Articolul vine in contextul in care in ultimul timp au fost atacuri informatice de proportii, precum cel asupra Target, dar si unul asupra retailer-ului Neiman Marcus de la care hackerii au obtinut date financiare despre clienti, companiile de securitate informatica spunand ca atacul ar putea sa fi pornit din Europa de Est.
Politia din Romania spune ca 80% dintre atacurile de aici se indreapta catre cetateni americani si companii din SUA, iar datele Ambasadei SUA indica faptul ca hackerii romani fura anual in valoare de un miliard de dolari de pe computerele americanilor.
Departamentul care lupta impotriva fraudei informatice in Romania s-a extins in sapte ani de la cativa politisti, la un total de 280. Departamentul a investigat 1.000 de cazuri de criminalitate informatica in 2012 si in Ramnicu Valcea, oras cu 120.000 de locuitori, sunt arestati anual cam 100 de oameni in legatura cu astfel de infractiuni.
Raoul Chiesa, un fost hacker care acum este consultant si a trecut de partea "baietilor buni" spune ca Romania, la fel ca Bulgaria, China si India, are scoli bune si tineri extrem de inteligenti care insa sunt tentati sa o ia pe cai ilegale fiindca e greu sa isi gaseasca un loc de munca bun. Participand la actiuni ale hackerilor, ei pot castiga rapid bani frumosi si le va fi greu sa se opreasca, fiindca se obsinuiesc cu un anumit stil de viata, mai spune Chiesa.
Despre Ramnicu Valcea, articolul din USA Today mentioneaza ca a cunoscut un adevarat "boom" datorita hacker-ilor care conduc masini scumpe pe drumuri pline de gropi, iar orasul este plin de centre spa si cluburi "de fite" in cladiri ale unor foste fabrici sau in blocuri comuniste cenusii.
Vlad Barza HotNews.ro
Web Design by DowMedia