Unde in Romania s-au utilizat cianuri, unde se utilizeaza si unde se vor utiliza

joi, 19 septembrie 2013

De aproape trei saptamani se protesteaza puternic impotriva proiectului Rosia Montana. Insa, ceea ce se discuta mai putin este faptul ca Rosia Montana nu este singura exploatatie miniera care ar urma sa utilizeze cianuri. Au fost, sunt si vor exista si altele. "In Romania, au fost utilizate cianuri in procesul de preparare a concentratului la Uzina de preparare de la Baia de Aries, judetul Alba. Se utilizeaza cianuri la exploatarea Iazului Flotatia Centrala de la Baia Mare, (activitatile sunt sistate temporar). Se vor utiliza cianuri in procesul de prepararea minereului provenit de la exploatarea Certej", acesta este raspunsul furnizat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in urma unei solicitari a HotNews.ro.

Ce raspunde Ministerul Economiei

Pana la sfarsitul anului 2006, cand activitatea miniera s-a restructurat, conform angajamentelor asumate de Romania in vederea  aderarii la Uniunea Europeana, au existat exploatatii care utilizau, in procesul de preparare si extractie a aurului din minereurilor aurifere, metoda de cianurare a acestora, a raspuns Ministerul Economiei.

In ceea ce priveste exploatatiile care au utilizat cianuri in trecut, Ministerul Economiei este mai darnic in informatii. "Aceasta metoda s-a aplicat pentru extractia aurului din minereurile de la exploatatia Baia de Aries, judetul Alba, exploatatia Sasar, judetul Maramures, exploatatia Suior, judetul Maramures, exploatatia Cavnic, judetul Maramures, exploatatia Baita, judetul Maramures si exploatatia Baiut, judetul Maramures".

Nu la fel de darnic este in privinta utilizarii actuale si a celor viitoare. "In acest moment, in Romania nu exista exploatatii in functiune care sa aplice metoda cianurarii minereurilor aurifere in vederea extractiei aurului. Ministerul Economiei nu are cunostinta despre noi proiecte in alte zone, in afara celui de la Rosia Montana, care sa-si propuna utilizarea acestei metode".

Unde s-au utilizat cianuri

  • exploatatia Baia de Aries, judetul Alba
  • exploatatia Sasar, judetul Maramures
  • exploatatia Suior, judetul Maramures
  • exploatatia Cavnic, judetul Maramures
  • exploatatia Baita, judetul Maramures
  • exploatatia Baiut, judetul Maramures


Unde se utilizeaza cianuri

  • Iazul Flotatia Centrala de la Baia Mare (activitatile sunt sistate temporar)

Unde se vor utiliza

  • Exploatarea Certej
  • Exploatarea Rosia Montana

Fabrica de exploatare miniera din Baia Mare (Flotatia Centrala), despre care spune ANRM ca activitatile sunt sistate temporar, era detinuta de Romaltyn Limited. In luna februarie 2013 a aparut informatia ca Fribourg Investments, fondul de investitii controlat de omul de afaceri Ion Sturza - fost premier al Republicii Moldova si fost director general adjunct al grupului Rompetrol, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited. In acelasi timp, Fribourg Investments a anuntat oficial printr-un comunicat public preluarea si controlul operational al proiectului de reciclare a deseurilor miniere, anuntand o posibila investitie de aproape 40 milioane de dolari pentru valorificarea si reciclarea deseurilor miniere in Baia Mare.

Reprezentantii companiei estimau atunci ca investitia se va derula pe o perioada de 5 ani si presupune procesarea a 8,5 milioane de tone de deseuri miniere prin reluarea activitatii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase - aur si argint - si reabilitarea ecologica a suprafetei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare (Flotatia Centrala).

Pentru repornirea activitatii Romaltyn, programata in trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investitii totale de peste 40 de milioane de dolari, care acopera retehnologizarea completa a uzinei, inlocuirea circuitului de conducte, finalizarea statiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolatiei lacului de decantare si amenajarea unor noi buzunare de retentie, mai aratau reprezentantii companiei.

In ceea ce priveste exploatarile viitoare, Eldorado Gold a anuntat, recent, ca va incepe lucrarile de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel, judetul Hunedoara, in prima parte a trimestrului al patrulea. Compania a precizat ca a finalizat forarile de la exploatarea Certej iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor. "Activitatile de explorare vor fi orientate catre exploatarile Brad, Deva si Muncel, pentru care am obtinut licente, forarile preliminare fiind anticipate la inceputul trimestrului al patrulea", se arata in comunicatul companiei.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat in februarie trei licente de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel si Brad, judetul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva.

Eldorado a cumparat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluand astfel si 80% din actiunile Deva Gold, care dezvolta zacamantul aurifer de la Certej. Tranzactia a fost finalizata in februarie. Restul actiunilor Deva Gold sunt detinute de statul roman, prin Minvest Deva.

Deva Gold s-a aflat in toamna anului trecut in mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

In septembrie anul trecut, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim de urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2013, 15:49 Economie | Companii

 

Proteste anti Rosia Montana in Bucuresti - 15 septembrie
Foto: Laura Stefanut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe