CET Govora s-a înfiinţat ca societate în 1997 şi a trecut în subordinea CJ în noiembrie 2002

duminică, 13 octombrie 2013

• Cu alte cuvinte, la data încheierii (anul 2003) de către CET Govora a contractului COLOSAL de reprezentare în justiție cu casa de avocatură a actualului ministru Dan Șova, societatea se afla sub papuc politic - în subordinea Consiliului Județean Vâlcea, iar președinte era Iulian Comănescu, președinte al PSD Vâlcea la data respectivă • De asemenea, cea mai mare parte din suma de 65 MILIARDE LEI a fost virată în conturile lui Șova în perioada 2008-2009, când președinte la Consiliul Județean era Ion Cîlea (actual președinte PSD)

Pentru că au apărut multe controverse şi confuzii pe piaţa media locală, prezentăm în continuare o scurtă istorie a înfiinţării Centralei Electrice de Termoficare (CET) Govora, ca societate comercială din sine stătătoare, precum şi momentul trecerii în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. Concret, CET Govora s-a înfiinţat prin reorganizarea fostei Regii Autonome de Electricitate (RENEL), în baza HG nr. 759/1997, cu preluarea integrală a patrimoniului Filialei Electrocentrale Govora. CET Govora are un capital social de 24,8 milioane de lei reprezentând contravaloarea a 9,92 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei/acţiune - capital subscris şi vărsat în intregime de statul român. Drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar se exercită de către Consiliul Judeţean Vâlcea, care a preluat cu titlu gratuit pachetul de acţiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului Bucureşti, în conformitate cu OUG nr. 1005/2002. Astfel, din noiembrie 2002 (atunci când preşedinte al CJ Vâlcea era Iuliean Comănescu), pachetul integral de acţiuni deţinut de statul român şi administrat de fostul APAPS Bucureşti a fost transferat cu titlu gratuit în proprietatea privată a judeţului Vâlcea şi administrat de Consiliul Judeţean Vâlcea. Obiectul de activitate al CET Govora este producţia de energie termică şi energie electrică precum şi efectuarea de acte de comerţ în legătură cu obiectul de activitate. CET Govora este centrală de cogenerare energie electrică şi termică, şi are următoarele capacităţi de producţie: 270 Gcal/h putere termică la sursă şi 205 Gcal/h capacitate de transport; 485 t/h abur industrial la 13 bar; 200 MW putere instalată energie electrică. Societatea are în patrimoniu centrala electrică de termoficare şi deţine în administrare sistemul de termoficare industrială al platformei Govora şi sistemul de termoficare urbană al municipiului Râmnicu Vâlcea, format din reţele primare de transport, 37 puncte termice concesionate de la Primăria Râmnicului, precum şi reţelele de distribuţie secundară apă caldă.
Profilul de activitate al CET Govora îl constituie: producerea şi comercializarea energiei electrice şi termice; efectuarea de operaţii de aprovizionare pentru: materiale, utilaje şi piese de schimb, combustibili, servicii; activităţi de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile proprii ; prestare servicii publice (livrare energie termică); distribuţie utilităţi şi produse industriale (abur industrial, cenuşă de termocentrală, deşeuri metalice feroase şi neferoase etc.). Licenţele deţinute de CET Govora pentru activitatea principală sunt licenţe ANRE: producere de energie electrică; furnizare de energie electrică; producere de energie termică; transport de energie termică; distribuţie de energie termică. Prin specificul activităţii de bază şi pe baza unor reguli de bună practică, prin respectarea cerinţelor legale şi de reglementare, CET Govora şi-a stabilizat poziţia de unic producător de abur industrial pe Platforma industrială Rm. Vâlcea Sud, de unic furnizor de agent termic pentru încălzirea urbană din Rm. Vâlcea şi de producător permanent şi stabil de energie electrică în ţară. CET Govora s-a orientat pe o piaţă regională de furnizare a unor servicii publice comunitare, astfel incat este producător şi distribuitor de energie termică (apă caldă de consum şi încălzire centralizată) în oraşele Rm. Vâlcea, Olăneşti şi Călimăneşti.
Proiectarea şi realizarea CET Govora a început încă din anii '50, în etape succesive, odată cu dezvoltarea Platformei Chimice Rm. Vâlcea. Prima etapă - pusă în funcţiune încă din 1958-1959 - reprezentând două cazane pe gaze de câte 100 t/h la 64 bar şi o turbină în contrapresiune la 13 bar de 7,5 MW este casată şi dezafectată pentru reutilizarea spaţiilor. A doua etapă - pusă în funcţiune în anii 1969-1970 - reprezentând două grupuri de 50 MW pe gaz metan este casată este dezmembrată. În anii 1973-1976 au fost puse în funcţiune două cazane de 420 t/h pe gaze naturale sau pe pacură şi două turbine de 50 MW cu condensaţie şi două prize reglabile. Cazanele C3 şi C4 au fost retehnologizate, iar C4 a fost pus în funcţiune după modernizare în mai 2005. Între anii 1986 şi 1993 a avut loc extinderea pe cărbune a CET Govora, formată din trei cazane pe lignit şi suport de ardere gaze naturale sau pacură, de 420 t/h şi două turbine de 50 MW cu contrapresiune la 1,2 bar şi prize reglabile. Cele 5 cazane şi 4 turbine disponibile în prezent, funcţionând pe bara colectoare cu o capacitate de producţie de 2100 t/h abur viu la 137 bar şi o putere electrică de 200 MW, pot livra în condiţii economice 485 t/h abur industrial şi 270 Gcal/h apă fierbinte. În ultimii ani, producţia CET Govora s-a realizat cu preponderenţă în centrala pe cărbune.
(Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe