AFACEREA SIEMENS - CIUNGET! Constantin TÂRȘ, fost director al Hidroelectrica Vâlcea, CERCETAT penal

vineri, 18 octombrie 2013

Fostul director al Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea, Constantin Târș, a intrat în atenția organelor de cercetare penală. Oamenii legii cercetează aspecte referitoare la cheltuieli ILEGALE (girate și de Târș!) în perioada retehnologizării Hidrocentralei Lotru - Ciunget, cu firma germană SIEMENS. Constantin Târș a fost responsabilul de proiect din partea română și este până în gât implicat în această AFACERE. Valoarea totală a proiectului a fost de 88 MILIOANE EURO. Concret, Târș este acuzat că ar fi „acceptat“ ca valoarea pieselor cumpărate pentru stocul de siguranță să fie mai mare de cinci ori față de prețul real. Este vorba de câteva milioane de euro!
Constantin Târș este FINUL lui Eugen PENA, fost director general al Hidroelectrica, implicat până în gât în scandalul băieților deștepți din energie. În acțiunile sale, Târș a fost susținut de Ion Sima, fost director la Hidroserv Vâlcea și la Hidroelectrica. La ora actuală, Sima este tras pe „linie moartă“, 1a pensie. Din informațiile noastre, acest Sima încearcă prin toate metodele să-și impună o marionetă la conducerea Hidroelectrica Vâlcea, care să direcționeze fondurile aferente viitoarelor investiții din sistemul hidroenergetic spre firme „de casă“. Vom reveni cu detalii suplimentare despre cazul ƒ„Târș-Ciunget-Siemens“! Țineți aproape!

INFO CONTEXT:

Eugen Pena, sponsorul lui Dragnea, cercetat penal in "dosarul energiei"

În media centrală s-a scris în aceste zile de scandalul băieților deștepți din energie. Miniștrii Economiei în acea perioadă au fost Dan Ioan Popescu și Codruț Șereș, ultimul fiind cercetat penal, împreună cu mai mulți directori din Hidroelectrica. Printre directorii, din acea perioadă, a fost și Eugen Pena, cunoscut ca unul dintre creierele afacerii. Cine este acest domn și ce legături are cu Teleormanul nostru? Domnul Pena este născut în Dâmbovița, a trăit și prin Slatina, are case prin București și Breaza. În Teleorman își derulează cea mai mare parte a afacerilor.

Printre afacerile domnului Pena amintim: Agrinatura Nanov, vândută pentru suma de 8,3 milioane de euro( spălare de bani), Trust Construct( contracte cu Primăria Alexandria și Consiliul Județean Teleorman, actualmente falimentară), Silo Sud Alexandria, Dunărea Farms. Eugen Pena, Cristian Duică și Dan Pena au fost și sunt pe rând administratorii Modul Proiect. Mai sunt și alte afaceri în care este implicat domnul Eugen Pena, dar acestea sunt cele mai importante. Firmele lui Eugen Pena au sponsorizat cu sume mari PSD, dar și dumnealui a dat direct din buzunar miliarde pentru nevoile partidului.

Revenind la scandalul din energie, potrivit rechizitoriului ce numara aproape 900 de pagini, in perioada anilor 2002-2005, „prin acțiuni comisive și omisive, funcționarii numiți in conducerea SC Hidroelectrica SA, folosindu-se de prerogativele funcțiilor in care au fost investiti, au constituit o asociație suprapusa, paralela și mulata pe organigrama societatii pe care au folosit-o in scopuri contrare obiectivelor statuate legal, ce au fost de natura sa submineze economia nationala prin afectarea functionarii Sistemului Energetic Național in condiții de siguranta, cu repercursiuni grave asupra intregului sistem economic național și prin cauzarea unui prejudiciu de 5.360.420.202.000 de lei (536.042.020,2 lei), echivalentul sumei de 134.972.613 euro”.

Infracțiunea principala este subminarea economiei naționale și privește furnizarea de energie electrica la prețuri preferențiale anumitor firme, respectiv celor pe care Traian Basescu avea sa-i numeasca „baietii destepți din energie”. Povestea contractelor preferențiale incepe și are la baza seceta hidrologica din 2003. Astfel, pe fondul reducerii drastice a debitelor principalelor rauri interioare și a fluviului Dunarea, pentru a-și putea onora obligațiile contractuale, reprezentanții Hidroelectrica au folosit cantitati importante de apa din marile acumulari, fiind diminuate rezervele hidrologice existențe, in multe din aceste acumulari ajungandu-se la o exploatare in limitele de atenționare și siguranta, cu efecte directe asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic Național. Gruparea „Hidroelectrica” a decis diminuarea cantitatilor de energie electrica furnizata populației pentru a nu le reduce pe cele stabilite prin contract cu „baietii destepti”.

Concluzia principala a anchetei este ca invinuitii nu au dorit activarea clauzei de forta majora pentru contractele cu „baietii destepti” tocmai pentru a-și onora contractele in continuare. Astfel s-a ajuns la achiziționarea de energie termo la prețuri cu mult mai mari decat cele la care era vanduta energia astfel cumparata, ceea ce a dus la un blocaj financiar al Hidroelectrica. Invinuiții au incheiat ilegal, in perioada ianuarie - aprilie 2004, patru contracte de furnizare de energie electrica: cu Energy Holding SRL, cu valabilitate de noua ani, cu Luxten SA, Euro-Pec SRL și Electromagnetica, fiecare pe o perioada de 10 ani. Sistemul Energetic Național a trecut pe lângă dezastru din noroc. Ca să recupereze din pagubă, procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile învinuiților. Eugen Pena, fostul director general al Hidroelectrica în perioada 1 ianuarie 2002 - 1 noiembrie 2003, are pus sub sechestru un Touareg Volswagen și un Jaguar XF, un apartament pe Calea Victoriei (Bcuresti) și doua vile din Slatina și Breaza.
turnucustiri.ro


Hidroelectrica - 510 MW din retehnologizarea centralei Lotru-Ciunget

Hidroelectrica a inaugurat finalizarea lucrarilor de retehnologizare ale Hidrocentralei Lotru-Ciunget (jud. Valcea), cea mai complexa amenajare hidroenergetica din Romania, investitie de 88 mil. euro.

In prezent, centrala Lotru-Ciunget a revenit cu intreaga sa capacitate instalata de 510 MW in Sistemul Energetic National.

Hidroelectrica, lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem din tara noastra, si-a intarit an de an pozitia in topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania, ocupand in anul 2010, locul al treilea.

Cu o productie de 19,8 TWh in 2010 si o putere totala instalata de peste 6400 MW, societatea vizeaza extinderea implicarii la nivel regional si european, avand in vedere noile perspective de dezvoltare si oportunitatile pietei de energie.

In luna ianuarie 2007 Hidroelectrica Bucuresti a incheiat un contract pentru retehnologizarea echipamentelor din centrala Lotru-Ciunget cu consortiul Voith-Siemens Austria (actualmente Voith Hydro). Finatarea proiectului a fost asigurarata in proportie de 75% de Banca Mondiala, restul de 25% din valoarea lucrarilor fiind suportat de Hidrolectrica SA din surse proprii.

Amenajarea hidroenergetica Lotru este considerata cea mai complexa amenajare de acest tip din Romania si este situata pe cursul superior si mijlociu al raului Lotru. Constructiile amenajarii au o larga raspandire teritoriala, fiind valorificate atat debitele apartinand bazinului hidrografic al raului Lotru cat si debitele captate din bazinele invecinate: Lotrioara, Raul Vadului, Jietul, Galbenul si ale afluentilor Oltului inferior intre Oltet si Horezu.

Hidrocentrala Lotru - Ciunget a fost pusa in functiune in anul 1972 si este echipata cu 3 hidroagregate cu turbina Pelton de cate 170 MW fiecare. Pana in anul 2009 a produs peste26.000.000 MWh pentru Sistemul Energetic National, cele trei hidroagregate de 170 MVA cumuland peste 500.000 ore de functionare.

Proiectul a fost finalizat cu succes in ceea ce priveste componentele sale si se inscrie in categoria exemplelor de buna practica, asa cum a declarat si consultantul pe probleme de mediu al Bancii Mondiale, domnul Barnie Baratz.

In acest moment, C.H.E. Lotru - Ciunget a revenit cu intreaga capacitate instalata de 510 MW ( 3×170 MW) in Sistemul Energetic National, pregatita sa livreze energie si sa participe la stabilitatea si siguranta sistemului, pentru un nou ciclu de viata de 30 de ani.

Sursa : www.energie.businesslive.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe