Și în anul 2013, „Ziarul de Vâlcea“ și-a făcut datoria față de vâlceni. Avem această credință. Între ziariști și cititorii lor există o legătură telepatică. Ziariștii trăiesc prin cititori și cititorii trăiesc evenimentele relatate de oamenii de presă. La intensitate maximă. Este un fel de simbioză.
Mărturisesc că am scris cu patimă, cu înverșunare, cu pasiune despre evenimentele importante care s-au succedat în aceste 12 luni și au marcat într-un fel sau altul destinul, istoria județului Vâlcea. Condeiul nostru a fost și dulce și amar, poate chiar veninos, a fost o pană, dar și o suliță nemiloasă. Am fi dorit să nu existe atâtea știri negative despre fapte de corupție, anchete economice, accidente, hoții și alte mii de întâmplări care tulbură mințile și sufletele oamenilor. Dar nu am avut încotro! Aceasta este realitatea zilelor noastre! Sincer, mi-am propus ca în anul 2014 să abordăm mai multe subiecte culturale, fapte bune ale unor oameni frumoși, să îndulcim, să îmblânzim oarecum stilul ziarului. Poate că vom avea de pierdut în planul audienței, dar vom câștiga în plan moral.
Sfintele Sărbători ale sfârșitului de an 2013, prilej de reconciliere morală, de împăcare spirituală mă duc cu gândul la persoanele publice pe care le-am criticat, uneori pe bună dreptate, credem noi, alteori din prea mult exces de zel jurnalistic. „Ziarul de Vâlcea“ le cere scuze și îi asigură pe acești oameni că articolele critice nu au fost scrise cu rea credință. Poate că în anumite cazuri barierele limbajului decent au fost sparte iar jurnaliștii au mitraliat cu epitete dure, cuvinte grele, mai dureroase decât gloanțele de război.
Totuși, „gloanțele“ ziariștilor sunt simple cuvinte, ce pot să fie iertate. Cuvintele sunt daruri de la Dumnezeu. Gândul mă duce acum la Ion Cîlea, președintele Consiliului Județean Vâlcea și al PSD Vâlcea, pe care l-am „pus“ de multe ori la zid, metaforic vorbind. L-am criticat, obiectiv sau subiectiv, dar niciodată cu ură. Așa am văzut noi lucrurile. Și nu am putut să tăcem. Poate că am greșit. Adevărul este că Ion Cîlea este un om simplu, cinstit, cu dragoste față de semeni. Nimeni nu-i poate reproșa că nu este un om onest față de sine însuși și societate. Poate că uneori tinde să rezolve toate problemele județului de unul singur și lucrurile scapă de sub control. Ion Cîlea e totuși un om, cu responsabilități imense. Cel mai important din județul Vâlcea, prin prisma funcției. De deciziile sale atârnă soarta a zeci de mii de oameni. Așadar, în luna de decembrie a anului 2013, când mai sunt câteva zile până la Nașterea Mântuitorului, îi cerem scuze lui Ion Cîlea pentru acele articole din timpul anului care l-au deranjat.
În aceste clipe de pioșenie creștină îi cerem scuze și fostului director general de la SC OLTCHIM SA, Constantin Roibu. Ziariștii nu dețin adevăruri absolute. Sunt ființe, din carne și oase! Iar oamenii sunt supuși greșelii. Indiferent de ceea ce am spus și am scris în ultimii trei ani, fostul director general de la OLTCHIM, Constantin Roibu, rămâne pentru foarte mulți vâlceni omul care a susținut economia vâlceană timp de 20 de ani, prin harul său managerial. Aceasta este o realitate de netăgăduit! Restul este fum. Am scris cu patimă, cu determinarea că deținem adevăruri. Am sărit de multe ori calul, am folosit epitete dure, am exagerat... Este creștinește să recunoști că ai greșit și să ierți.
În rest, ceea ce-mi doresc eu pentru familia mea, sănătate, înțelegere și un trai mai bun, le doresc, din suflet, cititorilor „Ziarului de Vâlcea“, tuturor vâlcenilor! Sărbători fericite!
Tiberiu Pîrnău
Web Design by DowMedia