducerii speciale pentru credite sunt următoarele:
a) să fie titulară a unui contract de credit aflat în derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordării creditului;
b) creditul primit de persoana fizică să fi fost supus restructurării, până la data de 1 ianuarie 2016;
c) persoana fizică să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55, cu excepţia veniturilor prevăzute la alin. (2)-(4), la funcţia de bază, de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.
Deducerea specială pentru credite nu se mai acordă începând cu luna în care contribuabilul realizează venituri brute din salarii prevăzute la art. 55, cu excepţia veniturilor prevăzute la alin. (2)-(4), la funcţia de bază, mai mari de 2.200 lei/lună, pe parcursul derulării contractului supus restructurării, pentru perioada respectivă sau pentru perioada în care plăţile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de împrumutător după restructurarea creditului.
Deducerea specială pentru credite se acordă lunar la locul unde se acordă şi deducerea personală pentru contribuabilii care obţin venituri din salarii la funcţia de bază. În cazul în care contribuabilul se mută în cursul unei luni la un alt angajator, deducerea specială pentru credite se acordă numai la primul angajator pentru luna respectivă, iar în cazul celui detaşat pentru care plata veniturilor din salarii se e-fectuează de entitatea la care a fost detaşat, deducerea respectivă se acordă la această entitate.
Deducerea se acordă lunar, după încheierea perioadei de diminuare a ratei şi reprezintă rata din această perioadă, dar nu mai mult de 900 lei/lună.
În cazul creditelor în valută echivalentul în lei a deducerii acordate se stabileşte utilizând cursul de schimb al Băncii Naţionale a României pentru ziua în care s-a efectuat plata, comunicat de Banca Naţională a României în cursul zilei anterioare.
Obligaţia acordării deducerii speciale pentru credite revine angajatorului, iar procedura de aplicare se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
În vederea acordării facilităţii fiscale, contribuabilul va prezenta angajatorului următoarele documente justificative emise de împrumutător:
a) la solicitarea acordării deducerii, documentul emis de împrumutător din care să rezulte: titularul creditului, rata creditului de după încheierea perioadei de diminuare a ratei, graficul plăţilor stabilit în urma restructurării;
b) lunar, documentul emis de împrumutător, care atestă plata ratelor conform graficului stabilit în urma restructurării.
Documentele se păstrează la angajator în vederea acordării facilităţii fiscale.
Acordarea deducerii speciale pentru credite în cazul contribuabililor care obţin venituri din pensii
Deducerea specială pentru credite se acordă pentru persoanele fizice care realizează un venit brut lunar din pensii la locul desemnat pentru acordarea deducerii speciale pentru credite, de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.
Deducerea specială pentru credite nu se mai acordă începând cu luna în care contribuabilul realizează venituri brute din pensii, mai mari de 2.200 lei/lună, la locul desemnat pe parcursul derulării contractului supus restructurării, pentru perioada respectivă sau pentru perioada în care plăţile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de împrumutător după restructurarea creditului.
Deducerea se acordă lunar, după încheierea perioadei de diminuare a ratei şi reprezintă rata din această perioadă, dar nu mai mult de 900 lei/lună.
Obligaţiile privind acordarea deducerii speciale pentru credite stabilite în sarcina angajatorilor revin plătitorilor de venituri din pensii.
Acordarea deducerii speciale pentru credite în cazul contribuabililor care obţin venituri din pensii şi din salarii
În cazul în care contribuabilul realizează venituri atât din pensii, cât şi din salarii, deducerea specială pentru credite se acordă la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singură sursă desemnată de contribuabil.
În situaţia în care contribuabilul realizează venituri din pensii din mai multe surse de venit, deducerea specială pentru credit e se acordă la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singură sursă desemnată de contribuabil.
Contribuabilii au obligaţia să înştiinţeze plătitorul de venit desemnat în vederea acordării deducerii speciale pentru credite, prin depunerea unei declaraţii pe propria răspundere, că nu beneficiază de deducerea respectivă la determinarea bazei impozabile pentru alte venituri realizate din salarii sau pensii.
Atenţie! Prevederile referitoare la deducerea specială pentru credite restructurate se aplică pentru drepturile reprezentând venituri din salarii sau pensii aferente lunilor cuprinse în perioada ianuarie 2016 - decembrie 2017.
Web Design by DowMedia