Vâlceanul Ionuț Budișteanu, medalie de aur pentru o aplicație care conduce nevăzătorii

miercuri, 14 mai 2014

Studentul român Ionuț Budișteanu a inventat o aplicație-asistent pentru telefonul mobil cu ajutorul căreia  nevăzătorii pot conversa și îi pot cere să identifice strada, casa, o clădire, o destinație sau diferite obiecte spre care vor să se îndrepte.

De asemenea, aplicația  Phone Eye citește pentru nevăzători și le comunică verbal ceea ce identifică. Astfel, Phone Eye poate să citească numărul autobuzului, să numească alimentele de pe raftul supermarketului sau să spună la câți metri se află școala sau locul de muncă.

Aplicația poate fi folosită pe mobilele cu sistem de operare Windows și a fost creată de Ionuț Budișteanu împreună cu Maria Stoica, studentă și ea la Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității București.

Invenția le-a adus celor doi studenți medalia de aur la Concursului Internațional de Proiecte Informatice, InfoMatrix 2014, desfășurat zilele trecute.

În cadrul competiției, au fost medaliate un număr de 51 de echipe românești formate din elevi, studenți și profesori coordonatori.

La concursul organizat de o instituție de învățământ privată, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, au participat 255 de echipe din 43 de țări.

Țările participante au fost Mexic, Turcia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Azerbaijan, Afganistan, Albania, Australia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Columbia,Cehia, Ecuador, Egipt, Georgia, Germania, India, Indonezia, Iraq, Kazakhstan, Coreea de Sud, Kirghistan, Laos, Macedonia, Malawi, Malaezia, Mauritania, Moldova, Myanmar, Olanda, Polonia, Rwanda, Somalia, Tajikistan, Tanzania, Thailanda, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, SUA, Vietnam și România.

Tinerii informaticieni au concurat cu proiecte complexe, la patru categorii, respectiv “Artă Computerizată”, “Short Movie”, “Programare” și “Programare Computerizată”.

România a câștigat 16 medalii de aur, 14 de argint și 21 de bronz.

În urmă cu un an, Ionuţ Budişteanu a câștigat marele premiu al concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, SUA.

Un automobil low-cost fără șofer

Românul a fost premiat cu 75.000 de dolari pentru crearea unui model viabil de autovehicul low-cost fără șofer.

Budişteanu  declara atunci că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă: producerea de accidente rutiere din cauza erorilor de conducere, o cauză importantă a deceselor în astfel de cazuri.

Modelul de mașină creat de elevul român, poate detecta, folosind inteligența artificială, neregularitățile drumului şi poziția mașinii în timp real, iar prețul de comercializare al unui asemenea autovehicul ar ajunge la aproximativ 4.000 de dolari.

Ionuţ Budişteanu s-a remarcat pe parcursul anilor de liceu prin participarea şi premiile obținute la mai multe competiții interne şi internaționale de profil, el nefiind la prima participare la Science and Engineering Fair. Tot anul trecut, elevul român a primit și premiul cel mare Gordon E. Moore, denumit astfel în memoria cofondatorului Intel. El s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP). (yahoo.com)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Vâlceanul Ionuț Budișteanu, medalie de aur pentru o aplicație care conduce nevăzătorii”

  1. Felicitari!
    Daca am avea mai multi ca el si....mai putini oameni politici corupti, daca e pleonasm va rog sa ma scuzati domnilor ,politicienii'!

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe