Hackerii din Râmnicu Vâlcea au speriat planeta! Cum se câștigă 100.000 de dolari/saptamana intr-un oras cu cateva zeci de mii de locuitori

miercuri, 16 aprilie 2014
Pentru turisti, Ramnicu Valcea este un oras linistit, cu multa verdeata. Aflat la marginea Carpatilor, in centrul Romaniei, nimeni nu banuieste secretul acestui oras, ingropat in cartierul muncitoresc Ostroveni: reteaua de hackeri din zona a speriat toata planeta, scrie Le Monde intr-un material preluat de worldcrunch.com.
Trebuie sa parasesti bulevardul principal, care taie orasul in doua si sa mergi pe strazile inguste cu case construite in perioada comunista ca sa-ti dai seama ca ceva este in neregula in acest oras cu o populatie de aproximativ 100.000 de locuitori.

Langa cladirile sarcacioase, ridicate in timpul dictaturii comuniste, sunt parcate numai masini scumpe. Pe langa masinile de ultima generatie, tinerii de 20-30 de ani isi afiseaza bunastarea care contrasteaza cu imprejurimile saracacioase. Bine ati venit pe taramul hackerilor!

Ramnicu Valcea, cu cartierul sau Ostroveni, este recunoscut sub numele Hackerville, pentru ca este capitala furturilor online. Clientii care fac cumparaturi online din toata tarile – francezi, britanici, germani, italieni, dar mai ales americani, au fost inselati de hackerii romani. Potrivit Politiei Romane, 80% dintre victime provin din SUA.

In Ostroveni, toata lumea stie ce se intampla, dar codul tacerii functioneaza foarte bine. Unul dintre hackeri a fost de acord sa vorbeasca cu jurnalistii Le Monde despre afacerea sa, atata timp cat ramane anonim.

Este mai usor cu americanii pentru ca isi cumpara inclusiv painea online, sunt obisnuiti sa faca totul pe internet”, a declarat tanarul. El sustine ca da patru sau cinci lovituri pe saptamana si in final ramane cu cateva zeci sau cateva sute de mii de dolari.

Traim intr-o lume mare, plina de idioti, care sunt gata sa faca totul online. Noi vindem produse fictive, clonam alte site-uri si furam datele cartilor de credit. In Europa, pentru a pune mana pe bani, folosim asa-numitele <sageti> sau <carausi de bani>, care redirectioneaza banii trimisi intr-un anumit cont. Ei pastreaza 30% din bani si restul ni-i trimit noua prin Western Union”, explica hackerul.

Si judecand dupa numarul tranzactiilor facute prin Western Union in Ramnicu Valcea, afacerea pare sa fie infloritoare, comenteaza jurnalistii Le Monde.

Hackerii romani au inteles, de asemenea, ca este mai bine sa lucreze in echipa, ceea ce le da o putere mai mare comparativ cu alti hackeri. <Sagetile> sunt cei mai expusi dintre hackeri, de aceea de cele mai multe ori folosesc ID-uri false. Stiu totul despre lumea complexa a internetului.

Ne-am adus toti vecinii in fata calculatorelor. Am folosit copii de 14 ani sa ne ajute. Am invatat inclusiv copii de la orfelinat cum functioneaza lucrurile si i-am pus sa lucreze pentru noi”, povesteste hackerul.

Un grup de specialisti in fraude informatice de la FBI a venit, anul trecut, la Bucuresti pentru a pregati 600 de politisti romani in combaterea criminalitatii. In cadrul Politiei Romane a fost creata o unitate speciala cu 200 de specialisti detasati in toate judetele din tara.

Am facut multe progrese in ultimii ani. Romania lucreaza cu Europol si cu Comisia Europeana pentru combaterea criminalitatii online”, spune Virgil Spiridon, seful diviziei. Potrivit acestuia, in 2011, unitatea speciala a intocmit mii de dosare, a aresatat 500 de oameni, din care 150 au fost trimisi in judecata.

Victor Faur, alias SirVik, cunoaste sistemul foarte bine, fiind unul dintre hackerii cei mai cunoscuti din Romania. A fost prins si condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 240.000 de dolari. A spart serverele NASA pentru a le demonstra cat de nesigur este sistemul lor de securitate. „Le-am atras atentia sa-si repare sistemul de securitate, dar am facut greseala sa ma laud pe un site pe care ei il monitorizau”, spune hackerul.

  Potrivit lui Ice Man, un alt hacker cunoscut din Romania, care isi mai spune si Robert Butyka, sa furi de pe internet este foarte simplu. Adauga, insa, ca a sparge diferite site-uri nu este acelasi lucru cu a fura, pentru ca hackerii sunt atrasi in primul rand de provocare.

Ramnicu Valcea este centrul criminalitatii online din Romania, iar actiunile hackerilor de aici au lovit cateva continente. Fenomenul a debutat in 1996 si a avut efectul bulgarelui de zapada in oras. Autoritatile de la Bucuresti au inceput abia in 2003 sa urmareasca acest fenomen, la presiunea Statelor Unite. (incont.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Hackerii din Râmnicu Vâlcea au speriat planeta! Cum se câștigă 100.000 de dolari/saptamana intr-un oras cu cateva zeci de mii de locuitori”

  1. Nu putem spune despre hackerii valceni ca sunt destepti.Mai destepti decat altii, din alte orase? Nu.Putem spune insa,ca avem politisti corupti. Mai corupti decat altii,din alte orase.

  2. In primul rand, oamenii despre care vorbiti nu sunt hackeri. Sunt doar niste scammeri care prostesc lumea pe internet, vanzandu-le produse inexistente. Hacking-ul necesita mult mai multa inteligenta, decat o hotie electronica. Hacking-ul nu este hotie, in primul rand. Confudnati termenii si induceti lumea in eroare, ridicand la rang de oameni inteligenti, niste hoti. Adevarul e, ca in Valcea, toti militienii au inchis ochii si fur fura in grup, online, in loc sa prinda hotii. Sunt prieteni cu hotii. Asta denota un IQ si o gandire la nivel de Nigeria.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe