Ministrul Rovana Plumb a răspuns „Ziarului de Vâlcea”: „ABA Olt face obiectul unei anchete desfăşurată de către Corpul de control al Ministerul Mediului”

duminică, 17 noiembrie 2013

Vineri, 15 noiembrie, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a fost prezentă la Consiliul Judeţean Vâlcea pentru a semna un contract de finanţare în valoare de 40 de milioane de euro rivind managementul deşeurilor implementat de Consiliul Judeţean Vâlcea. În cadrul conferinţei de presă care a urmat evenimentului, „Ziarul de Vâlcea” a pus următoarea întrebare ministrului Rovana Plumb: „Ştiaţi că, la Administraţia Bazinală de Apă Olt, s-au dat avize în trecut pentru microhidrocentrale, încălcându-se flagrant legea? Există chiar autorizaţii de construire emise de Consiliul Judeţean Vâlcea. Nu s-a construit nimic, nici o microhidrocentrală pe aceste autorizaţii. Proiectele au fost vândute mai departe”. În cadrul răspunsului, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a spus că „Administraţia Bazinală de Apă Olt face obiectul unei anchete desfăşurată de către Corpul de control al Ministerul Mediului. În momentul în care va fi finalizată - ea este doar parţial finalizată - vom lua şi măsurile necesare. Din etapa preliminară de control care ne-a fost pusă la dispoziţie, ca şi concluzii preliminare, rezultă mai multe măsuri administrative care trebuie luate la nivelul ABA Olt. În momentul în care finalizăm ancheta, vom dispune şi măsurile. Deocamdată, am cerut nişte lămuriri suplimentare. Mai trebuie făcute câteva clarificări”.

Tot „Ziarul de Vâlcea” a adus în prim planul atenţiei ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, situaţia unui proiect de la CET Govora: „Ştiţi că sunt probleme mari cu proiectul de desulfurare de la CET Govora, finanţat pe POS Mediu. Lucrările nu au început efectiv, sunt probleme cu proiectul tehnic. Există pericolul să se piardă finanţarea?” Referitor la acest aspect, reprezentantul AM POS Mediu a răspuns: „În ceea ce priveşte proiectul pe «Termoficare» avem un act adiţional care stabileşte că perioada de implementare a proiectului este până la data de 31 decembrie 2015. Deci, ne încadrăm în perioada de eligibilitate. Nu afectează lipsa fondurilor, nu vom avea probleme în acest sens. Sunt, într-adevăr, nişte întârzieri în implementarea contractului, ca urmare a unor contestaţii depuse la CNSC şi la Curtea de Apel, ceea ce a condus ca această procedură să fie atribuită mai târziu. Înţeleg că, acum, CET Govora se află în stadiul de proiectare, iar în cei doi ani rămaşi are suficient timp să finalizeze lucrările”. În context, mai amintim că Rovana Plumb, ministrul Mediului, a semnat vineri un contract de finanţare în valoare de 40 de milioane de euro implementat de Consiliul Judeţean Vâlcea. Cu această ocazie, Rovana Plumb a precizat că, pe Programul Operaţional Sectorial (POS ) Mediu, România a reuşit să atragă 855 de milioane de euro într-un an de zile. Ştiri pe aceeaşi temă Ministrul Mediului a afirmat că România a accesat decât 197 milioane de euro pe POS Mediu în timpul fostei guvernări. „În momentul de faţă, Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, a adus 855 milioane de euro într-un an de zile faţă de 197 milioane de euro cât au fost aduşi în ţară în cinci ani de zile. Practic, anul trecut, când am preluat POR, România avea o rată de absorbţie a fondurilor europene de 4% şi un cuantum de 197 milioane de euro. Am adus aceşti bani cu programul oprit patru luni şi jumătate din punct de vedere al plăţii ca urmare a neregulilor constatate până în octombrie 2011 de Comisia Eoropeană. S-a lucrat zi şi noapte şi am reuşit până în acest moment să aducem încă 855 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că avem o absorbţie pe POR Mediu de peste un milliard de euro, cu o rată de absorbţie de aproape 25%”, a declarat ministrul Rovana Plumb. Potrivit ministrului Mediului, ţara noastră trebuie să atragă alte 600 de milioane de euro pe POR Mediu până în 2020. „Dacă pentru perioada de programare 2007-2013 suma aferentă acestui program a fost de 1,1 miliarde de euro, pentru următoarea perioadă, 2014-2020, pentru a ne atinge şi îndeplini angajamentele asumate prin tratatul de aderare avem nevoie de 600 milioane de euro”, a precizat ministrul Mediului. Vâlcea este cel de-al 27-lea judeţ care a semnat contractul de finanţare pentru un proiect privind sistemul integrat al managementului deşeurilor. În mandatul Rovanei Plumb, judeţul Vâlcea a primit 14 milioane de euro pentru infrastructura de apă şi canal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe