Omul de afaceri vâlcean Ovidiu Eugen Ciogescu a fost achitat de către Curtea de Apel Ploieşti în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, cumpărare de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar a mai fost implicat şi fostul procuror șef al Parchetului Județean Vâlcea, Teodor Trancă, actual consilier județean PPDD care a fost și el achitat, ridicându-i-se și sechestrul asigurator asupra bunurilor. Sentinţa judecătorilor de la Curte de Apel Ploiești a fost dată în luna decembrie a anului trecut. În hotărâre se arată că: „..faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii". „Soluţia pe scurt: În baza art.11 pct.2 lit. a) rap. la art.10 lit. d) C.p.p. achită pe inculpatul TRANCĂ TEODOR, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art.257 C. pen. rap. la art.5, art.6 şi art.7 alin 3 din Legea 78/2000, cu aplic. art.41 alin.2 C. pen. În baza art.11 pct.2 lit. a) rap la art.10 lit. d) C.p.p. achită pe inculpatul CIOGESCU OVIDIU EUGEN, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată, prev. de art.6 1 din Legea 78/2000, cu aplic. art.41 alin.2 C. pen. În baza art.11 pct.2 lit. a) rap. la art.10 lit. d) C.p.p. achită pe inculpata PĂUN ELENA RAMONA, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prev. de art.260 C.pen. În baza art.357 alin. 2 lit.c) rap. la art.163 şi urm. C.p.p" – se precizează în ultima hotărâre a Curţii de Apel Ploieşti. Menționăm că sentința nu este definitivă, ultimul act al procesului urmând să se desfășoare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Judecătorii au mai decis să ridice sechestrul asupra autoturismului marca Audi A6, ce aparţine ex-procurorului șef Teodor Trancă, dar şi asupra sumei de 19.279,18 lei, consemnată la CEC Bank de inculpatul Ciogescu Ovidiu Eugen cu recipisa nr. 518062/1 şi chitanţa nr.2814009/1 din 03.12.2010.
Postat in 01:33, joi, 7 noiembrie 2013
După aproape 3 ani de la trimiterea în judecată de către procurorii DNA, dosarul privind traficul de influenţă în care sunt acuzate trei persoane, printre care şi fostul şef al Parchetului Vâlcea, Teodor Trancă, continuă la Curtea de Apel Ploieşti. În data de 12 noiembrie 2013, este prevăzut un nou termen în Dosarul de fond nr. 462/42/2011 privind traficul de influenţă prevăzut de art. 257 din Codul Penal. Însă, tot Curtea de Apel Ploieşti a decis în urmă cu 1 an că… faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii (art. 10 lit. d Codul de Procedură Penală). „În baza art. 11 din Codul procedură penală, achită pe inculpatul Teodor Trancă, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 257 Cod penal raportat la art. 5, art.6 şi art. 7 alin. 3 din Legea nr. 78/2000. În baza art. 11, achită pe inculpatul Ovidiu Ciogescu, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 61 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea articolului 41 alineat 2 Cod Penal. În baza art. 11 achită pe inculpata R.P. pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută şi pedepsită de art. 260 Cod penal. Ridică sechestrul asigurător instituit în baza Ordonanţei nr. 141 din 2 decembrie 2010, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA Serviciul Teritorial Piteşti, prin procesele-verbale din 2 decembrie 2010, asupra autoturismului Audi A6, aparţinând lui Teodor Trancă şi asupra sumei de 20.000 lei, consemnată la CEC Bank de O. C. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Dispune restituirea din fondul special al Curţii de Apel Ploieşti a sumei de 1.200 lei, către martorul Macavei Mihai Olimpiu şi a sumei de 100 lei, către martorul Popescu Gheorghe, reprezentând cheltuieli ocazionate de prezentarea lor în cadrul acestui proces”, se arată în sentinţa din data de 27 septembrie 2012.
La începutul anului 2011, Teodor Trancă, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, cu gradul profesional de procuror de parchet de pe lângă Curte de Apel, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti, în sarcina lui fiind reţinută infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. Procurorii anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcţie a lui Teodor Trancă, în acest sens fiind luată o decizie la sfârşitul lunii decembrie 2010. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Teodor Trancă, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în perioada anilor 2006 – 2010, a pretins şi primit de la administratorul unei firme, bunuri electrocasnice în valoare de 5.215 lei, care au fost facturate şi plătite de această societate comercială. De asemenea, în aceeaşi perioadă, mai mulţi angajaţi ai firmei respective au efectuat la locuinţele lui Trancă şi la apartamentul fiicei acestuia lucrări de amenajări interioare şi la instalaţiile electrice şi sanitare, în valoare totală de 14.062,48 lei, fără ca acestea să fie facturate şi plătite. „Atât aparatura electrocasnică cât şi lucrările au fost pretinse şi primite de inculpatul Trancă Teodor pentru ca, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, să îşi exercite influenţa asupra procurorilor din subordine şi asupra poliţiştilor cu atribuţii de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea pentru ca dosarele în care erau cercetaţi administratorul sau salariaţi ai firmei sale să primească soluţii favorabile”, potrivit procurorilor anticorupţie. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile ale lui Teodor Trancă, în vederea confiscării.
Web Design by DowMedia